( RaptoR | 2021. 03. 04., cs – 19:29 )

a fiatalok normális élete a legfontosabb, amit nem szabad elvenni tőlük

Kérdés: beletartozik-e szerinted a fiatalok normális életébe pl. az oktatás? Mert ha igen, akkor jönnek a gondok ezzel a hozzáállással, mert az 50-60 év közötti tanárok aránya talán már 30% fölött is van. A 60 fölöttieké se elhanyagolható. Az oktatást nem lehet itthon megoldani csak fiatal(abb) tanárokkal. Nem tud egyik társadalmi csoport se visszaállni a normális életre, ha a társadalom jelentős része le van korlátozva. Ezzel csak azt érjük el, hogy megnyújtjuk a szenvedős időszakot.

 

Mindegy, hogy virológus, vagy hogy milyen diplomája van, akkor is egy hiányos képet fog csak biztosan látni, ami akár lehet tévedés is.

Egy így van, és pont emiatt állnak össze csoportokba a kutatók, hogy kollektív tudásuk több legyen, lefedje az egyéni hiányosságokat. Mint egy zenekarnál; mindenki más hangszeren tud magas szinten játszani.

 

De ha csak simán csalnak az adatfelvétellel, azt utólag ki sem tudod szúrni.

De, nyers adatokat el lehet kérni a cikk szerzőjétől, elvégezheted rajta a tesztetek. Ha elkezd kamuzni, írsz a szerkesztőnek és leveszik a cikket, habár nem másnapra.

 

A peer review alapú tudományos világ elbukott.

Nem, hiába próbálod ezt mindig belevizionálni a helyzetbe. Az én cikkeimet mindig jól megkritizálták, találtak benne itt-ott hibát/elírást, amit kijavítottunk. Volt, hogy elutasították egy újságtól, előfordul. Én is bíráltam már cikket, egy fillért nem kaptam érte pluszba, elment vele pár napom, de szúrós szemmel megkerestem bennük az összes hibát/kétes dolgot. A Covid-19 témájú cikkek annyiban mások, hogy sok közülük nem ment át peer review-n de így is felrakták a netre őket - külön megjelölve -, hogy hozzáférje nek más kutatók. Ez most egy speciális helyzet, amihez alkalmazkodott a tudományos élet, amennyire lehetett. Azonban van most bőven "kutatási nyersanyag" illetve finanszírozás is, így könnyebb megismételni a kutatásokat is, nem egyetlen peer review nélküli cikk alapján kell döntést hozni.

 

de sosem lehetünk biztosak benne

Ez így van! Ezért foglalkoztak a matematikusok statisztikai módszerek kifejlesztésével, hogy lehessen hibahatárt és hasonlókat mondani az eredmények mellé.

 

Nem használhatjuk fel az eredményeit vakon.

Persze, hogy nem. A kritikus hozzáállás alapvető.

 

Az az igény, hogy a tudomány és a logika talaján álljunk tehát a valóságtól teljesen elrugaszkodott.

Mit javasolsz helyette? Keressünk egy idevágó bibliai idézetet és azzal gyógyítsunk meg az embereket?