( bognarattila | 2021. 01. 12., k – 14:49 )

Itt az volt a felvetés, hogy a Twitter & co maradjon a fenekén, esetlegesen törvénybe ütköző tartalmakat csakis bírósági határozat után törölhetnek le.

1) Tartalom törlése

Nem ismerem a jogrendszert, de úgy értesültem, hogy például a Youtube és más platformok (talán Pornhub került elő az utóbbi időben) tömegével törölnek ilyen tartalmakat akár automata, akár humán felismerés alapján.

Kérdés, hogyha van-e olyan megkülönböztető törvény, ami bizonyos tartalmak szolgáltató általi eltávolítását engedi, más tartalmak eltávolítását nem?

Én azt gondolom, hogy nincs ilyen, de egy szakértő nyugodtan cáfoljon meg. (netán a pedofil videók törlése is törvénybe ütköző?)

2) Trump és zavargások és szólásszabadság

A másik kérdés az, hogy a zavargások (beleértve a haláleseteket + tényleg érdemes megnézni a videókat) összefüggésben vannak-e Trump Twitter tevékenységével?

Én azt gondolom, hogy igen, kapcsolat van, mert Trump folyamatosan hazudott és hergelte a népet.

Innentől kezdve Trump Twitter tevékenysége nem fér bele a szólásszabadság körébe, ergó törvény (alkotmány) ellenes, azaz a bejegyzések eltávolíthatók.

Gondolom a Twitter is így gondolkodott. Persze benne van, hogy esetleg tévedtek, ez esetben vesztenek a bíróságon, ha Trump bepereli őket.

A Twitter ott hibázott, hogy idáig hagyta fajulni a dolgokat. A https://studydriver.com/limits-to-freedom-of-speech/ szerint ugyanis a hazugság sem megengedhető:

The First Amendment is defined as the freedom of religion, speech, press, assembly, and protest. It is said that freedom of the press is more important than freedom of speech because it can reach a bigger audience therefore making it more dangerous. (The First Amendment, 2:10 - 2:40 ). When something is written down and out for everyone to see, it can have more power and be more far reaching than the spoken word. However, freedom of speech is not absolute. Some limitations of free speech are, you are not allowed to harm others to get what want, you cant deceive someone or threaten them, you cant misrepresent the truth, and you can't abuse someone. (The Limits of Free Speech, 0:50 - 1:16) These limits are designed to protect people and set moral boundaries for the overall well-being of humanity.

A többi inentől kezdve hiszti. A politikusok egyik fele azért tiltakozik, nehogy elvesszen az agymosó gép, a másik fele azért tiltakozik, mert talán találnak valamilyen fogást a nagyokon, népszerűséget tudnak növelni.

Őszintén szólva nem gondoltam volna, hogy előfordul valaha olyan szituáció, amikor én írok olyat, amivel a Twitter/Facebook intézkedését próbálom védeni.