( Ritter | 2020. 12. 01., k - 10:31 )

Ennél sajnos sokkal komplexebb a probléma. Hihető a Gab Libertariánus álláspontja. Ők valóban abból indulnak ki, hogy ez itt Amerika a szólásszabadság hazája. Pont. Európában már nem is ismerik libertariánus elveket, értékeket. A Facebook, Twitter stb Kína típusú cenzúrájának a következménye, hogy az általul elüldözött politikai nézetet valló csoportok Gab-on találtak új otthonra. Kínával szemben viszont a Facebook és társaik teljesen következetlenül cenzúráznak. Egyik radikális csoportot tiltják másik radikális csoportot engedik sőt támogatják, lásd BLM szélsőségesek és társaik. Még Kínában a józan középút jegyében tiltanak minden rakilás irányzatot. Ha a BLM, LQMBTIQPSM csoportokat ugyanúgy cenzúráznák Facebookék és frissen csatlakozott társaik mint a nácikat, akkor ezek a csoportok mind a Gab-on kötnének ki és ott vívnák egymással véget nem érő cyber-háborúikat. 

A Gab nézőpontja valóban része, sőt alapeleme lenne az amerikai szólásszabadságnak. 

A zsinagógás lövöldözés mindenképpen rossz dolog. A Gab ugyanúgy mint a Facebook és társai egyből felfüggesztette az elkövető accountját és átadta az FBI-nak. De persze a nagy behemót konkurencia ebben is csak a lehetőséget látta, hogy lenyomja a versenytársat és úgy állították be az egészet mintha a Gab részese lenne a lövöldözésnek. Majd rakat partner Paypal, hosting cég felmondja az elő szerződését, semmi függyetlen tárgyalás vagy ilyenek. Ezzel egyébként remek receptet adnak, például Belorussziának, úgyis aktuális már a Facebook és Twitter betiltása. Kell valami lövöldözés ott is, futóbolondot bármikor taláni erre. Csak ki kell postolni a Facsére például és máris meg lehet vádolni az ellenséges amcsi facsét, hogy szélsőséges nézeteket terjeszt ami gyilkosságokhoz vezet. Vizsgálóbizottság, majd Facsebúk kitiltása az országból. Esetleg még amcsi CIA programozott facse agymosott gyilkos szálat is bele lehet kavarni fűszerezésként. 

A Gab Dissenter nevű böngészője, sem egy rossz ötlet, amivel minden cikket lehet kommentelni független platformon. Pont itt a hup-on is ment a panaszkodás, hogy miért nem lehet már kommentelni ezen meg azon a portálon, amikor korábban lehetett. Tessék, már akkor volt erre megoldás. De ebből sem sült ki valami jó dolog, pedig tény, az a szólásszabadság megnyilvánulása. 

Abban a bizonyos fékek és ellensúlyok mantrába a Gab pont egy ellensúly. 

És bizony egy lehetséges konklúzió, hogy a szólásszabadság valóban káros dolog. A szabadosság, libertariánus hedonizálás csak a bajt hozzák magukkal. Korlátokat kell szabni és el kell nyomni a "szélsőséges hangokat". Végső soron Kína csinálja jól.