( KaTT | 2020. 09. 03., cs – 15:35 )

Itt leírtam, hogy szerintem miért lassú, a kód és a db vizsgálata nélkül. Azért, mert mindenkinek konkrétan "egyedi" oldal van generálva az új hozzászólás jelölése miatt és a +1 / -1 miatt. Ha ez a 2 funkció nem lenne, szét lehetne cache-elni az egészet, így viszont mindenkinek egyedileg kell generálni, ráadásul előtte lekérdezni, hogy a te usered melyik hozzászólásokat olvasta, melyikeket nem. Ez mindenkinek egyedi. Sok adatbázis lekérés. Minél több a téma, hozzászólás, ugyanazon a szerveren annál lassabb lesz, mert több az adat. Ennek semmi köze a böngészőhöz. Arra várunk sokat, hogy a userem alapján, és a témában már olvasott és nem olvasott hozzászólásokat egyedileg jelölje és előtte ezt lekérdezze, majd hogy megnyitottam, azokat olvasottnak jelöli, tehát ha újra megnézem az oldalt, az adatbázis nem tudja cache-ből visszaadni az előzőt, mert azóta megváltozott, bővült, hogy miket olvastam el. Még aggregáltan sem lehet előre készülni, előre generálni, amit küldeni kell, mert ha 20 másodpercenként hozzászólnak, akkor mikor generálja, és nem is biztos, hogy lekérdezem akkor az adott témát? Az meg nem reális, hogy a téma összes hozzászólójának percenként előregenerálja a rendszer a témát, hátha megnyitja pont akkor... nem is beszélve a sok száz csak olvasóról, nekik is generálni kellene. Ennek a funkciónak ez az ára, szerintem megéri, még az is, ha egy nagy téma lassú.

Én maximum annyi erőforrást fordítanék ennek a gyorsítására, hogy megnézném, hogy minden lekérdezésen van-e index, és nem-e lehet több lekérdezést egybe rakni, vagy éppen nem-e gyorsabb, ha egy komplexebb, left join vagy bármilyen sok táblás adatlekérést több, egyszerűbb, külön lekérdezésben megkapni és kódból összerakni. Esetleg finomhangolni az adatbázis konfigurációt.

Hálás vagyok, hogy ez a nagyszerű közösség létezik és a tagja lehetek, és köszönöm újra trey, hogy ezt működteted és időt szánsz erre. Remélem hogy nagyon sokáig fog működni ez az oldal, akár változatlan formában, mert nagy érték, hasznos tudásbázis és archívum.