( xclusiv | 2020. 06. 25., cs – 17:35 )

Szerintem úgy lenne jó, ha minden választópolgárnál fel lenne tüntetve, hogy az elmúlt 4 lezárt adóévben befizette-e a minimálbér X-szerese utáni adót. Aki után befizetésre került a minimálbér adótartalma az elmúlt 4 évben, az kapna egy plusz szavazatot, a duplájánál kettőt, a triplájánál az hármat, és itt a vége. Szóval nem lenne az, hogy Gattyán szavazata többet érne, mint egy borsodi járásé, ugyanakkor érvényesülne az az alapelv, hogy az kéri a zenét, aki fizeti.

Én még betennék egy másik szavazat-többszöröző lehetőséget is, opcionálisan mindenki kitölthetne egy 5 kérdéses tesztet. Ebből 4 a tájékozottságáról szólna, pl. melyik földrészen van Brüsszel, mennyi a GDP, mennyit változott az elmúlt 2-3-4 évben, ugyanez a munkanélküliséggel, mindenféle EÜ-s és oktatási mutatókkal, stb. Lenne 4 választási lehetőség (nyilván nem olyanok, hogy 5,034 vagy 5,033 a helyes válasz), ebből kellene az egy helyest megjelölni. Lenne párszáz ilyen kérdés, ezek közül kapna random 4-et. Ezeket nyilván jó előre közzé tennék nyilvánosan, neten elérhetően, illetve ha a polgár igényli akkor el is postáznák neki. Az ötödik pedig egy szimpla matek feladat lenne, alsó tagozatos anyag, pl. 123-78+49. Lenne 5 perc a kitöltésre, aki mindet jól tölti ki az kapna 3 plusz szavazatot, aki 4-et az kettőt, aki hármat az egyet.

Aztán lenne még "egyiket sem" opció minden szavazólapon, ha valaki nem talál olyat, akire szavazna, az húzhatja ide. Listán az "egyiket sem" után járól parlamenti/önkormányzati/stb. helyek üresen maradnak, ha pedig egyéniben nyerne, akkor az egyéni hely is.

És ha már ennyire belemerültem a választási reformba: a borítékot el kellene felejteni, minden polgár bemegy n db szavazólappal a fülkébe, ott X-el, a papírt 4-be hajtja (vagy 8-ba, ahogy kell), és szépen egyenként dobja be mindet az urnába, ez is ellenőrzésre kerül.

Mi is van még? Ja, a kezem a biliben :)