( SzBlackY | 2020. 06. 22., h – 21:36 )

Felsorolnád, hogy ki ez a két third party?

A beszállító és az ellenőrző bizottság.

Gondolj bele, hogy a papír alapú rendszerben egy (!) darab trusted 3rd party van (az NVI) országos szinten, helyi szinten kettő (NVI és az elvileg direkt sokféle összetételű számlálóbizottság [*]). És még azokkal szemben is milyen hihetetlen bizalmatlanság alakult ki az elmúlt évtizedekben (talán jogosan, talán nem, de a bizalmatlanság megléte objektív tény). A legjobb persze az lenne, ha nulla darab "meg KELL bíznod benne" elem lenne a rendszerben, de legalábbis minimalizálni kellene.

Egyébként közben már behoztál még egyet, a DHL-t. És gondolom okkal tetted őket és nem a Magyar Khirályi Postát, amivel jobb esetben eltűnnének a szavazógépek, rosszabb esetben a "logisztikai központ hibájából" "apró" "késéssel" érkeznének meg (BTW, a plombálás nem rossz ötlet, de az is feltételezi, hogy nincs bevonva a szállító vagy legalábbis a szállítótól valaki, és az, aki tudja, hogyan lehet hamisítani a plombát - ami akár eredeti is lehet, ha ez éppen az NVI).

[*]: az meg külön vicces, hogy lassan egy évtizede az ellenzék nem tud összehozni elég delegáltat a szavazókörökbe, de most már olyan delegáltat keressünk, akinek van megfelelő technikai tudása, hogy egy visszaélés feltűnjön neki...

BlackY