( azbest | 2020. 05. 29., p – 17:16 )

persze, hogy gyorsabb a közelebbi, kis késleltetésű cache-t használni. Mindez addig működik is, amíg annyi adattal dolgozol, ami elfér a cache-ben vagy olyan lassan dolgozza fel a proci, hogy a következő adatot elő tudja tölteni a ram-ból. Ha cache méretnél több adat kell, akkor meg kiürülnek a cachek, mert várni kell a dramra. És mindjárt nem mindegy, hogy 100 vagy 1000 MB/sec áttölteni.

Az előtöltés meg persze arra kell, hogy ami várhatóan szintén kell adat, azt is behúzza, nem bájtonként kéregeti a ramból. 

Ráadásul nem csak az számít, hogy hány ns elérni a ramot, hanem az is, hogy mennyi adatot tud egységnyi idő alatt betölteni belőle.

Azt kéne megértened, hogy nem mindegy, hogy eleve van egy gyors ramod és azt duplázod pécé esetében, míg beágyazott cuccoknál a gyors ramot negyedeled, nyolcadolod akár sebességben. Persze ideális esetben úgy választják meg a proci és ram képességét, hogy ne legyen kirívó szűk keresztmetszet egyik oldalon sem. Szóval ha a proci elve nem képes kihasználni a 64 bit szélességből adódó nagyobb sebességet, akkor nem hátrány 32 vagy 16 bitre szűkíteni, de olcsóbb gyártani.