( YleGreg | 2020. 03. 22., v – 09:44 )

Vegyük sorjában.

- 4 éve ezek voltak a problémáim: http://disq.us/p/13amjy8

    Ezek közül javult valami?

 

- Néhány hete a melóban, a start menü úgy döntött, hogy nem nyílik fel. Ez egy tiszta gép, zárt hálózatban, nincs rá letöltve semmi warez, semmi vacak, és szándékosan a MS ajánlásai szerint készült, szóval a "valami megrágta a belét" teória itt nem áll. Ez gyárilag szar.
Csináltam róla egy kis videót, hogy mi nem működik. (a minősége lerontva, adatvédelmi okokból)
Alig másfél perc, imho érdemes megnézni, mert ilyet én még nem tapasztaltam. 
Mint egy 15-20 évvel ezelőtti kotvány live linux, ahol egyrészt koncepciótlan, másrészt esik-kel a grafikus réteg.

    https://files.fm/u/nzgnfky3

Ez nálad a jó működés jele? Ez még egy ingyenes droid appnak is vér ciki, de könyörgöm, ez egy fizetős szoftver! 

 

- Egy Ablakok nevű oprendszertől szerinted elvárható lenne egy normális ablakkezelő?
Jó, jó, nem álmodozok, egy KDE szintjét nem várom, hogy elérje. Azt, hogy egy program megnyitásakor arra a desktopra, arra a pozícióra és akkora méretben tegye ki ahova az adott munkafolyamat számára egyszer beállítottam, azt nyilván nem várom el, mert ilyen okos és kézreálló sosem volt. Fejlesztést, funkciógazdagítást nem várok a Windows termékvonaltól. De azt azért szeretném, ha szabad, hogy legalább a korábbi jól működő dolgokat ne dobják ki.
Például a billentyűre és egérre optimalizált GUI, a Win 3.1, Win 95, Win2000 óta jól teljesítő és ergonómikus felületet, designt, és vezérlési koncepiókat miért dobják a kukába egy továbbra is billentyűvel és egérrel, munkára használt gép esetében? Miért kell a touch -ot erőltetni, touch képtelen eszközökön?

Amíg csak egy programot használsz, konzumer üzemmódban, addig persze tökmindegy, ezt aláírom.

De amikor munkára használnád, nem ritkán 8-16 darab putty ablakkal, hozzá 3-4 webadminnal, plusz néhány vastag klienssel, akkor gecire zavaró, hogy az ablakok széle egyetlen egy pixel. Akkor lehet szélesebb, ha cserébe kiégetheti a szemedet a kontrasztos üzemmódban.
Tényleg olyan nagy kérés, hogy csak annyit tudjon, mint korábban?

Már a Win7 -nél is kibasztak velem, mert a "mindig felül" opciót kivették az ablak címsorán lévő jobb gombos menüből. Pedig munka közben, sok ablaknál baromi hasznos tudott lenni. Gondolom másnak nem kellett, és nagy volt a fenntartási költsége, és a MS éppen pénzügyi válságban szenvedett, és nem volt pénze programozóra. Gazdaságilag biztosan indokolható, de technológiailag nem.

Ilyen ez az egész Windows. Gazdaságilag indokolható, hogy telefonra szánták, de technológiailag és ergonómiailag arany málna díjat érdemelne.
Ünnepeljük hát a hitványságot!

 

- Mit nem lehet még szeretni rajta? Például azt, hogy a reklámok már a spájzban vannak. Ahelyett, hogy a vassal és a perifériákkal foglalkozna, úgy gondolja, jó lenne lehúzni rólam még néhány bőrt, miután megvettem, hiszen fizetős szoftver.
Erre gondolok: https://www.howtogeek.com/269331/how-to-disable-all-of-windows-10s-built-in-advertising/