( VincentV | 2019. 12. 14., szo - 14:02 )

Szerkesztve: 2019. 12. 14., szo - 14:24

Érdekelne majd, hogy mire jutottál. Hasonló cipőben jártam, de nem nagyon találtam ideálís megoldást az alábbi paraméterek figyelembevételével:

- fogyasztás

- esxi kompatibilitás

- ár

Ezek úgy értendőek, hogy mindegyik összefügg mindegyikkel, tehát pl. esxi supported vas fogyasztása nem az a kategória volt, amit én józan ésszel ki akarnék fizetni. Éves szinten a fentebb sokak által megjelölt kriptaszökevény (pl. hp dl gen6-8) vasak esetén, kiépítéstől és generációtól függően simán kicsengetsz 50-100eFt-t, és akkor ez csak 1db szerver a háztartási rackben, lesz ott még switch, router, meg ki tudja mi nem. Aztán felmerül a kérdés, hogy mi lesz ezekkel 1-2-x év múlva? Vadászhatod ebayen az alkatrészeket, plusz foghatod a fejed, hogy ja hát a 6.9-es, 7-es, akármilyen esxi erre már végképp nem fog felmenni (de egyébként ezekkel már 6.7 esetén is barkácsolsz, ha egyáltalán....). B verzió: veszel modern, alacsony fogyasztású esxi supported vasat. Sok sikert, abból a pénzből elmegyünk inkább kétszer nyaralni :)

Végül Microserver lett, abból is gen8 (ILO, és esxi support miatt, a gen10 egyiket se tudja). Pár nap tesztelés után kiderült erről is hogy tévút. Az benne levő smartarray egy szemét, a 6.7-ben már driver sincs hozzá, de 6.5-ből backportolható, azzal már megy, de lassú. AHCI módban kb. dupla sebességeket hoztam ki natívan telepített Linux alatt, csak ugye AHCI-ben meg esxi alatt nem lesz redundancia (nincs sw raid). Ezen a ponton beletettem egy smartarray p410-et, a driverekkel itt már nem volt szívás, de performanciában ugyanaz volt az eredmény. Tovább lehetett volna még vinni a dolgot, pl. ebayról vásárolt normálisabb raid controllerrel, de kicsit elment már a kedvem az egésztől, mert minden problémás ponton azt éreztem hogy fizessek+dolgozzak még valamennyit, csak hogy esxi lehessen a gépen.

A másik probléma, hogy véleményem szerint az esxi-nek egyre nagyobb a minimum erőforrásigénye pl. memória esetén. Ez enterprise (de legyen kkv) környezetben is leszarom kategória, ki a franc venne 8-16GB rammal szervert alá? Nekem viszont bőven elég lenne ennyi memória az általam futtatni kívánt vm-ekhez. Mindegy, ez volt a kisebb gond, megoldható persze 6.7-el is, 8GB-vel is, de azért a natív Linux kvm-el itt is nyert (több ramod marad).

Végül hagytam az egészet a fenébe és került rá egy Proxmox. 1x éve foglalkozok Vmware termékekkel, nehéz volt elengedni kicsit az esxi-t, de be kellett látnom, hogy háztartási használat esetén csak magamat szopatom vele.

Egyébként a kis Microserver Gen8 átlagosan 30-40W körül fogyaszt, mindezt 2db WD red hdd-vel, 2db intel ssd-vel, és a gyári proci is ki lett cserélve egy Xeon e3-1230 v2-re. Egyelőre ez a megoldás így jónak tűnik, kb. 1 hónapja használom élesben. Ha a vásárlás előtt meglettek volna a fenti tapasztalataim, akkor lehet hogy gen10-et vettem volna, mert a Proxmox azon is jól érzi magát, és ugyan az ILO-t bukom, de egy garanciális, új eszközöm lenne. Ezen a cserén egyébként erősen gondolkodom.