( buki | 2019. 08. 28., sze – 21:44 )

"De van amiről sokan tudnak, és pont mindenki szarik rá tovább, mert az a kényelmes."

Attól tartok a dolog ennél jóval bonyolultabb.

Egy átlagember eleve nehezen tudja megítélni, hogy mi milyen mértékben jelenthet veszélyt a környezetre. Addig rendben, hogy szerves oldószert nem borogatunk élővízbe, de például a mostanság divatos mikroműanyaggal kapcsolatban sokkal nagyobb a káosz a fejekben. Az átlag magyar számára valószínűleg az első talányos kérdés az lesz, hogy mégis mitől lesz jobb a bálnáknak, ha ő nem kér a piacon zacskót a paradicsomhoz. Egyáltalán hogy a viharba kerülhetne az ő zacskója az óceánba? És minden zacskó egyformán rossz, vagy van jó és rossz zacsi? És ha igen, akkor melyik melyik?

Aztán ott vannak problémának maguk a "környezetvédők". Azért használtam idézőjelet, mert egy csomóan láthatólag annyira csonthülyék a természettudományokhoz, hogy nagyjából a dogmák szintjén, de legalábbis érzelmi alapon kezelik a azokat a kérdéseket, amelyekkel kapcsolatban bevatatottnak érzik magukat.

De ha ez nem lenne elég, láttam már konkrétan csaló céget, amelyik "a Föld megmentését" tűzte ki célul egyébként nemlétező termékével, meg láttam olyan környezetvédő szervezetet, akik tulajdonképpen aktuálpolitikát csináltak környezetvédelem helyett és a mindenkori "széliránynak" megfelelően szakértettek meg kérdésköröket.

Szóval vannak itt fura dolgok.

---
Science for fun...