( BehringerZoltan | 2019. 05. 22., sze – 10:45 )

> A félreértések elkerülése végett: az életképesség (rátermettség, fitness) pontosan meghatározható; a szaporodóképes utódok száma. Ez a definíciója. Tök mindegy hogy mennyire "alkalmazkodott a környezetéhez", ha több utódja van, akkor életképesebb.

az evolúció során az életképesebb maradt életben

Ha behelyettesítjük:

az evolúció során az legtöbb szaporodóképes utóddal rendelkező (?) maradt életben

...akkor rögtön kibukik, h zavar van az alannyal. Mondjuk egyedre nem is lehet értelmezni. Hacsak nem feltételezünk valami eltartási szerződést az egyed és az utódai között a háttérben :)

Ha meg fajra értelmezem, akkor legszaporábbon kívül már minden másnak ki kellett volna halnia.

Leginkább mutáció lehetne!

az evolúció során a legtöbb szaporodóképes utóddal rendelkező mutáció maradt életben

Ez így már jó lenne! Persze csak ha a szaporodóképest a lehető legszűkebben értjük - vagyis ami képes utódnemzésre.
Ilyen formán ez cáfolhatónak tűnik. Ellent lehet neki mondani. Bár múltidőben van, de az állítás logikája egyfajta ígéret v. jóslás [csak enpassant kedvéért :)]
De valószínűleg totálisan hamis állítás. Nem a legtöbb szaporodóképes utóddal rendelkező mutáció fog életben maradni a valóságban. Laborban lehet h az. Mert mi van a váratlan eseményekkel? Pl. mint amikor szigetet elönti a víz és azon madár mutációk akik elfelejtettek repülni meg fognak fulladni, míg ha van még olyan mutáció egyede aki rendelkezik ezzel az időközben feleslegessé válni látszó képességgel az el tud jutni a szárazföldre? Problematikusnak tűnik, h a kísérlet során mikor állapítjuk meg, h melyik mutáció rendelkezik a legtöbb utóddal? Nyilván ha már 90%-os többségben van, akkor az nem ugyan az, mint amikor csak egy egyeddel több a számossága a sorban utána jövőnél. Menet közben meg ugye nem ér átnyergelni másik mutációra ha az kerülne többségbe! Illetve meddig tart a kísérlet: amíg a kiválasztott mutáció kisebbségbe kerül; avagy amíg kipusztul; avagy amíg minden más kipusztul? De ezek csak ilyen ad-hoc felvetések. Még soha nem terveztem ilyen kísérletet.

Persze lehet h tényleg nem értem. Mondják :-/