( _Franko_ | 2018. 01. 05., p – 21:58 )

"Mert azt kérdezted, hová húznám meg ezt a határt."

Hardvernél. De te "bizonyos feladatokra" húzol önkényesen határt.

"A készre írt, felhasználói szoftverek esetén sokkal inkább jellemző az a tendencia, hogy a natív, bloat framework (Qt, .NET stb.) nélküli, ezektől függetlenre megírt szoftver az, ami kevesebb CPU-ból és memóriából elvan."

Nem, egyáltalán nem így van. Azért mondasz ilyen faszságokat, mert a felületét se kapargatod a technológiának, és mindenen csak azt a koszréteget látod, ami a mocskod kezedről tapadt rá. Ha akarom, akkor egy Java process kevesebb memóriából elvan, mint egy C++ implementáció. Ha akarom, akkor több memóriát használ, de gyorsabb. Ha akarom, akkor csak az a része gyors, amit épp használnak. Ha akarom, akkor minden része gyorsabb, de lassabban indul. Ezekre mind van JVM opció, nagyjából 600 paraméter szerint tudod futtatni az alkalmazásod, attól függően, hogy mire akarsz épp optimalizálni.

"Amellett, hogy ez egy szélsőséges idealizmus, amit szoftvergyártóék sikerrel beadtak neked, egy felhasználói szoftver esetében sokkal többe kerül a semmit nem érő run-time optimalizáció, mint ha magát a fordított kódot optimalizálták volna."

Nem, én ezt a saját kezemmel mértem ki.

"Akkor van velük baj, ha milliók használják és szoftverfejlesztőék gigawattokat pocsékoltatnak el ezekkel a milliókkal, csak mert lusták voltak normáliásan otimalizált, natív kódot írni."

Mutass példát, írj sokkal jobbat és tarold le a piacot. Senki nem akadályoz meg benne. Tulajdonképpen csak saját magad akadályozod meg ezt azzal, hogy az sok sírás helyett értelmes dologgal foglalkozz...