( john_silver | 2017. 03. 21., k – 19:09 )

Az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló 201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet alapján:
Keménység Min. 50, max. 350 mg/l CaO
A minimális parametrikus értéket palackozott ivóvíznél, újonnan létesített vízműnél, továbbá minden olyan esetben be kell tartani, ahol a vizet sótalanítással vagy lágyítással kezelik.

http://oki.antsz.hu/files/dokumentumtar/honlapra%20iv%C3%B3v%C3%ADzmin%…

10. Összes keménység (> 350 CaO mg/l és < 50 CaO mg/l)

10. 1. Mikor mondjuk, hogy egy adott településen « kifogásolt » ez a paraméter?

Az ivóvíz minőségi követelményeiről és ellenőrzés rendjéről szóló 201/2001 (X.25) Kormányrendelet C táblájának értelmében az összes keménységre vonatkozó határérték minimum 50 CaO mg/l és maximum 350 CaO mg/l.
Az ivóvíz minősítése során a 2009-es évben az ivóvíz összes keménység koncentrációjának átlagát vettettük össze a határértékkel. Ennek meghaladása esetén jelöltük a térképen − összes keménység szempontjából − kifogásoltnak a kérdéses településeket.

10. 2. Mik a határérték túllépésének lehetséges okai?

A Víz keménységét a benne oldott kalcium- és magnézium-ionok okozzák, amely természetes módon jelen vannak a nyersvízben (geológiai eredet). Az alkáliföldfémek karbonát sói okozzák a karbonát vagy változó keménységet, míg az egyéb sók (szulfát, klorid) a nem- karbonát vagy állandó keménységet [Öllős, 1987].

10. 3. Mik a lehetséges egészségügyi és technológiai hatásai?

A keménységet adó kalcium- és magnézium vegyületek az emberi szervezet számára fontos anyagok. Túlságosan kis keménységű ivóvíz (ionmentes víz) hosszú időn át történő fogyasztása a szervezet sóháztartásának felbomlásához vezethet. Különösen a nagy ásványianyag-vesztéssel járó kánikulai napok esetén fontos, hogy pótoljuk a szervezetünkből az izzadtsággal együtt eltávozó ásványi sókat. (Ionmentes víz előállítására a szolgáltatott ivóvíz esetében nem, viszont a helytelenül alkalmazott RO házi víztisztító kisberendezések esetében számíthatunk). A határértéket meghaladó vízkeménység a vízkőkiválások miatt a lakásokban található szerelvényekben okozhat károsodást, az egészségre nem káros.

10. 4. Kifogásoltság megszüntetésének lehetséges módjai

A vízkezelés során a 350 CaO mg/l határértéket meghaladó összes keménység esetén vízlágyítással, a 50 CaO mg/l határértéknél kisebb összes keménység esetében pedig mesterségesen sózással, vagy a kezelt víz nagyobb keménységű vízzel történő keverésével érhetjük el az összes keménység szempontjából megfelelő minőségű ivóvíz előállítását. A vízlágyításra is több lehetősége van a Vízműveknek, például trisóval, ioncserélő gyanták stb. alkalmazásával.