( dezse | 2006. 05. 22., h – 19:32 )

Nekem is lehetőségem volt kipróbálni a SLED 10-t, illetve mostanság is ezt gyúrom. Egyetértek a Trey által leírtakkal, ami a telepítést és az összhatást illeti. Egy átgondolt rendszer.
A KDE környezet messze nem ilyen jól kidolgozott. Észrevehető, hogy a Novell a Gnome-ra koncentrál. Annak ellenére, hogy KDE párti vagyok jelen esetben abszolút elégedett vagyok a Gnome környezettel!
Az Xgl nekem nem megy, mivel egy SIS 760GLX-s alaplapom van, ami nem támogatott. Remélem előbb utóbb a fejlesztők jóvoltából megszűnhet a "hátrányos helyzetem". :-))
Gondom van azonban a vírus irtók telepítésével! Egyetlen egy free verziót sem tudtam beüzemelni! Mindegyiknek volt valamilyen hiánya, amit nem tudtam kielégíteni még forrásból sem. AVG, Panda, Antivir, Clamav voltak a kisérlet alanyai. A Clamav ugyan feltelepült, de nem tudom a daemon-t elindítani. Igaz ez csak béta!
A másik kudarcba fulladt kísérletem a mplayer telepítése. A május 10-i Novell bemutatón telepítve volt a bemutatógépen ezért bátorkodtam én is kísérletezni. Miért? Szerettem volna az Interneten kipróbálni néhány online TV vételét. Pl. DunaTV, TV2 stb. Ebbe is beletört a bicskám. A mplayer a gcc 3.* szereti. A SLED a 4.* tartalmazza. Forrásból feltelepítettem egy csomó dolgot, amit hiányolt, de három órás harc után meguntam, illetve inkább 25-n megkérdezem a soros Novell konferencián. Addig is van valakinek ötlete, hogy melyik media lejátszó tudna beépülni a firefoxba és lejátszani a windows media playerre optimalizált online TV adásokat?
Persze mondhatnátok, hogy ez egy vállalati környezetre kihegyezett rendszer és a pleasure nem fő szempont. Szerintem azonban egy külföldön dolgozó munkatársnak joga van magyar TV-t nézni.