( BZoltan | 2016. 12. 28., sze – 18:13 )

Nézd, a polgári neved úgyis tudható. Ha nagyon akarnálak lekáderezhetnélek. Nem olya nagy ám ez a szakma.

Viszont egy apró, de fontos tanácsot azért had adjak neked. Minden amit netes fórumokon beazonosíthatóan írsz annak nyoma lesz. Amikor majd egy komolyabb szakmai tárgyalásra kerülsz, vagy egy jobb állást pályázol meg akkor minden amit a neten hagytál magad mögött látható lesz. Nemhogy manapság, de már 10-15 éve is alapvető dolog volt az állásinterjúkra jelentkezők online profilozása. Nálunk a Canonicalnál az állásjelentkezés mellé csatolja a rendszer a linkedin/facebook/google/stb automatikus profilt. Ami nemcsak egy gagyi keresés, hanem rendes profil.

Ezért tényleg érdemes észnél lenni amikor beleugrasz egy flame folyamba, vagy amikor sportból, öncélúan provolkálsz.

Én majdnem húsz éve interjúztatok szakembereket, dolgozok együtt alvállalkozókkal különféle projektekben. Ez alapján én az alapján amit ide toltál én bizony első körben szórnálak ki. Mert a provokatőrt, heccharcosokat éppeszű ember nem vesz fel komoly melóra.

Szakmai körökben és főleg informatikai, mérnöki területen a létező legalapvetőbb sarokkő az, hogy ha véleményt mondunk akkor készek vagyunk kifejteni, hogy mely konkrétumok, tények és információk alapján alakítottuk ki a véleményünket. Ebben a szakmában azt aki üres véleményt mond minden alap nélkül azt a pálya szélére szokás tolni.

Programozók, rendszerfejlesztők, rendszergazdák és hasonlók körében tévedni teljesen elfogadott dolog. Hülyeséget beszélni is megszokott. Egy dolog van amit senki nem tűr el, ez pedig az, hogy csak úgy mondasz egy véleményt anélkül, hogy azt kifejtenéd és alátámasztanád.

Az eredeti felvetésedre visszatérve pedig... a szabad szoftverek és nyílt forráskódú szoftverek világában nincsen jelentősége annal, hogy egy ötlet honnan származik. A forráskód szintjén vannak licenszek amiket be kell tartani. De senki nem tartja számon, senki nem listázza, hogy melyik disztró honna szerzett inspirációt. Ennek amúgy sincsen jelentősége. Aki ilyenen rugózik az az egész szabad szoftver mozgalom lényegét nem érti.