( xclusiv | 2016. 10. 30., v – 21:51 )

"És miért is lenne jobb nekem, akinek van otthon 2-3 normál méretű hdmi kábelem, ha mini hdmi vagy displayport van "rendes" hdmi helyett? Nem ugyanúgy kell speciális kábelt, vagy átalakítót vennem????"

Mondjuk mert bemész a sarki hw boltba és veszel átalakítót. Mint ahogy a media markt, edigital, stb. vonal is ilyen, de nagyobb teszkóban és hasonló helyeken is jó eséllyel találsz, olcsón. Ellentétben az epül specifikus szarokkal...

"És ez a szopás nem volt meg, amikor elkezdtek elterjedni a hdmi-s laptopok, de a projektoron meg nem volt még hdmi? Nem ugyanúgy kellett megvenni azt a plusz egy átalakítót, vagy spéci kábelt akkor, amikor megjelent a hdmi, dvi, display port, stb?"

A dsub vga elég sokáig velünk volt (részben még van is), szóval a hdmi átmenet viszonylag sima volt. Szóval nem az történt, hogy derült égből jött egy új lófasz és csak az volt, más nem.
Dvi-os notit talán nem is láttam, dvi-only pedig végképp nem rémlik. De ha lenne is, akkor is az a helyzet, hogy a hdmi kép része tulajdonképpen dvi, szóval egy sima passzív adapter vagy kábel elég. A displayport is simán "kifejthető" hdmi-re egy "filléres" adapterrel.