( csortu | 2015. 03. 02., h – 11:16 )

Azt szeretném, kérdezni, hogy honnan ez a mítosz, miszerint "a Monarchia idején Magyarország Európa éllovasai közé tartozott"?
Ha megnézed az elérhető adatokat, Magyarország már a Monarchián belül is csak Európa hátsó udvara volt. A GDP per capita adat az összes általam talált évben (1870-óta) soha nem haladta meg a klasszikus nyugati országok megfelelő adatainak a felét, a jelenlegi EU országok közül egyedül Görögország, Portugália és Lengyelországnak volt valaha is kisebb a termelékenysége, mint a magyaroknak. (Nyilvánvalóan kissé komplikálják a képet az időközben lejátszott több körös határtologatások.)

Szóval ahogy én látom, Mo történelmileg Európa gazdaságilag fejletlen részén volt/van, a leszakadásunkat a II. VH óta csak növelni tudtuk. Utoljára 1950-ben sikerült hozni a nyugat-európai termelékenység felét (2480 USD/cap vs 5018 USD/cap), 1990-re ezt sikerült ugyanennek a harmadára mérsékelni (6459 USD/cap vs 16870 USD/cap). Azóta nagyjából ezt az egyharmadot sikerült tartani, a lemaradást lefaragni egyáltalán nem.

Szóval a nagy visszaesés 1950 után jelentkezett. Miután ebben a periódusban a nemzeti öntudatot kevéssé ápolták Magyarországon, kötve hinném, hogy ez lenne a lemaradás oka, de persze nem tudhatom. (Annál is inkább, mivel az igencsak öntudatos finneknek sikerült az 1920-as függetlenség óta a magyar termelékenységről fölmenni az EU átlagra, a cseheknek kevéssé. Szerintem mindez nem a nemzeti öntudattól függ.)

Csaba