( BZoltan | 2015. 02. 07., szo – 19:40 )

Nem heccelésből írtam. Egyszerűen értelmezhetetlennek tartom a kritikát, hogy szerinted nem hallgatnak a véleményekre amikor te személy szerint egyik csatornán sem adtál hangott semmilyen véleményednek. Ha konributálni akarsz akkor adott a lehetőség. Csinálhatsz blueprinteket, hozhatsz a heti vagy negydéves szeánszokra témát. Küldhetsz komplett rendszert, kész modult vagy akár patch-eket integrálni. Soha, senki az Ubuntun belül nem nézi, hogy az adott ötlet vagy patch külsős avagy belsős embertől jön. Egész egyszerűen idegen ez a külsős-belsős személet az Ubuntuban. Nincs ilyen... sem at IRC csatornán, sem a levlistákon, sem a technikai találkozókon fel semmerül az, hogy ki honnan kapja a fizetését. Én mint az SDK-ért felelős ember napi szinten dolgozom együtt külsősökkel akik különféle core appokat csinálnak. Egyszerűen netó tévedés vagy csúsztatás az amit írtál. Ennek pedig az a bizonyítéka, hogy mint be is ismerted, te semmilyen csatornán még csak meg sem próbáltál hangot adni a véleményednek. De azért kritizálsz, hogy állítólag nem adnak a véleményekre. Na, ez az ami szerintem értelmezhetetlen.

A referenciakészülékeket illetőleg nyitott ajtókat döngetsz. Az összes olyan hardver ami pre-installed Ubuntuval megy a polcra (HP, Dell, Asus, stb) ilyen referencia hardver. Tényszerűen tudom, hogy minden kijelölt referencua hardvernek napi automatikus tesztje van. Én nem a deszktop vonalon vagyok hanem a phone-tablet-en. Azoknak az LG Nexus4 és értelem szerűen a bq Aquarius 4.5. Ráadásul döbbenj meg, de minden teszt eredmén realtime publikus. Itt böngészhetsz -> http://ci.ubuntu.com/smokeng/vivid/ Ráadésul, hogy érezd milyen butaságot írtál... az összes teszt mind kivétel nélkül publikus és te is meg bárki más is küldhet kiegészítést. Ha gondolod és hiányolsz bizonyos fícsörök tesztjét akkor küld a kódot.

A UI helyben topogását illetőleg a lehető legrosszabb embernél próbálsz csúsztatni. Ugyanis én viszem az Ubuntu UI toolkitének a fejlesztését (é egy másik magyar srác a főmérnök) -> https://launchpad.net/~ubuntu-sdk-team Nagy túlzás helyben toporgásnak hívni ezt - http://bazaar.launchpad.net/~ubuntu-sdk-team/ubuntu-ui-toolkit/staging/… Heti 8-10 patch érkezik az Ubuntu UI projektjébe.

Nem baj, hogy nem tudod mi történik az Ubuntu UI fejlesztésben, de szerintem érdemes inkább kérdezni mint triviális ferdítést írni.

Azok a fícsörök amiket te említesz mind tervben vannak. De azért az Apple-vel egy Ubuntu-t nem illő összehasonlítani. Az Apple egy 100 ezer fős vállalat aminek az éves nettó árbevétele cirka 40 milliárd dollár, a Canonical pedig egy 600 fős cég aminek a teljes vagyona kevesebb mint az Apple havi nyeresége.

Én mérhetetlenül tisztelem az Apple teljesítményét és szerintem az mind mérnökileg ahogy felhasználói szempontból a legjobb platforomot és ekoszisztémát hozták össze. Nagyon jó az amit csinálnak, de az Apple-t az ubuntu-hoz hasonlítani olyan mintha A Berlini filhrmonikusokat hasonlítanád egy vidéki kisváros garázszenekarához. És akár hiszed akár nem, ezen utóbbinak is vannak koncertjeik, közönségük, rajongóik. Nemcsak milliárdos gigavállalatok vannak.