( KeeF | 2014. 10. 08., sze - 08:35 )

nekem a fo problemam a systemd-vel az, hogy nem illeszkedik az altalam kovetni probalt 'filozofiaba': legyen kicsi, egyszeru, gyors es mukodjon. a systemd ezek kozul talan csak az utolsot teljesiti, bar a forumokat elnezve ezzel is akadnak problemak.

az ketsegtelen, hogy a feature-ok kozott van sok jo dolog ( mar csak egy szamologep kell bele es keszen is vagyunk :) ) amik segitenek akar a fejlesztonek akar az uzemeltetonek, de ha ezert cserebe az az ar, hogy gozom sincs meg nagyjabol sem, hogy hogyan mukodik a hatterben, akkor en ezt az arat nem vagyok hajlando megfizetni. eppen ezert kezdtem el anno gnu/linux-al (nem kivant torlendo) foglalkozni, mert lehet(ett) latni, hogy mi hogyan mukodik (ha az ember akarja. ha nem akkor mind1). sejteni velem mi volt a cel a systemd-vel kezdetben (szokasos felsorolas: service-ok kovetese, eroforrasok kezelese stb.). ezek mind jol hangzanak. azonban amikor mar egy ntp-client-et is beletolnak a rendszer egyik legalapvetobb process-ebe, akkor igencsak el kellene gondolkodni, hogy ilyen filozofiaval vajon milyen alapveto tervezesi problemak fordulhatnak meg elo?
az ntp csak egy pelda volt. de mi koze az init-nek (systemd-nek) a halozathoz? hatha elhasal egy szarul megirt wifi/eth/infiniband stb. driveren? itt konkretan enterspajz kornyezetre gondoltam es infiniband-es rossz tapasztalataimra.

nem vagyok fejleszto, uzemeltetek. nekem nem csak az a fontos, hogy minden mukodjon, hanem az is hogy _jol_ mukodjon. az ido penz: minel egyszerubb valami annal kevesebb hiba fordul elo benne, annal kevesebb interakciot kovetel meg a reszemrol es igy keveset is kell vele foglalkozni. egyszer idot kell tolteni vele, hogy osszedrotozzam a 'frankeinsteint'? ha tobbet nem kell piszkalni cserebe akkor ez nekem pont eleg. en 16 eve a fentiek szerint probalkozok es eddig nagyjabol minden rendben volt. tudtam, hogy mit varhatok el es altalaban azt kaptam. a systemd ezek ellen dolgozik. a hiba bennem is lehet, elvegre 18 ev nagyon hosszu ido, de probalom objektivan szemlelni a kerdest. ennek ellenere nem szimpatikus a dolog.