( johans | 2014. 05. 21., sze – 18:16 )

- Nem tudom értelmezni ebben a szövegkörnyezetben, hogy mi az, hogy "megbízhatóbb"

- Az MPEG LA NEM AD ingyen licenszt. Sosem adott. Az MPEG LA max. annyit közölt, hogy a kis halakat nem b*sztatja - nyilván nem éri meg az ügyvédi költség. A Google jogilag értelmezhető módon, ingyen biztosít licenszt. Igen, ez köbe van vésve, pont annyira, mint bármilyen polgári szerződés. A tied. Nem vehetik el tőled. A te logikád mentén Linux vagy FreeBSD sem létezik, mert "attól hogy az a finn egyetemista azt mondta, hogy a forrást szabadon használhatod, attól most kőbe van vésve?"

- A használt VP8 technológiával kapcsolatban pedig megállapodott mindenkivel, akit az MPEG LA érdemesnek talált előrángatni egy perhez. 11 patent tulajdonostól van engedélye arra, hogy a VP8-as codecben használja az algoritmusukat. Az engedély kiterjed arra, hogy ezt továbbadja bárkinek, és hogy a következő generációs, VP9-ben is haszálja azokat (de csak 1 generációra vonatkozólag, a VP10-hez majd új megállapodás vagy új algoritmusok kellenek).

- Nem csak az MPEG LA-nak vannak patentjei, a fentiek alapján kb. ugyan annyi az esélye, hogy egy eddig fel nem tűnt harmadik fél bekóstolja a H.264-et, mint hogy bekostólja a VP8-at. Sőt, mivel a H.264 jelenleg elterjedtebb, azon nagyobbat kaszál(hat)na.

Amíg a licensz szó jelentésével nem vagy tisztában, addig tényleg hagyjuk már.