( doc | 2014. 05. 05., h – 13:19 )

Igen, a ceges policy jo es szukseges, es ha mindenki betartja, akkor legalabb adott cegen belul nem merul fel a problema.
Viszont ha a nyelv egyik tervezesi alapelvet company policyvel kell workaroundolni, az szerintem rossz. Ezt meg lehetne (lehetett volna) annyival oldani, hogy nem azt mondjuk hogy "space es tab" hanem mondjuk "tab". Vagy space, aminel meg darabszamot sem kell kikotni. De meg az is jo lenne, ha azt mondana a fordito hogy lehet akar space akar tab, de egy adott forrasfile-on belul csak az egyik. Igy megmaradna a dontes a company policyben hogy melyik legyen, megsem allna elo az hogy az egyik gepen jo az indentalas, a masikon meg mar nem.

Par evvel ezelott mikor az akkori projectunkon is kellett kicsit Pythonozni, tobbszor elofordult hogy megszokasbol indentaltam (meg pl. vimben nem volt bekapcsolva hogy tab-bol space-t konvertaljon), es a szovegszerkesztoben szemre jol nezett ki, az en gepemen jol mukodott, de mikor masik gepen teszteltuk akkor meg elhasalt, mert ott eppen nem annyi space-bol allt a tab...

Meg most eszembe jutott egy masik erdekes vonas: elofordult parszor hogy mas nyelveknel kialakult reflexbol pontosvesszot raktam a sor vegere (ez nyilvan az en balfeksegem, ezt abszolut vallalom), es nem vettem eszre, mert tesztelesnel pont nem futottunk bele abba az agba, aztan egyszer napokkal kesobb mikor mashol meg igen, akkor dobalta a runtime errorokat... (bar ha jol emlekszem, lehet alapbol .pyc-t csinalni, ami a teljes file-t ellenorzi, igy az ilyenek kiszurhetok, eleg homalyosak mar az akkori emlekeim). Ez pl. Perl-nel ugy mukodik, hogy mikor elinditod a scriptet akkor az egeszen beparse-olja, ha valahol syntax error van akkor hibat dob es megall.

"Gondolom a self nevű változóra/paraméterre/objektumra gondolsz."
Arra bizony :) Ez is eleg ertelmetlennek tunik, mert ertem en hogy igy 'rugalmasabb' mint mondjuk a C++ -nal a fix 'this' pointer, de szerintem sokkal zavarobb is a kovetkezetlenseg.

Egyebkent kicsit visszaterve indentalas temakorre: en abszolut TAB-parti vagyok, azon egyszeru oknal fogva hogy az mindenkinel ugy nez ki, ahogy neki jobban tetszik. Ha valaki a suru kodot szereti akkor beallitja 2 space-nyire, aki a szellos, jol lathato behuzasokat az meg 4-re vagy akar 8-ra, es a kod maga ettol meg nem valtozik.
Nalunk a company policy pl. fixen 2 space, ami szerintem baromi ronda :D