( BZoltan | 2013. 03. 10., v – 13:37 )

Gondolom azt te is tudod, hogy a kérdésedre a válasz messze meghaladja egy hozzászólás kereteit.

De konkrétan a témánál maradva, nem hiszem, hogy a Mir project léte különösebb problémát avagy fennakadást okozna. Inkább arról van szó, hogy az Ubuntu most éppen kisérletet tesz arra, hogy betörjön az okostelefonok és a tabletek világába. Mindezt ráadásul úgy, hogy a PC-n megszokott Ubuntu OS felhasználói semmilyen regressziót ne tapasztaljanak, de egyben egy közös application framework-öt biztosítson minden hw platformra.

Mindezt úgy, hogy éppen egy mindent felforgató input method paradigmaváltáson megy át az egész ipar. Az egér-tasztatúra diszkrét eseménysorozatokon alapuló használatból megindultunk a gesture-ökön alapuló közel sem diszkrét. Vagyis nincs xy kordináta és nincs z időpontban elsült q gombnyomás, hanem swipe-olás, lassú vagy gyors nyomás és más hasonló olyan input van amikkel semmit nem ehet kezdeni az elmúlt mondjuk 20 évben megszokott alkalmazásmodelljeivel. Ráadásul a nyakunkon van a Kinect és Leap motion jellegű inputok, a kijelzők már okostelefonoknél is HD felbontással mozognak és a komolyabb gyártók már pedzegetik a 3D kijelzős (igen,láttam már prototípust 2 éve is), más agybeteg koncepcióról nem is beszélve.

Na, ilyen időkben az, hogy az Ubuntu nem a Waylandben látja azt amire a 4-8 éves stratégiáját építi az szerintem elfogadható. Nem kell egyetérteni vele, nem kell megérteni...de el lehet fogadni, hogy nagyon összetett szempontok vannak itt. Messze nem csak arról van szó, hogy technikailag mire képes a Wayland.