...meg jófélét.
Mert fabrikettből is van jobb és rosszabb. Én már szinte mindent kipróbáltam amivel be lehet gyújtani, többek között fabrikettel is. Van olyan ami nagyon hamar szétesik, az rosszabb mint a fa. Tapasztalat: aminek kicsit égett színe van, na azt rendesen brikettálták, az talán nem esik szét. A hamu kevés, szépen ég, meleget is ad, de a fához képest drága. Nem elég fele annyi, legalábbis nálam.
Szalma brikett: Hááát neeeeeeeee!!! Igaz olcsóbb, de annyi, de annyi hamu keletkezik, hogy a szoba közepére hullott akár milyen óvatosan próbáltam kiszedni. (nagy kupacokba marad)
Szén: Olcsó 2-3 ezer/mázsa libnicei szén, nos az koszol mint állat, kb 1 hét és kéménypucolás, rosszabb esetben 2 nap. (amúgy 1,5-2,5 havonta kell pucolnom, azalatt leszűkül a füstcső annyira, hogy nem lehet begyújtani) Sok a salak is a végén, tán kicsivel olcsóbbra jön ki mint a fa, de a többi ezt bőven "kompenzálja". Német brikett. Hmmmm, na az tuti anyag. Szépen ég, meleget ad, szinte nincs hamu még a fabrikettnél is kevesebb, mondhatni a tökéletes fűtőanyag. Imádom. ...de már régóta mégsem használom. Mert rohadt drága!
Fa: Nos mégiscsak a fa a legjobb ár/teljesítmény arányban. Feltéve, ha száraz. Tüzeltem akáccal, tölggyel, bükkel, gyümölcsfákkal, puhafákkal. Az akác szemfényvesztés. Max akkor jobb a többinél ha vizes, mert könnyebben gyullad vizesen mint a többi. Na, de a fa legyen száraz. Szerintem bükk a királyság. Szépen ég, meleget ad, nem oly sok a hamu sem. Esetleg bükkel befűteni, majd éjjelre tölgyet rakni, mert az lassan ég.
Legalábbis ezek az én tapasztalataim.