( answ | 2012. 05. 19., szo – 14:56 )

Börtönbe biztos nem fogják csukni, mert nagyon sokba kerül.

Szerintem azért vezették be az egykulcsos adót, mert az alacsonyabb képzettségű réteg mobilitása alacsonyabb. Nem beszélnek nyelveket, egyetlen tulajdonuk a szüleik háza (így röghöz vannak kötve), nincs annyi félretett pénzük sem, hogy kint 1-2 hónapot eléljenek.

Van olyan ismerősöm, aki ELTE-n végzett és halmozottan fogyatékos gyermekekkel/felnőttekkel (autista stb..) foglalkozik és mindig készül Angliába. Ott ezzel a képzettséggel és tapasztalattal 8x-osát kapná KEZDŐ fizetésként az itteninek. Csak állami bérlakásban lakik a félig fogyatékos anyjával, aki dohányzik és iszik. És aki a rezsire adott pénzeket szépen titokban elitta és nem fizette be a számlákat, ezért már csak a közmű kikapcsolás előtt értesült róla, hogy gond van. Hitelt kellett felvenni a számlák kiegyenlítésére, amit máig is fizet. Persze ez csak egy a sok közül, mindig történik valami hasonló dolog, ami miatt nem tud annyit félretenni az amúgy nevetséges keresetéből, hogy elmehessen az országból.

Az értelmiségi rétegben pedig így is hatalmas a kivándorlási hullám. Ezt az egykulcsos adó próbálja lassítani, de így is több BME-s villamosmérnök/informatikus ismerősöm hagyta el az országot, mint amennyien itthon maradtak. Aki pedig itthon van az is tervezi a kivándorlást.

Csak arra leszek kíváncsi, hogy ki fogja így eltartani a nyugdíjasokat..
Nem lepődnék meg, ha néhány éven belül az állam ingyen adna lakást/házat minden fiatalnak, aki vállal gyereket (és ezzel tönkretéve az ingatlanpiacot, megkezdődne az ország külföldi felvásárlása).