( uzsolt | 2012. 01. 02., h – 18:30 )

Szerintem a válasz, amit kaptam, nem volt igazán kielégítő, csak amolyan kis "na, mondjunk valamit a kötözködő hallgatónak".

Nem, nem kifogásokat keresek. Azt nem szeretem, ha valaki a "pálya széléről" okoskodik. Tudod, most a nagy kompetencia-hadjáratban én is részt vettem, mint szenvedő fél. A nagy pedagógia-szakértők (vagy mi a nevük, amire a pénzt kapják) mindig azt hangoztatták, hogy "fogjuk meg a gyereket", "keltsük fel az érdeklődését", stb. Ezzel én is egyetértek. Viszont amikor a matekos képzésen voltam, én erre rákérdeztem: hogyan csináljam ezt, amikor mittomén mit tanítok? Mondjon példákat! Nos, egyet sem tudott. Bár igazából egyetlen témában sem tudott semmit mondani.

Ne haragudj meg, de egy kicsit benned is ezt érzem, hogy tudnád mit kell(ene) csinálni, de azt te se tudnád, hogy hogyan.

Ha ennyire egyszerű lenne a világ, akkor nagyon nagyszerű lenne...
- Felfejlesztjük Magyarország gazdaságát! - Hogyan? - Öööö... majd meglátjátok...
- Eltüntetjük a korrupciót! - Hogyan? - Öööö... majd meglátjátok...
- Megnyerjük a választásokat! - Hogyan? - Ööö... majd meglátjuk...

Érted, hogy mire gondolok, és miért vagyok ennyire kötözködős?

Fizikában tudom, mivel lehet megfogni a népeket: bazi sok kísérlettel, régi, patinás eszközökkel. Persze megfelelő "előadásmód" nélkül ez se sokat ér.
Matekból könnyű a dolgom: kötelező érettségi tantárgy :)
Infót nem tanítok, bár egyszer tartottam Linux-szakkört, 6 fő járt is rá, néhány hónap elteltével szkripteket írogattunk, az egyik diák asszem a csillagok háborújának a főcímzenéjét írta be szkriptbe (echo -e "\a" és a setterm parancs), kb. fél év elteltével már Uhu-ra csináltunk csomagokat. De ők érdeklődtek, velük könnyű dolgom volt ;)

Ja, és válaszolva: nem, nem jó, ha egy konkrét program konkrét verzióját tanítják "verzió-specifikusan". Én, mint ahogy mondottam, inkább LaTeX-et tanítanék - ott tuti biztos nem szóközökkel igazítana középre meg nem enter-ekkel rakná a címet az oldal közepére :)