Neked puffered van, így a legjobb hatásfokkal akkor tudsz tözelni, ha nagy lángon égeted el a fát.
A fatüzelésnél az az egyik legfontosabb szempont, hogy a fa két fázisban ég el:
1. a magas hőmérséklet lebontja a lignint, melynek egy része az adott hőmérsékleten gáznemű anyagokra bomlik, tehát gáz alakban ég el, mint a gáztűzhelyen a földgáz, ez a láng, ez az égés energiájának 50-60%-át adja
2. a maradék faanyag elszenesedik, ez a faszén, és elparázslik. Ez 40-50% energiát ad.
A főgond a fatüzelésnél az, hogy a lángnak elegendő levegőre van szüksége, mert ha nem kap, akkor az energia nagy része úgy megy ki a kéményen, hogy el sem égett! Elvileg csak akkor szabad lezárni a légszelepet, ha már csak kis kékes lángot látsz a parázs felett.
Az igaz, hogy nagy lánggal sokszor a kéményt fűtöd, de ha nincs láng, akkor a fagáz nem ég el, és ugyanúgy pocsékolsz, csak nem veszed észre.
Ha puffered van, akkor a legjobb amit tehetsz, hogy bő levegővel égetsz, és töltöd fel a puffert, amelynek a hideg vize képes felvenni a meleg nagy részét.