( nemethl | 2011. 08. 22., h – 17:00 )

Van pár felmérés, de a felmérések hiánya ugyanúgy beszédes egyébként. Ha mindenkinek jobb volna, a Microsoft tanulmányok tucatjaival erősítené meg, így viszont a valószínűleg elkészült, de nem színtiszta pozitív tanulmányok el vannak süllyesztve, a Microsoft pedig egy próbát javasol a felhasználóknak. A Wikipédia két felmérést idéz a szalagos menüvel kapcsolatban, az első egy korrekt esettanulmány, a második egy online felmérés (a rengeteg visszajelzés miatt érdemes megnézni).

Dostál, M.: User Acceptance of the Microsoft Ribbon User Interface: a napi szinten ezzel dolgozó és a haladó Word felhasználók nem szeretik az új szalagmenüs felületet.

ExcelUser.com felmérés a középszintű és a haladó Excel felhasználók nem szeretik a felületet, átlagosan 20%, illetve 35%-os teljesítménycsökkenést tapasztalnak huzamosabb használat után is.

Áldozatok árán, de a Microsoft előre menekül az olyan megosztó fejlesztésekkel, mint a szalagos eszköztár, ami persze biztos, ami biztos, le is van védve a tiszta piaci verseny érdekében. Akit zavar, és megteheti, marad réginél, és ha valóban innovatívat akar (például platformfüggetlenséget, kezelhető nyílt ISO fájlformátumot), kipróbálja a LibreOffice-t, és ha tetszik neki, használja. Egy másfél hete érkezett pozitív visszajelzés a LibreOffice listáról, kiemelve a szalagos eszköztár egyáltalán nem fájó hiányát:

2011/8/13 PE :
Gentlemen, Ladies,
I'd tip my hat to you, did i have a hat.
I live with XL. Have for many years now, have tried all the alternatives. Still use 2003, hate (HATE!) the ribbon
Downloaded your suite earlier this morning. I am very MUCH impressed. Much.

Will share with others.

Thank you.