( toth_a | 2010. 08. 17., k – 09:49 )

2006 nyár vége felé dolgoztam néhány napot a Samsung jászfényszarui gyárában (LCD monitor/TV összeszerelés futószalagon, no, nem egy élmény végigállni egy 12 órás műszakot).
Az első napon oktatás keretében (Hatvanban) volt egy kis országismertető, a Samsung cégről információk, stb.
A lényeg: mikor a telefongyártás megindításáról felsőbb, vállalati döntés született, odahívta a nagyfőnök a középvezetőket (is), s arra kérte őket, hogy _mindenki_ vágja oda a falhoz - a szeme láttára - a saját, akármilyen gyártmányú telefonját!
Volt nagy megdöbbenés, de a koreai munkakultúra, valamint a katonai hierarchia szerint tagozódó vezetés előtt nem állt ellent senki (próbált volna bárki is!), s mentek (repültek) a telefonok a falnak ezerrel. Ekkor a nagyfőnök kiadta a következő utasítást: "tervezzetek olyat, ami legyőzi a konkurenciát!" Láss csodát - állítólag - 3 hónap múlva a nagyfőnök elé odavittek ~8 különféle variációt, ebből egyet kiválasztottak (gyártásra), s mindenki kapott belőle ingyen - egy darabot!
Ja, és a nagyfőnök megköszönte a munkájukat, nyilvánosan!
No, ezt ott, a helyszínen mesélték (adták elő), az igazságtartalmáról nem volt lehetőségem meggyőződni, de mindenesetre érdekes - szerintem.

OFF
Miután kissé elkalandoztam, eszembe jutott ennek kapcsán más is: a koreaiak a mai napig nem "jó napot"-tal köszöntik egymást, hanem: "Ettél-e ma már rizst?"
Egyik nemzeti eledelük a kimchi. Stb.
/OFF