Kocka a konyhából: újévi lencsefőzelék füstölt, főtt csülökkel

Ahoj, ismét jelentkezik az "Kocka a konyhából" rovat. Ezúttal élőben jelentkezünk. Mivel itt az újév, valami hagyományos étekkel készülünk. Új év napján a kutyának nincs kedve főzőcskézni, ezért már most elkészül a az étel. Bontottam hozzá egy üveg édes pezsgőt, így a hangulat is garantált lesz.

Hozzávalók:

  • 1 kg füstölt csülök a hentestől
  • kisebb darab bőr (füstölt csülök bőre vagy szalonna bőr)
  • fél kg lencse
  • 2 fej vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • só, bors, babérlevél, pirospaprika
  • kis kanál mustár
  • 2 dl tejföl
  • étolaj
  • ecet

A lencsét az elkészítés előtt beáztatjuk. Jól tegyünk rá vizet, szereti. A csülköt szintén beáztathatjuk a felhasználást előtt, ha túl sós.

A csülök főzése:

A megtisztított csülköt bő vízben egy fej egész vöröshagyma és negyed marék egész bors társaságában felteszem főni. Kb. 2-3 óra kell neki. Kész. Ha a csonttól elválik, akkor elkészült. (kész)

A lencse:

Készítek egy liter alaplét (csontlé, vagy végső soron egy Maggi/Knorr leveskockából készült lé). Az alaplébe teszek egy fej egész vöröshagymát, ízlés szerint (3-4-5) babérlevelet, a csülökről származó kisebb bőrt (az íze végett). Ebbe beleteszem az előzőleg megtisztított, előáztatott lencsét. Addig főzöm közepes lángon, amíg meg nem puhul. (kész)

A rántás:

Apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítok megfelelő mennyiségű (egy-két evőkanál) étolajon. Ha kész, akkor szórok rá 2-3 evőkanál lisztet. Ezt megpirítom, majd félrehúzva egy kis pirospaprikával színt adok neki. Ebbe kerül a zúzott fokhagyma is. Kevés hideg vízzel felengedem, majd elkeverem csomómentesre. A közben a tűzön levő lencséhez keverem, majd hagyom, hogy egyet rottyanjon. Mi tejfölösen szeretjük, ezért a lencséből két merőkanállal kiszedve, azt elkeverem 2 dl tejföllel, majd ha sima, akkor mehet vissza az egész a lencsefőzelékbe. Összeforralom. (kész)

A tálaláskor a füstölt, megfőzött csülköt beledaraboljuk a főzelékbe. Friss kenyérrel tálaljuk. Aki szereti, egy kis ecettel savanyíthatja.

Jó étvágyat!

Hozzászólások

Tipp1: Lisztes rántás helyett újabban az szoktuk csinálni, hogy a főzelék egy részét (mondjuk az egynegyedét, egyharmadát) kimerjük és leturmixoljuk, ezzel sűrítjük be (persze minden más belekerül, amit amúgy a rántásba raknál, kiéve a lisztet)

Tipp2: mustárt mi nem szoktunk (de majd kipróbálom), viszont curry porral megbolondítva isteni a lencsefőzelék (ez akár utólag egy egyszemélyes adagon is kipróbálható :).

1 kiló csülökhöz fél kiló lencse?
akkor az inkább csülökfőzelék lencsével, nem? :D

tudom mennyi lesz egy fél kiló lencséből, én is annyit szoktam főzni. de én belerakok fél kiló húst vagy kolbászt vagy ilyesmit, és az is rengeteg. azért nekem nem jön be, ha túlságosan sok a hús benne. de ízlés kérdése
egyébként most én is ezt kezdtem főzni, úgyhogy felhasználom a receptedet :)

hess, nem szól be főszakács úrnak:)))

Jótanács lencse és babfőzelékhez: tanácsos legalább fél napot vízben áztatni, hogy puhábbra főjön. Ha ezt elfelejtettük, akkor azonnal is fel lehet tenni főzni, csak kell egy kis szódabikarbóna bele, ami puhítja. Ebben az esetben ecet nem kell, elég savanykás lesz magától.

Ez csak elfelejtés esetére tanács, mert a szódabikarbónától kaphat mellékízt.

Ps: trey, tényleg, minek raksz annyi lencsét ahhoz a kis húshoz?:))

Korhelyleves?

Korhelyleves

Hozzávalók (4-5 személyre):
40 dkg savanyúkáposzta
20 dkg füstölt oldalas
20 dkg füstölt kolbász
4 dkg zsír
5 dkg liszt
1 kis fej vöröshagyma
1,5 dl tejföl
1-2 babérlevél
pirospaprika
1-2 gerezd fokhagyma

(citromlé)

A (megkóstolt/előkészített) savanyúkáposztára önts bő 2 liter hideg vizet, tedd bele a babérlevelet, az oldalast, a füstölt kolbászt, s főzd puhára. A zsírral, a liszttel, az apróra vágott vöröshagymával, a fokhagymával és a pirospaprikával készíts zsemleszínű rántást. A levesből vedd ki a babérlevelet, az oldalast és a kolbászt, s a levet sűrítsd be a rántással. Jól forrald össze, ha kell, még ízesítsd sóval, esetleg citromlével. Tedd bele vissza a kicsontozott és felkockázott oldalast, valamint a felkarikázott kolbászt. Tálaláskor tejfölt kínálj hozzá.

Ha a káposzta szálai hosszúak, érdemes azokat a legelején felaprítani, mert a kitálalt levesben - egy kanállal kínlódva - már keservesen nehéz lehet a megszelídítésük.

____________________________
sucks: Öregebb vagyok mint a Microsoft...

Nagyon jó étek, csak karácsonykor úgy eltelítődünk a töltött/székely káposztával, hogy hetekig nem kell savanyú káposzta származék. :)

--------------------------------------------------------------------------
"Az egyetlen bajom az életemmel, hogy nem valaki más vagyok" (Woody Allen)

Összefutott a nyál a számban, itthon saláták vannak szilveszterre :-(

Lehet nekem is meg kellene tanulnom főzni :-)