MorphOS PowerMac G4 gépekre

Rövid, de amigás szemmel nem kevésbé jelentős hír, hogy a MorphOS a *közel*jövőben támogatni fogja a PowerMac G4 gépcsaládot.

A hír pedig - szokatlan, de nem kevésbé örömteli módon - ezúttal nem kiszivárogtatott screenshotokból, és elejtett fórumhozzászólásokból származik, hanem egy szép kerek bejelentésből, amelyet maga Ralph Schmidt, a MorphOS csapat vezetője írt az usereket tömörítő MorphZone.org portálra. A Mac mini G4 után tehát érkezik a következő Apple gépcsalád támogatása is.

Hozzászólások

SMP-vel?

---
pontscho / fresh!mindworkz

Hát "rendes" SMP >>>*szerintem*<<< tuti nem lesz, (az AmigaOS felépítése miatt visszafelé kompatibilisen nehéz, ha nem lehetetlen megcsinálni) de a PowerUP kernelt, ami az egész amigás PowerPC migrációt elindította, szintén Ralph Schmidt fejlesztette, és gyakorlatilag aszimetrikus MP-t valósított meg, vagyis a 68k és a PowerPC párhuzamosan működött, de a PowerPC-nek saját API-ja volt és csak limitált elérése volt a legtöbb (68k-n futó) OS funkcióhoz, viszont remekül volt használható pl. MP3 lejátszásra, videó-nézésre, amihez a 68k kevés volt. Kicsit hasonló volt, mint ma mikor átraksz feladatokat a grafkártyára, csak tizensok évvel ezelőtt. :)

Egy hasonló kombinációt el tudnék képzelni, vagyis valami spéci API-t, amivel lehet taszkokat indítani a második G4-en, amik "csak" number crunching és hasonló feladatokat láthatnak el, limitált hozzáféréssel az OS-hez. De első körben azért erre sem tennék fel nagy összegeket.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-