Megjelent az openSUSE 11.2

Az openSUSE projekt büszkén jelenti be az openSUSE 11.2 megjelenését, amely a GNOME, KDE és az OpenOffice.org legújabb verzióit, valamint több mint 1000 felhasználói alkalmazást, teljes körű kiszolgálóoldali komponenseket és a fejlesztőeszközök gazdag választékát kínálja.

Legfontosabb komponensek

KDE
Az openSUSE 11.2-ben a KDE 4.3 lett az alapértelmezett asztali környezet. Ez azt jelenti, hogy ha valaki a telepítést módosítás nélkül végzi el, akkor a KDE kerül telepítésre. A korábbi döntésnek megfelelően a KDE 3 kikerült a hivatalos disztribúcióból és a továbbiakban önkéntesek tartják karban ezeket a telepítési forrásokat.
A KDE 4.3.1 a KDE platform egy fontos mérföldköve. Tartalmazza a továbbfejlesztett hálózati támogatást és szorosabb integrációt biztosít a Firefox böngészővel és az OpenOffice.org irodai programcsomaggal. Az openSUSE projekt szintén szorosan együttműködik a témák és a megjelenés kialakításában.

GNOME
A népszerű GNOME 2.28-as verziója található a 11.2 verzióban. A nagyon sok újdonság mellett új megjelenést, továbbfejlesztett szoftverfrissítő-alkalmazást, valamint megújult webkamera- és videoszoftvert tartalmaz. Ezek a fejlesztések rendkívül fontos lépések a 2010-ben megjelenő GNOME 3.0 kiadásához vezető úton. A GNOME 2.28 újdonságai a kiadási megjegyzésekben olvashatók.

WebYast
A kiadás tervezésekor megkezdődött a WebYaST fejlesztése is. A jelenleg alpha állapotban lévő kezelőfelület a jövőben lehetővé teszi több számítógép weben keresztüli kezelését.

OpenOffice.org
Ez a kiadás az OpenOffice.org 3.1.1 Novell Edition változatát tartalmazza, amely számtalan olyan fejlesztést biztosít, amely nem része az eredeti OpenOffice.org fejlesztésnek. Az OpenOffice.org 3.1 egy teljes irodai programcsomag, amely kompatibilitást biztosít a Microsoft Office legújabb verzióival is. Ez a kiadás rengeteg javítást, átdolgozott változáskövetést és együttműködési funkciót tartalmaz a Writer szövegszerkesztőben, valamint jelentős fejlesztések találhatók a Draw komponensben is.

Dokumentáció
Az openSUSE 11.2-höz számos dokumentáció készült, amelynek fordításai is hamarosan megjelennek. Ennek a sorozatnak az első tagja a Telepítési útmutató, amelyhez egy rövid bemutató film is készült.

Ezt az alábbi dokumentációk fogják követni:

  • KDE bemutatása (betaban már elérhető)
  • GNOME bemutatása (betaban mar elerhető)
  • openSUSE 11.2 kézikönyv (év végére várható)
  • Bevezetés az openSUSE használatába (jövő év tavaszára várható)

Nyelvi támogatás
A magyar nyelv továbbra is a hivatalosan támogatott nyelvek közé tartozik.

A cél mindig az, hogy kiadásról kiadásra egyre jobb minőségben és egyre teljesebb magyar nyelvi támogatást kapjanak a felhasználók.

Szeretnénk megköszönni mindenkinek, aki elősegítette, hogy a disztribúció ezt a nyelvi támogatási szintet elérje:

  • Bíró Árpádnak, a rengeteg nyelvi hibabejelentésért,
  • Czanik Péternek, a hibabejelentésekért,
  • Dosztál Andrásnak, a hibabejelentésekért,
  • Giba Józsefnek, a folyamatos segítségért,
  • Kelemen Gábornak, a Gnome-ban nyújtott segítségért és fordításokért,
  • Sári Gábornak, a folyamatos hibabejelentésekért,
  • Szántó Tamásnak, a KDE kitartó fordításáért.
  • és mindenki másnak...

Telepítőkészletek
Az openSUSE 11.2 az alábbi médiákon érhető el:

  • openSUSE 11.2 telepíthető DVD, 32 bit
  • openSUSE 11.2 telepíthető DVD, 64 bit
  • openSUSE 11.2 GNOME 32 bites Live CD
  • openSUSE 11.2 GNOME 64 bites Live CD
  • openSUSE 11.2 KDE 32 bites Live CD
  • openSUSE 11.2 KDE 64 bites Live CD

Ezek a telepítőkészletek az új és végre lokalizált letöltőoldalon keresztül érhetők el le.

Az openSUSE 11.2-ben lehetőség van a GNOME és a KDE Live USB-ről történő indításához, valamint számos fejlesztés kifejezetten a netbook-felhasználókat célozta meg. A Live telepítőkészleteket a következő paranccsal lehet USB-kulcsra másolni: dd if=image.iso of=/dev/sdX bs=4M

Lehetőség van az openSUSE 11.2 doboz megvásárlására is, amely 90 napos telepítési támogatást, DVD-t és nyomtatott dokumentációt tartalmaz.

Köszönetnyilvánítás
Nem szabad elfelejteni, hogy az openSUSE 11.2 több ezer fejlesztő munkájának az eredménye, akik közreműködnek az openSUSE fejlesztésében és a disztribúcióban megjelenő upstream projektekben. Az openSUSE projekt bízik benne, hogy mindenki rendkívül büszke erre a kiadásra függetlenül, hogy az openSUSE projekt részeként vagy azon kívül dolgozott. Mindenki közreműködését KÖSZÖNJÜK!

Az openSUSE projekt tagjai remélik, hogy ez az eddigi legjobb openSUSE-kiadás és mindenki örömét leli annak használatában.

A héten a projekt tagjai ünnepelnek, hogy jövő héten elkezdhessük az openSUSE 11.3 fejlesztését!

Hozzászólások

Update-eltem NET install CD-ről, jó is lett nagyjából, csak két gondom volt:
- A default kernelhez rossz initrd készült raid1 modul nélkül. (A desktop kernelhez jó volt).
- Amíg ki nem adtam egy gconftool-rebuild parancsot kézzel, addig meghalt a gnome-ba bejelentkezés.
Bocs, most nem volt kedvem reportolni bugzillába.

Mar le is toltottem.

Nem tudja MonoDevelopban hogy lehet debugolni normalisan? Nekem sosem jon ossze...

Nekem, mint Debianhoz/Ubuntuhoz szokottnak az hiányzik, hogy nincsen bash auto-completion a csomagnevekre a zypperben (a kisebbik probléma), ill. nincsen benne nem használt csomagok eltávolítása (a'la aptitude v. apt-get autoremove).
Ezen kívül nálam a Gwenview és a JuK szisztematikusan crasheltek.

Debian-on VBox-ban az egér nem jó se a Gnome, se a KDE-es Live image-el (a pointer máshol érzékelődik- a jobb alsó sarokba ugrik). Meg tudná valaki erősíteni?

Tetszik a design, nagyon szépen összerakott disztró.

Ez egy remek kiadás. A KDE 4.3 és a Gnome is stabilan megy rajta. Valószínüleg az év legjobb linuxa. Ebben valószínüleg az is szerepet játszik, hogy nem 6, hanem 11 hónapra követte az előzőt.

(PS: egyesek itt panaszkodtak a nvidia driver telepítése miatt. 1-click valóban nincs még egyelőre hozzá, de a hagyományos módszerrel gond nélkül telepítettem.)

hmm, ittsem működik a hálókártyám.

asus a8n-sli se típusú alaplap, amin azt hiszem valami nForce 4 es chipset van. ubuntu 9.04 en ment tökéletesen, de ubuntu 9.10 en már nem igazán. vagyis csak a NetworkManager -el van baj, azzal nem lehet beállítani. pppoeconf -al egyszerűen rá lehetett bírni internetkapcsolatra ubuntu 9.10 -en. itt nem próbáltam igazából.

Hát ő nem igazán próbálkoztam vele. Telepítésnél be lehetett állítani, azt hiszem a yast -al, de ott sem működött ismeretlen hibára hivatkozva. Így hát hagytam a fenébe és elkönyveltem, hogy a 2009 még mindig nem a linux desktop éve. Kár érte, pedig a régebbi ubuntuvan tökéletesen működött itt minden.

ez a dht-s szarakodás elég szánalmas :)
szerintem.

Sajnos az az érzésem, hogy a jog ilyen téren elég sok országban erősen elfuserált - pl. DMCA az USA-ban, vagy torrent üzemeltetők (akik maguk nem terjesztenek jogsértő dolgokat) elítélése Svédországban. Szerencsére különösebben semmit nem nehezítenek meg - legföljebb külföldi szerverről kell letölteni egy-egy programot.

Ha jól értettem (nem biztos), arról volt szó, hogy valószínűleg legális berakni a dht-t, csak most nem volt idejük ezt biztosan megállapítani. Amúgy nyilván marhaság a dolog, mert webböngészővel is lehet illegális tartalmat letölteni; az pedig nyilvánvaló, hogy illegálisan letölthető tartalmat nem szabad letölteni, azért illegális.