Chromium Linux alatt - '09 július

Márciusban kezdtem el tesztelni a Google Chrome böngésző mögött álló nyílt forrású Chromium projekt snapshot-jait Linux alatt. Írtam egy beszámolót áprilisban, amikor arról számolhattam be, hogy egyre többet tud a stuff. Nézzük, hogy azóta mik az újdonságok:

Chromium Linux alatt - '09 július

Az indítás után elolvashatjuk, hogy az "--enable-plugins" kapcsolót alkalmazva már van esély a plugin-ek használatára.

Chromium Linux alatt - '09 július
A néhány hónapja még majdnem teljesen üres főmenü benépesült, a menüpontok közül az alábbiak működnek (a működésük szintje eltérő lehet):

  • New tab
  • New window
  • New incognito window
  • History
  • Bookmark manager
  • Downloads
  • Clear browsing data
  • Import bookmark & setting (szépen átvette a Firefox-ban tárolt összes könyvjelzőt)
  • Optios (részletesebben lejjebb)
  • About
  • Help

Chromium Linux alatt - '09 július
A 'Show saved passwords' még nem, ellenben a többi lehetőség már használható

Chromium Linux alatt - '09 július
A harmadik fülön a 'Change proxy settings' és a 'Change font and language settings' kivételével látszólag minden működik

Chromium Linux alatt - '09 július
A 'Set to GTK+ theme' megnyomásával alkalmazkodik a beállított GTK-s témához, a 'Reset to default theme'-mel visszavált az alapértlemezettre

Chromium Linux alatt - '09 július
A Flash Player plugin (libflashplayer.so) megfelelő helyre¹ másolásával és az "--enable-plugins" kapcsoló alkalmazásával működik a Flash támogatás. A YouTube teljesen használható, kép / hang van, fullscreen működik.

Azt hiszem, hogy elmondhatjuk, hogy szépen halad a Chromium fejlesztése. Most már olyan állapotban van, hogy vállalkozó kedvű végfelhasználók is tehetnek vele egy próbát!

(¹ /usr/lib/chromium-browser/plugins)

Hozzászólások

A pluginek kapcsán azt hittem kiterjesztésekről van szó... Na nem baj.

Egyre pofásabb lesz ez a Chromium.

Adblock nélkül semmi sem üti ki a firefoxot a helyéről.

--
"Dude, you can't take something off the Internet.. that's like trying to take pee out of a swimming pool."

Hmm, viszont találtam egy bfilter nevű reklámblokkoló proxyt ( http://bfilter.sourceforge.net/ *ubuntu jauntyban van csomag belőle), amihez még egy (kissé fapados) bfilter_gui is van, systray ikonnal meg mindennel. A chromium használja a $http_proxy -ban meghatározottakat, úgy néz ki szépen működik, és reklámmentesen.

--
"Dude, you can't take something off the Internet.. that's like trying to take pee out of a swimming pool."

Oh, ne... Ha kőbunkózni akarnék, akkor localhoston squid+dansguardian+urlblacklist: nem mókolni akarok, hanem használni valamit.
Mivel a Google reklámcég, így vajmi kevés esélye lesz az adblocknak. A tököm tudja, mitől, de a hup.hu oldalon ezen írás közben is 8 elemet blokkol az adblock. A hvg.hu oldal adblock nélkül olvashatatlan.

--
Én egy divathupper vagyok. :)

Még mindig nem értem. Azért választottam a bfiltert, mert jóval egyszerűbb, felhasználóbarátabb, kevésbé "kőbunkó", mint a squiddel és az adalékaival szarakodni. Szinte mint az adblockplus, csak ez egyszerre az összes böngészőt reklámmentesíti, nem kell extension, meg ahágy browser annyiféle konfig. Nem értem mi ezzel a bajod.

--
"Dude, you can't take something off the Internet.. that's like trying to take pee out of a swimming pool."

Köszi, ez tényleg nagyon jó! A baj csak az, hogy a mai build, még nem engedi a proxy beállításokat változtatni, így globálisan kéne beállítani, hogy azt használja...

Apropó, az adblock egy ideje nem használja a Filterset.G-t, van vkinem vmi jobb frissítőprogramja hozzá?

<= Powered By Ubuntu & Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds

Opera sajna elmarad sok mindenben.

Csak remelem, hogy a Chrom(ium) nem esik ugyanezekbe a hibakba: (ezek altalaban Opera-ra jellemzoek)

- allandoan hanyatdobja magat kulso pluginok hibaja miatt (flash)
- felaldozzak a bovithetoseget a biztonsag oltaran (http://forums.lastpass.com/viewtopic.php?f=6&t=282)
- nem kerul bele a nagyobb disztribuciokba (nem gpl, de legalabbis nem ad konnyu feluletet a deb csomagkezelobe illesztesre, ill. a release-ek kezelesere)
- hianyozni fognak belole alap addon-ok: webdeveloper, firebug, adblock plus, tabmix plus, lastpass

Szoval Opera bevallottan nem akarja felvenni ezekben a tempot, es remelem, a Chrom(ium) jobb lesz. Eddig a sebessege nagyon meggyozo, es szep is. Ha jo lenne, az lenne csak a jo dolog :)

Izéé.... indulni nem akart, gondoltam letöltöm a forrást és lefordítom. De hogy 784 mega... az azért odaver..:S

Egyébként Fedora 11, i386 és ilyeneket hiányol:
./chrome: error while loading shared libraries: libnss3.so.1d: cannot open shared object file: No such file or directory

Persze ott van, csak libnss3.so néven. Linkelgetni nincs kedven, nincs erre valami fájdalommentes megoldás?

>>: sys-admin.hu :<<

Nos kipróbáltam. v8-as motor dübörög benne. Vagyis kell hozzá a v8 csomag.
Elég gyors, és egyszerű, viszont marhára instabil. :S
Bezáráskor összeomlott, kérés nélkül alapértelmezett lett, nem engedett be egyik oldalra sem. Még dolgozzanak rajta.
Viszont egyelőre bugreportot sem fogadnak el, úgyhogy majd még ránézek később. Inkább sokára.

>>: sys-admin.hu :<<

És ami a számomra legfontosabb:

- végre felveszi a Gnome betűtípus-beállításait antialias, subpixel és hinting tekintetében, tehát tudok rajta hoszabb szöveget kényelmesen olvasni.

Valamint nagyon tetszik az is, hogy a scrollozás mennyire gyors a ff 3 és 3.5-höz képest. Ez gondolom nagyrészt proci és videókártyafüggő is (Eee PC 901, Intel(R) Atom(TM) CPU N270 1.60GHz, Intel(R) 945GME), de a webkit valamit biztosan jobban csinál. Nagyon jól látszik a különbség, ha gyorsan, egérrel scrollozom mondjuk a hup kommentjeit, vagy mégninkább az ilyen oldalakon. Az utóbbin a ff félmásodpercenként tud csak gördíteni egyet, a chrome simán viszi.

Nekem így még adblock nélkül is gördülékenyebb, mint a ff adblockkal és flashblockkal együtt.

Valahogy nem értem az összefüggést! Attól mert még nem stabil, miért ne lehetne 64bit-es is? Amugy meg azt is tesztelni kell(kéne). Így kb úgy fog járni mint a flash plugin, mire már évek óta kész a 32bit-es, kiadják alpha állapotban a 64-est, hogy teszteljed...

<= Powered By Ubuntu & Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds

Sokkal gyorsabb, mint Firefox és kevesebb erőforrást is használ. Amit hiányolok belőle (AdBlock mellett) az a gördítősáv fel és le gombja, valamint az előzmények tárolásának kikapcsolása (egyelőre csak kézzel lehet törölni ha jól látom). Viszont előny, hogy az Inspect element menüpont (ami egyébként elnevezésben meglehetősen hasonlít a FireBug Inspect Element menüpontjára) funkciója szintje kiváltja a FireBug-ot (legalábbis olyan szinten, hogy csak emiatt nem kell Firefox-nál maradnom).

Én egy pár napja már tolom, chromium-daily PPA repóból.
Három dologgal kevesebb, mint a Firefox (legalábbis amit a Firefoxból használok):
- adblock (ha csak ez marad, akkor valami proxy-val megoldom)
- flashblock, vagy valami olyasmi, mint az arora implementációja
- dummy lipsum firefox modul :) (ehhez alkalomadtán írok extensiont, mert kis dolog)

Amiben jobb, az főleg a sebesség. A V8 szédítően gyors, a felület hasít, mint a villám, az oldalak renderelése olyan gyors, hogy észre sem lehet venni. A RAM fogyasztása kevesebb, mint a harmada a Firefox 3.5-éhez képest.

Ami kicsit idegesítő bug, azok az oldalon belüli részekhez való ugrálás. HUP-nál is amikor rámegyek, hogy hup.hu/node/nnnnn#new, akkor sokszor egy lappal lejjebb ugrik, ami kicsit zavaró. Van még 1-2 apróság, ami nincs kész (file-t csak letölteni lehet, alkalmazással megnyitni nem; helyesírás ellenőrzőt nem lehet kikapcsolni), de nagyon ígéretes cucc. Stabilnak meglepően stabil (főleg egy daily snapshothoz képest), egyszer fagyott csak össze nálam.

Apró tipp: az --enable-plugins kapcsolót alapértelmezetté lehet tenni, ha a /etc/chromium-browser/default fájlba belekerül a következő:

CHROMIUM_FLAGS="--enable-plugins"

amikor rámegyek, hogy hup.hu/node/nnnnn#new, akkor sokszor egy lappal lejjebb ugrik

Ez csak az id-k ertelmezesi modjatol fugg. Mivel a hup alatt futo drupalban kicsit elbaltazott ez a html resz, ezert minden uj comment-re egy <a id="new"> kerul, s azt mar egy ovis is tudja, hogy 1 id egy lapon csak egyszer fordulhat elo. Ha megis tobb van, bongeszoje valogatja, hogy mi tortenik. Ffox az elso megtalalt id-re ugrik, mig az Opera az utolsora.

Az hol lehet állítani, hogy ha a "Open Link in new tab"-ra ne váltson egyből a fülre, hanem csak a háttérbe nyíljon meg?

Két külön gépen is a Chromium-ot használom és az egyiken alapba a háttérbe nyítja, a másikon meg nem.
Pedig ugyanaz a verzió, hasonlóan telepítettem...

A google azt mondja, hogy a Ctrl+"egér középső gombja" erre a célra való, de én szeretném ezt alapértelmezetté tenni, nem egy kombinációval előhívni.