Driver-helyzet 2009-ben - Erdemes Linuxot desktopra?

Regen - amikor meg fiatal voltam, es volt idom szarakodni ilyenekkel - imadtam huszadszorra is atnezni a USE flageket, es a vilagot ujraforditani. Mara mar egyre inkabb munkaeszkoz a PC-m (avagy most mar laptopom) ezert utalom, ha valami elsore "nem megy". Ez az egyedfejlodesemen is jol latszik:

UHU -> slackware -> Gentoo -> Ubuntu <-> Arch -> Ubuntu.

Az uj laptopom egy ismert es elismert darab, egy Lenovo Thinkpad T61. Erre mar szinte csak Ubuntut tettem, mert nagyjabol minden ment elsore, vagy ha nem, 10 mp. Google-hasznalat utan elottem volt a megoldas, egy-ket apt-get, es mar az is ment.

Latszolag.

Azota bootoltam Windows XP-t. Igen, ezt a - kis csusztatassal - 8 eves operacios rendszert. Sokkal tobb ido hasznalhato allapotba hozni (driverek, wget, vim, openvpn) viszont valamivel tobbet nyujt.

WiFi: Intel 3945 - 3-4 AP-val tobbet latok, mint Linux alatt
VGA: Intel GMA965 x3100 - Teljes felbontasban sem szaggat a neverball. Az ubuntus inteles bugokra tobb tonna ember van feliratkozva, varva varjak a megvaltast
Alkalmazasok: Probaltatok atmeretezni mondjuk... a default filebongeszo (Nautilus) ablakat? 2009-ben ezt a muvelet masodpercenkenti 5-10-szeri ablakfrissitessel tudja megoldani. Ugyanez a muvelet az explorer eseten folyamatos.
Disk I/O: probaljunk egy 2 GB meretu fajlt masolni egyik particiorol a masikra. Inditsunk egy firefoxot: 3-4 perc(!) Probaljuk meg ugyanezt Windows XP alatt. BUG#131094

Szoval... Azt hiszem ki fogok probalni valami abszolut nem Debian-like rendszert. Hatha azok jok.

Mert azert Windows XP-nel meg tobb problemam lenne talan. Virusirto, CAPSLockra kiosztasvaltas, Eger alatti ablakban gorgetes, Tobb desktop, es a tobbi.

Kicsit csalodott vagyok. :\

Hozzászólások

en az R61i-n hasznalok Slackware-t, remekul bevalt :)
mondjuk a wifi-hez kellett neki vmi firmware nyavaja, de azota jopar kernel-frissite meg egyebek utan sem kellett hozzanyulni
mondjuk ebben nVidia kartya van, nem intel, ez szamithat...

ja, jo sok szopas van mindennel. rakd fel fedora 11et, ment vele minden kapasbol, me'g en is meglepodtem :)
tudod, h en aztan vegkepp elitelem a linuxot a desktopom (egyszeruen nem erre vna kitalalva
es meg szar is, sok hobbifejleszto, etc).

az egyetlen nagy bajom vele, hogy JavaFX nincs kiadva 64bitre..

vagy probalj ki egy OpenSolarist. azzal is ment minden. :)

Fedoratol a kiraz a hideg. Ez a csak gpl csomagok lehetnek a repoban dolog borzaszto. Aztan az embernek meg lehet hasznalni tovabbi 3-4 repot, hogy mukodjon minden.

-------------------------------
“The 0 in Raid 0 stands for how many files you’re going to get back if something goes wrong” :)

"CAPSLockra kiosztasvaltas": Recaps.

"Eger alatti ablakban gorgetes": ezt az egerekhez kapott szoftverek biztosíthatják. A Genius egerem szoftvere ilyen, és úgy emlékszem, a régebbi A4tech egeremé is. Lehet, hogy van erre egérfüggetlen alkalmazás is.

"Tobb desktop": van pár megoldás rá.

:)

Az X-Mouse workaround, de vegulis meg lehet szokni. X alatt ugye a gorgetes eventet az az ablak kapja, amely folott az eger van. Na ez lenne a preferalt viselkedes.

Esetleg valami olyan cucc is van, amivel be lehetne allitani, hogy az ablakok tapadjanak egymashoz, kepernyoszelehez, stb.?

Dejó!
Én eddig csak nvidia driverben (nview) láttam ilyesmit windowsra, de az csak akkor tapadt amikor elengedte az ember az ablakot.

Akkor már csak egy normális virtual desktop manager kellene. Most az xp powertoys féle virtual desktop managert használom, de ez se tökéletes. Elég speciálisak az igényeim, és eddig semelyik alternatíva nem tudta ezeket kielégíteni.
Konkrétan olyan kellene, ami az összes dekstop ablakát mutatja a taskbaron, de amikor rákattintok az egyikre, akkor azt a desktopot jelenítse meg, amelyiken az az ablak volt, amire kattintottam. Természetesen azt az ablakot hozza előre, amelyikre kattintottam. (Ilyen "lebegő" desktopválasztó ablak nem kell.)
Amiket eddig találtam, azok általában csak az adott virtual desktop ablakait mutatják a desktopon, ami nem jó. Illetve ez a powertoy képes minden asztal ablakait mutatni, de ha az egyikre rákattintok, akkor azon az asztalon hozza előre, amelyiken éppen vagyok.

Ja, tudom ez nem az én blogom, de ha már kmARC felhozta, hátha tud valaki ilyet is. :)

Eheh. :) Jó cucc, de valamiért mégis jobban bírom default explorer.exe-t. Túl sokat kellene szoknom blackboxot.

Amúgy azon gondolkozok, végülis nem lehet nagy munka ezt úgy megírni, ahogy én szeretném. Annyit kéne megoldani, hogy szoftverből a különböző ablakokat tudjam minimalizálni és eredeti méretre visszaállítani. Na majd érettségi után utánanézek ennek is. :)

A legjobb: drupal admin, jogosultsagok oldal. Van rajta egy tablazat. Amikor gorgeted az oldalt, a tablazat fejlecet az oldal tetejere teszi fixen, hogy lasd akkor is, ha mar kigorditetted.

Firefoxnal a kovetkezore jutottam:
Windows XP: Mintha egy sima oldalt gorditenel, szep folyamatos.
Linux: darabosan, szaggatottan gorditi, nagyjabol 10 fps-sel.

Helló!

Szabad megkérdeznem, hogy miért tértél vissza Arch-ról Ubuntu-ra?
Nálam ugyanis éppen fordított volt a helyzet, és, ha már linux desktop-ról beszélek, nálam az Arch vált be inkább.
Egyébként az evolúciód én is hasonlóképpen átéltem. Ma már én is azt vallom, hogy a rendszer nem azért van, hogy azt uzizza az ember, hogy működjön, hanem azért, hogy kiszolgálja a user igényeit. Ennek picit ellentmond, hogy Arch-ot használok, és nem Ubit. Viszont arra jöttem rá, hogy aki igazán jó linux-ot akar a vasára, az forgat magának egy minél tökéletesebb saját kernelt, mert a distro-k alap, univerzális kernelei eléggé katasztrófálisak tudnak lenni bizonyos vasakon...
Sokszor csak ez a gond a Debian alapú distro-kkal is, hogy a kernelük nem az igazi adott hardverre.

"nem kell a hardverrel pöcsölni."
Semmi sem általános.
A nem pöcsölésben benne van még az alaplapi driver lemez Windows-hoz?.
Én már mindegyik gépre felteszek linuxot is (mentőcsónaknak), és a jellemző, hogy linuxhoz nem kell külön cd.

Na persze wifi, és 3G-HDSPA modem nincs.

"alaplapi driver lemez": utoljára akkor találkoztam ilyennel, amikor fél sörért vett veszélyeshulladékra telepítettem. Pedig raktam már azóta jópár gépre wint.

Amúgy meg inkább kelljen külső cégtől származó drivert feltenni, minthogy meg se legyen a választás lehetősége (vagy van támogatás amit a kernel ad -erősen változó minőségben- vagy semmi).

És ezek melyik Windowshoz vannak?
A 8 éves XP-hez, a majdnem 4 éves Vista-hoz, vagy a recens Win7-hez? Én XP-t látok az oldalon.
Debian potato szerinted egyátalán elindul azon a lapon? Ha elindul, meg tudod oldani hogy működjön rajta akár a hálókártya is (a VGA-t nem is várom el)? Ugye hogy nem.

Érdekes a kettős mérce, ha a 8 éves verzió driver ellátottsága (majdnem 100% lefedettség) miatt hátrányban van a Windows, akkor a Linux említésre sem méltó, mert teljesen használhatatlan.

en egyszer veletlenul a notebook dvd-irojat tavolitottam el a pendrive helyett (marmint a talcan levo ikonra kattintva, ahol az usb-s kutyuket lehet umountolni), onnantol az ethernet driver es az ati videokartya drivere eltunt a vindozbol (a dvd-iroval egyutt persze), ujra kellett telepiteni mindkettot, a csodas hw-varazslo sem talalta meg oket
kozel sem jartam a system32-hoz...

Mi volt az a dolog, amin összeakadtál az UHU-val?

Nagyon érdekelne, mert a bagolyra bíztam 3TB-os raid5 samba megosztást.
(uggly inglish tudásom arra ösztökélt, hogy valami a manpages-ban is magyarul disztrot használjak.)

C64-en tudtam olyan fejlécet írni ami verify-ra is betöltötte a kazettáról a programot, és el is indította.
tudtam írni programot a floppy egység memóriában való futtatásra is.

ZX-Spectrum-ra kazettáról floppyra átírtam a genesis nevű assembly és monitor programot.

BBS-t raktam a 286-os laptopomra otthon.

dos 6.22 alatt kermittel bejelentkeztem betárcsázós datanetre karakteres böngészővel.
kb. akkor amikor a Compuserve már 9600 baud-dal száguldozott a szupersztrádán, és kezdett áttérni grafikus képernyőre a karakteres helyett és már csak két floppy-n fért el a telepítő.

De ettől még én _bevallottan_ nem vagyok szakmabeli.
(Nem volt szerencsém a bme-n laborgyakorlaton csomagküldési feladatot végrehajtani.
https://www.vik.bme.hu/kepzes/targyak/VISZM106/ )

én csak gépésztechnikus vagyok. (egyáltalán szakmabeli?)

máj inglis íz ágli, ájem magyar.

Találtam a spájzban egy repülőgép szolgál konnektort, de nem tudom hogyan viselkedni jávai ember ICMP fütyülésben - pláne, hogy bevétel fazék szemcsésedik.

kérdeztem, és nem beleugattam.

a múltkor ezt is kérdeztem (nem az észt osztottam):
http://hup.hu/node/71007 (mint nem szakmabeli)

Űristen, egér alatti ablakban görgetés, az egyik dolog, ami miatt megőrülök a Linuxért, egyszerűen nem értem, a windows miért nem képes ilyen dolgokban fejlődni. A másik ilyen agyrém a taskbar átrendezése (megszoktam, hogy a futó programjaim milyen sorrendben láthatók), win alatt impossible. Illetve a harmadik, a session restore loginkor.

Tudod, ahogyan a viccben van: "Nem nagy dolog, de jól esett".

En is hasonlo cipoben jarok mint te, nekem is most lett elegem az ubuntumbol. Sok a bug, lassabban futnak dolgok mint windowson. pl: fullscreen flash, swing-es guik, sok tab kiakasztja firefoxot stb stb) Kicsit pihentetem a dolgot.

Mostanaban talaltam par nagyon haszonos kis ingyenes programot Win ala, amivel a linux desktopon megszokott, rendkivul kezreallo fogasokat Win alatt is hasznalhatjuk:

MoveMe
Alt+drag-gel lehet mozgatni az ablakokat, Alt+jobbclick draggel atmeretezni.
http://www.damnsoft.org/cgi-bin/ghostgui.cgi?nographics=1;app=projects;…

VirtuaWin
Multiple desktop-hoz az altalam kiprobaltak kozul a legjobb. (win+nyilakkal desktop valtas win+alt+nyilakkal aktualis ablak athelyezes, stb)
http://virtuawin.sourceforge.net/

Launchy
Alt+space-re felugro gyorsindito, csak elkezded irni a start menuben levo alkalmazas nevet, megtalalja, inditja. A gyakrabban hasznalt dolgokat szinte mar 1-2 karakterre kidobja. Olyan mint linuxon a Gnome-Do vagy az Alt+F2-s launcher. (egyebken fut a program linuxon is)
http://www.launchy.net/

Open command window here PowerToy
Explorerben context menuben megjelenik ez az opcio.
http://www.microsoft.com/windowsxp/Downloads/powertoys/Xppowertoys.mspx