Intel D845GBV

Fórumok

Intel D845GBV

Hozzászólások

Kedves Anonymous!!

Óvastad, mit írtam????

Ha jól sejtem, akkor a configodban a MSI G4-TI 4200 VTP MS-8886 (128MB DDR Video-in -out Dual VGA) a videokártyát jelenti. Vagyis, nem az alaplapra integráltad használod... Ennek mi köze ahhoz, hogy az alaplapra integrált 810 es, vagy 845-ös videochipet használva, a konzol-X közötti váltogatás során, időnként az X bemodja az unalmast?? Vagy tévedtem az a sor nem a videokártya??? Vagy esetleg letiltottad, és nem azt használod hanem az alaplapit???

ha jól sejtem, a videokártyád vagy másfélszer annyiba került mint az alaplapod, amin szintén van egy videokártya ... No de ez a te dolgod...

Zsiráf

Lehet, hogy tévesen értelmeztem, de ez a topic nem a linuxon használható alaplapokról szól? Az elején legalábbis még arról szólt, nem? Egyébkén a vga alig volt drágább mint az alaplap, csak nem egyszerre lettek vásárolva. Amúgy tényleg jó.

"U.i2.: Amúgy otthon egy AMD-s alaplapon ALi, K6-II procival, egy 3dfx Voodoo3-as AGP chipes videokártyám van, és se a consol blankingal, se az X újraindulásával soha nem volt problémám..."

Ebben sok igazsag van (marmint igy egyben a konfigrol)!!
Egyebkent ezek az integralt alaplapi csodakkal akad problema.. Arrol nem beszelve, hogy elegge instabilak es "osszeferhetetlenek".

OFF:
Nem ide tartozik, de sajnos az ALi (1541,..) lapokkal , Nvidia GFx -et ne hasznaljon az ember. Ez meg van emlitve a doksiban is , de eleg brutalis dolgokat muvel, meg az AGP ´kikapcsolasa´ mellett is... Itt is hasithat 3D -vel, de barmikor fagyhat, barmilyen jel nelkul is. "Tobbszor" volt szo rola, hogy a DMA -t ne engedelyezzuk ilyen lap eseten, marha az X -et is szeretnenk hasznalni.., de sokat nem segitett.
Mondjuk a V3 nem hasznal AGP texturazast sem, hanem sajat video mem -bol oldja meg..

Tokeletesen hasznalhato linux alatt, Intel referencia lap, overcloclking ebbol kifolyolag kizarva. Alaplapi Intel halokartya, integralt VGA +AGP slot, 2 DDR slot, 533 FSB, Intel P4 processzor tamogatas, integralt AC´97 hang.

Az en konfigom:

DTK CAS600 haz + 200Watt DTK tap
Intel D845GBV alaplap
Intel P4 2.53GHz processzor + gyari cooler
512MB DDR-SDRAM
Asus v7100 nVIDIA Gef2 MX400 Pro 64MB
SoundBlaster SBLive Value
Pinneacle Miro PcTVPro tutuner
SONY DDU 1621 DVD
Philips 4x4x32 CD-RW
IBM 80GB Deskstar ATA100 HDD
Quantum 5.1GB ATA HDD
1,44 floppy

Tokeletes konfig. Csak ajanlani tudom mindenkinek.

Hat akkor egy kis tapasztalatcsere:

Elozo konfig:
Spacewalker AV18E (Socket370, ApolloPro133T, AC97 hang) + 1.3GHz Celeron Tualatin 256kb L2cache

Jelenlegi konfig:
Asrock P4I45D (Socket478, Intel 845D, AC97 hang, LAN) + 2.4GHz Celeron 128kb L2cache

Kozos komponenesek:
Quantum lct20 20GB 5400rpm ATA66
Samsung SP80 80GB 7200 rpm ATA100
Creative Annihilator Pro nVidia GeForce256 32MB DDRAM
LG GCC-4120B DVD/CD-RW

A cserere azert volt szukseg, mert a Spacewalker lap 1.5 ev utan elkoszont, es sehol nem lehetett mar tualatinos lapot kapni. Persze kb. 1.5 honap alatt a (mikozben mar az uj konfig megvolt) az alaplapot megjavitottak garanciaban, de vegulis eleadtam a processzorral egyutt. Sajnos...

Egy kis osszehasonlitas:
1. IDE vezerlo (hdparm -t):
VIA:
Quantum: 19.5
Samsung: 54

Intel:
Quantum: 18.5
Samsung: 43.5

2. Hang:
VIA: Tokeletesen ment OSS-sel, ALSA-val nem probaltam.

Intel: Iszonyatos szivasok az i8x0-as hanggal. OSS-sel nem megy a mikrofon, igy termeszetesen az ALSA OSS emulaciojaval sem megy.

3. Alaplapi leiras, hozzaadott driverek:
Spacewalker: Jo minosegu, reszletes alaplapi leiras, sot meg linuxos driverek is fellelhetoek a CD-n.

Asrock: Szinte minden informaciot a dmesg-bol kellet kihamoznom, mert olyan gyenge az alaplapi leiras.

4. Szubjektiv sebessegerzet:
Vannak feladatok, ahol a ket rendszert sebessegben egyenertekunek tartom, de pl. tipikusan forditasnal a P4-est lassabnak erzem. Ha nem is sokkal, de lassab. Sajnos ezt nem tudom meresekkel alatamasztani.

Osszessegeben csalodast okozott az Intel chipset, es az Asrock, mint gyarto is.

Lehetseges megoldasok:
Ad 1. Fogalmam sincs, minden beallitast vegigprobalgattam a hdparm-ban.

Ad 2. Veszek egy normalis hangkartyat. Csak tudnam, hogy akkor mi turonak van az a szutyok benne.

Ad 3. Asrock es Intel chipset hanyagolasa.

Ad 4. Valodi P4-es processzor, es akkor lenne 512kB L2 cache. Valoszinu, hogy a Tualatinos rendszernel a 256kB a 128 heleyett, nagyon sokat hozott. Egy masik lehetoseg meg az SDRAM-ok lecserelese DDRAM-ra.

De a legjobb megoldas:
Van egy kituno Asrock P4I45D elado alaplapom. ;-)

Ha van vmi otletetek, akkor nagyon szivesen vennem, mert nem nagyon vagyok feldobva ennek az "upgrade"-nek a sikeressegen.
A "vegyel AMD-t" tipusu hozzaszolasokkal lecci ne nagyon bombazzatok, mert hasztalan, es nem szeretnek megoldasok helyett Intel vs. AMD flamewart.

[quote:6c10c8c7f4="fdavid"]Ha van vmi otletetek, akkor nagyon szivesen vennem, mert nem nagyon vagyok feldobva ennek az "upgrade"-nek a sikeressegen.
A "vegyel AMD-t" tipusu hozzaszolasokkal lecci ne nagyon bombazzatok, mert hasztalan, es nem szeretnek megoldasok helyett Intel vs. AMD flamewart.

Amikor vetted az Asrock alaplapot nem tunt fel az ara? A _leggagyibb_ alaplap amit eddig lattam. Szerintem vegyel helyette valami ertelmes lapot.

[quote:349b36923a="trey"]Amikor vetted az Asrock alaplapot nem tunt fel az ara? A _leggagyibb_ alaplap amit eddig lattam. Szerintem vegyel helyette valami ertelmes lapot.

Lehet, hogy tevedek, de azt felteteleztem, hogy egy alaplap minoseget alapvetoen a chipset es az alaplapra integralt eszkozok adjak. Felteteleztem, hogy az Intel chipset hasznalhato lesz. Teny, hogy az Asrock nem egy premium marka, de ha a Spacewalkerben is elmentek 1.5 ev utan az elkok (emlekeim szerint kb. 20eFT-os lap volt), akkor nem nagyon akartam draga lapot venni. 25-30eFt-ot mar nem szannek egy alaplapra, mert nagyon gyorsan avul.

Szoval igazad van, de a dolog nem ad valaszt sem az Intel chipset koruli anomaliakra, sem arra, hogy miert nem muszikal erezhetoen jobban egy P4 2.4GHz-es nagyobb buszsebessegu rendszer, mint egy P3 1.3GHz-es. Max. a gyenge alaplapi leirasert, vagy a nem tul impressziv ide vezerlo teljesitmenyert okolhatom az alaplapot, bar ez utobbiban nem vagyok biztos, hogy az alaplap bune.

Szoval vennek en masik lapot, ha az tenyleg meghozna a vart eredmenyt. De efelol egyelore egyaltalan nem vagyok biztos. Szamomra nem egyertelmu, hogy az osszes itt felvetett kerdesre az alaplap gyenge minosege lenne a valasz.

Az IBM vinyót is? Kár, hogy nincs rajta még egy plusz software RAID-es IDE vezérlő. Legalábbis ha jól látom.

Az IBM vinyoval kapcsolatban vannak ketsegeim, de Arpi eloszlatta oket. Egy dolog volt ami aggasztott, hogy idokozonkent resetel a drive. Ez pontban 12 ora uzemido utan ciklusokban tortenik. Nalam legalabbis. Mindenesetre 3 ev garral vettem, gyors, csendes, 7200-on porog, olcso, es cserebe tudja a TCQ-t. Bar ezt meg nem lehet hasznalni, de ki tudja mi lesz belole (elegge experimental).

Szoval nem tudom... Nekem meg megy, gondom nem volt vele. Remelem nem is lesz.

Lasd az IBM deskstar forumot.

[quote:403b7a4b0f="trey"]Amikor vetted az Asrock alaplapot nem tunt fel az ara? A _leggagyibb_ alaplap amit eddig lattam. Szerintem vegyel helyette valami ertelmes lapot.

Lehet, hogy tevedek, de azt felteteleztem, hogy egy alaplap minoseget alapvetoen a chipset es az alaplapra integralt eszkozok adjak.

Hahaha. Lattal mar nVIDIA videokartyat amit az Asus meg valami noname gyarto rakott ossze? Eg es fold. Pedig egy chipset van rajta.

Felteteleztem, hogy az Intel chipset hasznalhato lesz. Teny, hogy az Asrock nem egy premium marka, de ha a Spacewalkerben is elmentek 1.5 ev utan az elkok (emlekeim szerint kb. 20eFT-os lap volt), akkor nem nagyon akartam draga lapot venni.

Mi arulunk Asrock-ot. Tisztaban vagyok a tudasaval.

Szoval igazad van, de a dolog nem ad valaszt sem az Intel chipset koruli anomaliakra, sem arra, hogy miert nem muszikal erezhetoen jobban egy P4 2.4GHz-es nagyobb buszsebessegu rendszer, mint egy P3 1.3GHz-es.

Mivel ez egy viszonylag uj valami, a driverek nem kiforrottak. Ne csodalkozz. Ehhez a laphoz az elso IDE (udma-t) tudo driver a 2.4.21 korul jelent meg. Irtam is rola cikket, keress ra. 2.6-tal megy nekem egy __eredeti__ (az Intel gyartotta, Intel feliratu dobozban) Intel lap jelenleg, P4 3.06-os CPU-val. Tokeletesen megy.

Max. a gyenge alaplapi leirasert, vagy a nem tul impressziv ide vezerlo teljesitmenyert okolhatom az alaplapot, bar ez utobbiban nem vagyok biztos, hogy az alaplap bune.

Nem biztos, hogy az alaplape. Lehet a gyenge drivere is. Lasd feljebb.

Szoval vennek en masik lapot, ha az tenyleg meghozna a vart eredmenyt. De efelol egyelore egyaltalan nem vagyok biztos. Szamomra nem egyertelmu, hogy az osszes itt felvetett kerdesre az alaplap gyenge minosege lenne a valasz.

Nezd en ha uj lapot epitek a gepeimbe (eleg gyakran van) akkor egy - ket hetet az optimalizalassal toltok. Ez azt jelenti, hogy az elejen meg sirok az eredmeyntol, de egy het utan kezd massziv lenni a dolog. Addig nagy sok google-zes, es LKML-re valo iras tortenik.

[quote:e1a31c9568="trey"]Amikor vetted az Asrock alaplapot nem tunt fel az ara? A _leggagyibb_ alaplap amit eddig lattam. Szerintem vegyel helyette valami ertelmes lapot.

Kozben megtalaltam a cikket. Pont errol a chipset-rol van szo:

https://portal.fsn.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=1564

Nekem is siralmas volt a IDE sebessege. Mivel nem volt DMA. Aztan lett, es minden jo lett.

nem keves a 200w-os tap ennyimindennek?
(mar csak azert mert geforce es a p4 sem egy energiatakrekos cuccok...)
nehogy aztan tap miatt legyen valami baj.

Nem. A gepen stabil mint az atom. Sot azota kerult bele meg 2 darab 80GB-os merevlemez, es ezeket is meghajtja.

Jelenelegi konfig:

IBM Deskstar 80GB
WD 80GB
WD 80GB
plusz a DVD-t vagy a CD-irot dugom fel negyediknek.

igy is tokeletesen megy a gep. A tap boven eleg. A cegunk ezeket a tapokat szereli es egyikkel sincs baj. Viszont az IBM vinyokkal annal tobb. Ezek a vinyok masik gepben is resetelnek. Sot ha elolvasod a forumot mindenkinek resetel idonkent.

Ezert is zart be a szekesfehervari IBM gyar , es adta el az egesz vinyo uzletagat a Hitachi-nak.

Ja egyebkent a WD-nak nagyobb a cache-e is.

Ui: van egy elado 80GB-os IBM vinyom, nem erdekel valakit?

Ha ócsóért megszámítod, befizetem őtet egy körre a villamos alá

Kedves Trey!

Nekem egy ASUS P4BGV-MX alaplapom volt, amiben az általad is
ajánlott INTEL csipszet dolgozott. Mivel szeretnék USB-ről
(PEN-DRIVE-ró)l bootolni, sajnos le kellett cserélnem egy hasonlóan
olcsó, de USB-ről bootolni tudó más alaplapra. Hosszú kisérletezgetéssel
az ASROCK (egyébként tudtommal ezt a céget is az ASUS hozta létre!)
GE PRO-M2-es alaplapra. Ebben SYS csipszett van, de ennek eddig nem
láttam kompatibilitási gondját sem a hangcsip, sem a hálókártyánál, sem más egyebekben.

Azért az örömöm nem felhőtlen, mert egyes LIVE-CD-k (például UHU)
valami elvetemült képfelbontást adnak meg az induláskor, de ezt már
beírtam kérdésként itt egy külön topicba...

Szóval az ASUS sem gyógyír mindenre, és a SYS sem rossz, de igazán
nincs olyan alaplap (az olcsó kategóriában) amivel egy USB-bootolású
csendes internetezést meg tudnék maradéktalanul valósítani... :cry:

Üdv.: Ambro

[quote:7cfb8a7bb9="ambro"]Kedves Trey!

Nekem egy ASUS P4BGV-MX alaplapom volt, amiben az általad is
ajánlott INTEL csipszet dolgozott. Mivel szeretnék USB-ről
(PEN-DRIVE-ró)l bootolni, sajnos le kellett cserélnem egy hasonlóan
olcsó, de USB-ről bootolni tudó más alaplapra. Hosszú kisérletezgetéssel
az ASROCK (egyébként tudtommal ezt a céget is az ASUS hozta létre!)
GE PRO-M2-es alaplapra. Ebben SYS csipszett van, de ennek eddig nem
láttam kompatibilitási gondját sem a hangcsip, sem a hálókártyánál, sem más egyebekben.

Azért az örömöm nem felhőtlen, mert egyes LIVE-CD-k (például UHU)
valami elvetemült képfelbontást adnak meg az induláskor, de ezt már
beírtam kérdésként itt egy külön topicba...

Szóval az ASUS sem gyógyír mindenre, és a SYS sem rossz, de igazán
nincs olyan alaplap (az olcsó kategóriában) amivel egy USB-bootolású
csendes internetezést meg tudnék maradéktalanul valósítani... :cry:

Üdv.: Ambro

Az a SYS ugye SiS akar lenni :-)
Csak hogy tudjam mirol van szo.

BTW. mar nincs ilyen alaplapon, ez egy masfel eves topic. Azota szinten Intel lapom van, de masmilyen, mas CPU-val. Viszont a notebookomba SiS chipset van, es felhotlenul orulok neki mert napi 18-19 orakat megy, es semmi bajom vele (pedig az elejen feltem tole, h SiS chipset)

Tray: Igen, SIS akart lenni, de elírtam...

A problémára is tudsz mondani valamit?

[quote:12db40dd46="ambro"]Tray: Igen, SIS akart lenni, de elírtam...

A problémára is tudsz mondani valamit?

Mi a konkret kerdes? en nem latok ott kerdojelet sehol :-)

Tray: Hát az, hogy ma melyik alaplap lenne az igazán jó vétel, és miért? Persze az
olcsó kategóriában, és persze csakis olyan, ami tud USB-2-ről bootolni...

Mert a legtöbb mai alaplap nem tud! Dacára annak, hogy már USB-2-es, mégsem
tud. Hiszen erre mondtam példát az én új ASUS alaplapommal.

Persze nem vitaindítónak szántam. Csak érdeklődök. :)

Üdv.: Ambro

Nekem egy i845gw cuccal 2.6.7 es kernellel nincs udma. Mig 2.4 es kernellel van. A 2.4 es kernelnel nem latom lsmod-al hogy hasznalna valamilyen ide modult. Lehet ezen segiteni, vagy 2.6 ban meg ez nincs tamogatva??

[quote:168194a2f6="dragi"]Nekem egy i845gw cuccal 2.6.7 es kernellel nincs udma. Mig 2.4 es kernellel van. A 2.4 es kernelnel nem latom lsmod-al hogy hasznalna valamilyen ide modult. Lehet ezen segiteni, vagy 2.6 ban meg ez nincs tamogatva??

ide-t modulba?
furcsa egy gusztusod van. annak mukodnie kell, ha valamiert nem megy bugreportolni kell a fejlesztoknek (nekem mar nincs ilyen lapon, most egy Intel PEBT2 lapom van. AFAIK ezen is ugyanaz a chip van, szoval mennie kell). Meg kell nezni, hogy a kernelbe be van-e forditva az ide, dma stb.

dmesg kimenetet meg kell nezni, az ide vago sorokat be is idezhetned, mert igy vakon nehez.

Hali trey!

Akkor az alábbiakat sok szeretettel ajánlom, az Intel-hívőknek...

Az előbbiekben egy Intel alaplapot ajánlgattál, nevezetesen:
Intel D845GBV alaplap
Intel P4 2.53GHz processzor + gyari cooler

Az elmúlt időben, három Intel alaplappal is szereztem tapaszalatokat Linux ügyben. Mindhármat a munkahelyemen használom/használtam. Ezekből kettő az i810-es, egy pedig az i830-as (i845G) chipset-re épül. Az egyik 810-es, egy 82810E, a 830-as, pedig nevezetesen 82845G/GL VGA chipet tartalmazza. (a másik 810-est, most nem tudom megnézni...)

Minden szipiszupi, csak ezekkel a nyamvadt Videochipekkel van valami gebasz. Az, hogy egészen sokáig nem volt a 82845-nek X-es támogatása, az egy dolog, (a woody-ban még most sincs <= 4.1-es Xfree , habár egy kis ügyeskedéssel, a 4.2.1-es X is backportolható -- csak a debutil-t, gettext-et, meg a po-debutilt kell felimádkozni a rendszerre). Az hogy a 4.1-es X VESA driverrel is csak fekete képernyőt kapok még túlélhető. . De sajnos a 4.3-as X, meg valahogy -- itt a fordítások során a kernel dri moduljával szív az ember (kicsit régi, újat kell befordítani, szóval édi-bédi ), de megoldható -- teljesen kiakad, jobban mondva a második-harmadik X újraindítás után tökéletesen lefagy a kernel (MagicSysRq se műkszik!!!!), szóval valami jó nagy sz*r lehet. Megjegyzem, ez akkor is fennál, ha a DRI-t nem tölti be/nem sikerül betöltenie (ugye, mert a kernelben lévő régi verziójú)... Mindezeken felül, a konzolos blank-ing is igen érdekes, mert habár a sötétebb színek feketébe váltanak, de pl. a sárga és a fehér, vagy egyes színek ezen komponensei ott vírítanak a monitoron a blanking alatt .

No, a 82845 extra ´feature´-jei után térjünk át, a közös bulira. A 82845 a 4.2.1-es X-el, hasonlóan műxik, mint a 82810-es. Nevezetesen, időnként, ha az ember konzolra vált (Alt+Ctrl+Fx), vagy időnként akkor is, ha hosszabb ideje van az ember konzolon, akkor kihal az X, és újraindul - az xdm újraindítja! Kicsit idegesítő dolog, hogy ha az ember a konzolon is akar dolgozni, akkor rettegni kell attól, hogy az X alatt elindított cuccai elszállnak...

Ez a dolog a 810-esnél eléggé ´stabil´ , Megvan a 2.2.18-as kernellel, 2.4.xx-essel, 2.5.xx-el is, az X 4.0.xx, 4.1.xx, 4.2.xx -el, saját magam fordította, és ´gyári´ (debianos) verziókkal is . A 845-el, még nem volt időm ennyit kísérletezni, de sejtem, hasonló a helyzet...

Persze lehet, hogy te ilyennel még nem találkoztál, hiszen az előzőekben ajánlott konfigban se az alaplapi videochipet használod... . Persze így is lehet, habár, ha már az alaplappal vett az ember egy ´videokártyát´ is, (benne van az árban), ráadásul nem is olyan gagyi -- ezt most nem gúnyosan mondom, mert azért azt meg kell adni, eléggé hasít 3D-vel is -- akkor nem az első gondolata, hogy 40-60-100 ezerért lecseréli ...

Szóval én csak azoknak ajánlom tiszta szívvel ezeket az alaplapokat, akik NEM akarják használni az integrált videochipet, vagy teljesen konzolbetyárok (no X), vagy teljesen DesktopUserek (no console)

Zsiráf

U.i.: AKI TUD CÁFOLJON MEG, mert örömmel venném, ha nem kellene szarakodnom az újrainduló X miatt.
U.i2.: Amúgy otthon egy AMD-s alaplapon ALi, K6-II procival, egy 3dfx Voodoo3-as AGP chipes videokártyám van, és se a consol blankingal, se az X újraindulásával soha nem volt problémám...

[ Ezt az üzenetet szerkesztette:: szaszg 20-03-2003 11:04 ]

Ok igazad lett a piix kellett fixen a kernelne, nem modulba. Koszi.

Epox EP-4BDA Intel 845DDR
Intel P4 1,6A 2400Mhz-en hajtva gyári feszültség alatt (Coolink Cool 402 hűtővel)
512MB PC2100 DDR memória 300MHz-en hajtva
MSI G4-TI 4200 VTP MS-8886 (128MB DDR Video-in -out Dual VGA)
MAXTOR 6L060J3 60GB
IBM IC35L120AVVA07-0 120GB
PHILIPS CDRWDVD2010 CD író olvasó, DVD olvasó
DTK ház 300W-os táppal

Még soha nem fagyott le!