Új notebook jelölt - HP Compaq 6720s

Amikor a jó igásló laptopomra váltottam azt mondtam, hogy "Remélem ez is kihúzza legalább két évig". Eltelt a két év, így itt az ideje egy új után nézni.

A jelölt: HP Compaq 6720s Business Notebook

HP Compaq 6720s Business Notebook

A hardver nagy vonalakban:

Tapasztalatok Ubuntu 8.04 "Hardy"-val:

A régi gépem HDD-jét klónoztam, majd beletettem ebbe a laptopba. Abban egy ATI x700 Mobility volt fglrx-szel hajtva. Ebben egy "Intel Corporation Mobile GME965/GLE960 Integrated Graphics Controller" lakik. Sokat nem volt még idő állítgatni, de nem is igen kellett. Egy "dpkg-reconfigure xserver-xorg" után megy az X és a Compiz.

HP 6720s - Compiz teszt

HP 6720s - Compiz teszt

A WiFi egy rövid beállítás után működik (az előző "eth1" néven látszott, ez "wlan0" néven, /etc/network/interfaces és a /etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules frissítése után minden frankó). Hardy élből ismeri, varázsolni nem kell.

A Suspend / resume kifogástalan. A Conky-t egy kicsit át kellett szabnom az új mérethez.

Ez a bejegyzés már erről a gépről készül / a nap folyamán több cikk is ezen a gépen íródott. A választásnál fontos szempont volt, hogy a billentyűzet a lehető legnagyobb mértékben hasonlítson a másik gép billentyűzetéhez, mert vakon gépelek, és nem szeretnék nagyon "átszokni".

A notebook kiválasztásakor elsődleges szempont az out-of-the-box Hardy működés és a masszív, de mégis pofás összeállítás volt.

Az 1400x1050 után kissé szokatlan az 1280x800, de biztos meg fogom szokni. A gép érzésre 1-2 kg-mal könnyebb, mint az elődje és fele olyan halk.

Mit mondhatnék? "Remélem ez is kihúzza legalább két évig". Már ha ez marad.

Hozzászólások

Aszittem alma lesz belőle. Ne feledd: hardvert választani tudni kell! :)

Nem tervezek OS X-et használni, így számomra az "Apple hardver" érdektelen. Egyébként ez csak egy jelölt. Az is lehet, hogy más lesz. HP-n kívül forgalmazunk IBM / Lenovo / Dell / Fu-Si / stb. gépeket is. Gyakorlatilag ezek közül is választhatok. Pénzt nem adok egyikért sem :)

--
trey @ gépház

Az 1400x1050 után kissé szokatlan az 1280x800, de biztos meg fogom szokni.

Pedig van egy olyan mondas, hogy olyan nincs, hogy tul nagy felbontas.

--
HUP Firefox extension

A T61-em natív elbontása 1680x1050. Eleinte nagyon kicsinek tűnt minden, most meg már rosszul vagok, ha 1024x768-as 15 colos monitor elé kell ülnöm :D
Elvileg a jövő héten jön meg a 701-es Asus-om, még nem tudom mi lesz...
--
Én TUDOM, hogy igazam van. És ha nincs is, akkor is NEKEM van igazam, mert én vagyok az Admin. Ennyi!

ha mar valaszthatsz ibm kozul is, akkor az uj szerias r61-et ajanlom, en ilyet vettem 1 honapja kb. es nagyon meg vagyok vele egedve. olcso, eros (t8300@2.4, 160g hdd), massziv, egybol vettem is hozza +2 ev garit, mert azert az ordog nem alszik es mert valami gagyi penzt kertek erte, ugyis az ember 2 evente lecsereli a laptopjat. egyedul az lcdvel nem vagyok elegedett, ilyen szempontbol a HP egeszen biztos szebb kepet ad, bar ez napfenynel is jol latszodik cserebe, a felbontasa 1440x900, ami hatareset, de valami nagyon bago penzert hozza lehet jutni ehhez.
ha inyenc vagy akkor t61 ami ugyanez csak minosegibb hazzal, es ahhoz mar adnak windowst is, nekem arra nincs szuksegem, ugyhogy egy ubuntu fut rajta, teljesen jol, semmi hekkeles nem kellett neki.
utobbi evekben sok HP laptopot hasznaltam, sajnos egyre gyengebb a minoseguk, pedig nem a gagyi verziot kaptam belole, egyeduli elonye hogy az ceges volt ugyhogy barmikor kerhettem masikat, de egy ido utan idegesito volt vele a sok kis problema (bill halal, tap halal hegyek, venti halal, stb). szerencsere mar nem vagyok a ceghez kotve, ugyhogy vegre megvehettem ezt. :)

Volt nekem IBM notebookom. Akkor megfogadtam: soha többet. Tartom magam hozzá. Lehet, hogy az újak hiper-szuperek, de nem nekem.

Garancia nem érdekel, ha elromlik, majd a cég megjavíttatja / kicseréli / kicseréltet. Mármint ha azt akarja, hogy dolgozzak. Munkaeszköz. :)

--
trey @ gépház

Miért kéne két évente cserélni? Az enyém is két éves lesz oktoberbe, de nem akarom még cserelni. Tavasszal kapott plusz egy giga ramot, meg talán ősszes kap egy nagyobb hdd-t, és ez még egy két évig elég lesz (internet, szokasos dolgok, egy-pár virtuális gép, stb. használatra)
________________________
Blog | Hogyan?

"Miért kéne két évente cserélni?"

Az igazi válasz az, hogy mert megtehetem. Továbbá, mert kevésbé melegszik (mondhatni alig), nincs hangja. Hogyha olyan demagóg lennék mint te voltál a szarvasbőrnél, akkor azt mondanám, hogy kevesebb energiát fogyaszt, s ezáltal hozzájárulok a globális felmelegedés elleni küzdelemhez.

--
trey @ gépház

A régi gépem szétbontásra került, és az alkatrészei pedig felhasználásra. Tulajdonképpen ez volt a sok közül az egyik oka a cserének. Kellett alkatrésznek.

"Amugy nem tudom, hogy az álatok nem legyilkolása miért lenne demagog. Igaz, akkor a ne szemetelj dolog is demagog."

Ahogy előadod, az a demagóg.

--
trey @ gépház

Fele olyan halk (azaz hangosabb), vagy fele olyan hangos (azaz halkabb)?
:-)

Nekem is 6720s-em van (GR647EA), szeptembertől lesz egy éve, hogy megvettem. Gond nincs vele, hozza a megfelelő teljesítményt, nagyon meg vagyok elégedve.
---
Powered by Áram

1280x800 glare kijelző

Nálam ez (mármint a csillogó kijelző) automatikusan kizárná. És ahogy látom, sajnos egyre kevesebb laptopot lehet enélkül kapni. :( Nem tudom, hogy mit fogok venni, ha az öreg T42-esem beadja a kulcsot.

--
Ruby takes the elegance and simplicity of Perl, and mixes it with the library support of Lisp.

- dokkoló + nagy külső monitor (csak az Ubuntu ismerte fel jól, ha a gép a dokkolóban van, akkor a saját kijelzője le van hajtva)
- a külső monitoron a filmlejátszás általában szaggat
- Bluetooth nincs
- van egy Nokia E65-öm és a PC Suite szolgáltatásai hiányoznak
- sokkal kisebb szoftver választék
- a touchpad egy katasztrófa (még Win alatt is épp, hogy elfogadható, én nagyon nem szeretem)

Nekem amúgy mindegy mit használok, bármelyik rendszerrel elvagyok, ha tudja mindazt, amire igényem van. Korábban ez a linux volt, jelenleg nem az.

és compiz mellett van DRI is ? mert nekem nem volt, ezért nem is használom a compizt :<

Core2Duo T7100, 2.5G, Ubuntu 8.04, 2.6.24

A játékok már nem érdekelnek. Másfél éve nem játszottam, és azt hiszem, hogy a hátralevő éveimben sem lesz már rá időm. Ha mégis, valószínű, hogy nem ezen a gépen teszem, hanem az otthoni desktop-on. A Google Earth az egy kicsit jobban érdekelne, bár azt is csak egyszer telepítettem egy éve tán, egyszer megnéztem, de azóta sem érdekelt annyira, hogy elindítsam. Azt hiszem, hogy ezek nélkül tudok élni.

--
trey @ gépház

Nagy összegű fogadásom lenne arra, hogy ez a VGA chip jóval kevesebbet fogyaszt, mint az előző gépemben volt ATI x700 Mobility. Konkrétan az fűtötte az egész gépet. Ha a gép hangjából indulok ki, meg a hűtőbordák nagyságából. Meg persze abból, hogy ez a gép egy negyed akkora akkuról megy el ugyanannyit, mint az előző.

--
trey @ gépház

Az elozo gepben mar nem lehet memoriat boviteni?
A proci valamivel erosebb ebben (nem tudom mennyire fontos arra, amire hasznalod), de a tobbi nekem visszalepesnek tunik.
HDD-t lehet boviteni (ha kell), a glare kijelzo viszont borzalom, plane ilyen felbontasban.
Laptop vasarlaskor nalam az volt az egyik feltetel, hogy normalis (nem wide) kepernyoje legyen.

szerk:
Van valami okod a valtasra azon kivul, hogy letelt a 2 ev? Ha ez a legerosebb jelolt, akkor en inkabb nem valtanek (max. memoria/HDD bovites lenne).

----
I have a solaris box that does nothing.. its pretty good at it aswell. - besok, deviantart
honlapkészítés

"Van valami okod a valtasra azon kivul, hogy letelt a 2 ev? Ha ez a legerosebb jelolt, akkor en inkabb nem valtanek (max. memoria/HDD bovites lenne)."

Ja. A másik megkopott, itt-ott nyekereg, a kijelző fényerje láthatóan gyengült, a napokban beszart az akku. Nehéz is volt. Plusz hangos és néha - főleg nyári melegben forró. Meg különben is, két évente nálam laptop csere van. :)

Nekem a laptop dolgozni kell. Tesztelem, ha annak megfelel, akkor marad, ha nem, akkor keresek mást.

--
trey @ gépház