A szabad és nyílt forrású szoftverekre specializálódott trollok hat típusa

Címkék

Hogy mennyire fun, azt döntse el mindenki maga... Penguin Pete blogjában kategorizálta a szabad és nyílt forrású szoftverekre szakosodott trollokat. Pete hat fajtát különböztet meg e szerzetekből:

Please do not feed the trolls!

  • A részvényes - E típusnak pénze fekszik zárt forrású programok részvényeiben.
  • Az Ugh-meri-kin - Ez a neandervölgyi a Linux-ot támadja, azt állítva, hogy a szabad és nyílt forrású szoftverek kommunisták illetve anti-kapitalisták vagy anti-amerikaiak.
  • A vandál - Az összes közül a legveszélyesebb. Mindegy, hogy 3D modellezésről és POVRAY-ről, vagy éppen a vektrografikáról és Inkscape-ről van szó, az összehasonlítás mindig Photoshop.
  • Rip-Van Winkle - Ez a troll az, amelyik legutoljára a Linux 0.1-et próbálta, vagy a haverja adott neki a fősulin egy Yggdrasil Linux CD-t, ami nem tetszett neki, és egy életre az a meggyőződés rögzült benne, hogy a Linux soha nem is lépett túl ezen a szinten.
  • A Red Baron - "Nem jó játékplatform", "Nem tudja futtatni ezt a proprietary programot", "Egyszer próbáltam, de nem működött", stb. Hiába készíted elő a világos okfejtésű cáfolatodat, a Red Baron már messze jár, mielőtt reagálni tudnál.
  • Az állását védő - A motivációi - akárcsak a részvényesnek - anyagiak.

A teljes jellemzések elolvashatók itt.

Hozzászólások

A photoshop-os típus itt is megvan. Esetleg össze lehetne állítani a HUP trolljainak jellemzését is :))

--
trey @ gépház

Hát, ez így nagyon erőltetett, szaggatottan gatyába vizelős lett.

Az Ugh-meri-kin - Ez a neandervölgyi a Linux-ot támadja, azt állítva, hogy a szabad és nyílt forrású szoftverek kommunisták illetve anti-kapitalisták vagy anti-amerikaiak.

Konkrétan nem tudom mikor kommunistáztam vagy anti-kapitalistáztam bármit is. Az anti-amerikai kifejezést meg nem is igazán értem, amikor a BSD is, RMS is és az OSDL is amerikai.

De vajon azt a "troll"-t melyik csoportba kell feltétlenül belegyömöszölni, kedves zoozo, amelyik úgy jött ide, hogy az mplayer teamet és pontscho-t kezdte el - persze anonymous-ként - támadni, amiért a tilos rádióban interjút mert adni, majd más fórumokon próbált embereket toborozni, mert kettesben maradt itt a véleményével? ;)

A megtévesztés művészei... De az eszköz kétélű, mint minden ilyen.
NagyZ gamer-függő, Tesco árufeltöltő troll-kollégád is megkapta visszakézből. A végén még unalmassá válik a műsorunk, ha mindig ez lesz az ultima ratio. Inkább emlékezzünk a régi szép időkre, amikor még lelkes Ópenszósz Fanboy-ként windowsos kollegak szivatásához oszottad a tanácsaidat.

-------
Developers! Developers!! Developers!!! Developers!!!!

denes had mutassam be az internet egy ujabb vivmanyat

par evvel ezelott egy kis garazsceg alapult az egybesult allamokban es letrehoztak egy teljesen uj dolgot:

egy keresot!

kepzeld el h barmilyen kerdes felmerul beirod ide, es ha eleg ertelmes vagy hogy ertelmezd a valaszt -itt kicsit bukik a dolog- akkor mar ott is van elotted a megoldas

http://google.com

hasznald egeszseggel

#toy like ppl make me boy like

a pontos chip w83627dhg (csomo alaplapban van ez). most ugy latom openbsd ezt valojaban tamogatja is a sysctl hw.sensors-zal, es ezt a freebsd-be is portoltak - viszont amikor ez nekem eloszor kellett az kb. fel evvel azelott volt, hogy a bsd-kben ez elerheto lett volna, na de mindegy. amugy az mbmon regi, az nem tamogatja, meg az lmmon sem ezt a chipet.

- Use the Source Luke ! -

ha veszed a faradtsagot es vegignezed a google talalatait, akkor rabukkanhatsz erre:
http://fxr.watson.org/fxr/source/dev/ic/nslm7xvar.h?v=NETBSD4
aki szemfules annak feltunhet a 2000-es datum a fajl elejen.

ha kitarto vagy, akkor meg ezt is kikukazhatod az internet nevu informacios hulladektelebol:
http://forums.bsdnexus.com/viewtopic.php?id=1884

tehat legkozelebb elobb guglizz meg wikizz, mielott beszolsz, sok spontan egest elkerulhetnel, ha nem a mostani forditott modszert alkalmaznad

hth

--
“A well placed underscore makes the difference between a s_exchange and a sex_change”
— 8048 Users Manual, Intel 1977.

"aki szemfules annak feltunhet a 2000-es datum a fajl elejen."

akkor meg a w83627DHG nem is letezett. NetBsd-ben 2007 marciusaban jelent meg a support ehhez a chiphez (de en linux alatt mar novemberben is hasznaltam amugy).

"tehat legkozelebb elobb guglizz meg wikizz, mielott beszolsz, sok spontan egest elkerulhetnel, ha nem a mostani forditott modszert alkalmaznad"

kerdeskent tettem fel eloszor, akkor neztem utana kicsit, amikor Pitta troll ideokadot valami hasznalhatatlan szemetet. mint irtam mar, a freebsd-ben es az openbsd-ben megtalaltam a commitokat 2007 kozepe tajan, netbsd-re nem talaltam ra csak most.

Tehat igen, a chip supportalt minden BSD alatt, de kb. fel-egy evvel lemaradtak a linuxtol (tehat nem lett volna support amikor eloszor kellett volna nekem).

- Use the Source Luke ! -

Látod denes, már majdnem jó vagy. Kicsivel több időt szentelsz még a témára és már 100%-ra levágod, hogy a W83627DHG jobbára majdnem teljesen kompatibilis a NetBSD-be anno 2000-ben kommitolt LM78-al, mert ahhoz képest néhány extra plusz szenzor-információt szolgáltat csupán csak a kis chiped... ;)

meg azt mondd meg mit jelent az, hogy "jobbára majdnem teljesen kompatibilis" :)
mukodott vagy nem a 2000-es koddal?

szerk: tovabba megjegyzem minel kisebb valtoztatasra volt szukseg a supporthoz annal kevesbe
ertheto, hogy a bsd-k miert voltak honapokkal elmaradva a linuxtol ;) ez egy eleg elterjedt szenzor
chip amugy.

- Use the Source Luke ! -

talan nezd meg a chip detektalast abban a forrasban (pl. ebben a diff-ben lm_match fuggveny pl. - amely diffben eloszor kerul be winbond chip tamogatas), meg ezt a manualt(pont 83627DHG manualt nem talaltam), es rogton latni fogod, hogy nem fogja felismerni a regi kod az uj chipet, mert eleve mas regiszterben van a chipid (a manual 65. oldalon 6.8.41-es pont: "Reserved" a regiszter, pedig ott kene lennie az lm78 chipid-jenek).

Azt gondoltuk amugy, hogy olyan irgalmatlan nagy kulonbsegek nem lesznek a szenzor chipek kezeleseben, leven, hogy csak par szamot kell kiolvasni regiszterekbol. De azert nem teljesen mindegy, hogy pontosan mit melyik regiszterbol.

szerk:
"a chiped LM78 kompatibilis"
hat a kodot elnezve, ez sem nyert. van hasonlosag, de van kulonbseg is a ketto tipus kozott.

- Use the Source Luke ! -

szerk:
na szoval valoban majdnem tok ugyanolyan az lm78 meg ezek a winbond cuccok. mondjuk az lm78-ra irt program nem fog tokeletesen mukodni a winbond-os cuccokkal, mert van ami kicsit mas, pl. fan rpm oszto 83627dhg eseten mas a tartomany es mashonnan kell kiolvasni. De alapvetoen el sem indul lm78-ra irt cucc, mert a chip identifikacio is mas, ezert fel sem ismerne a winbond cuccot (meg ha aztan nagyjabol akar mukodne is).

- Use the Source Luke ! -

Leginkább így:
"Ennyi ideje regisztrált felhasználó
10 hét 5 nap"

Ami ebből következik:

- Lelkes gimis gyerek, aki az informatikai tanulmányai alatt nemrég jutott el a "Unix" szóhoz.
- Külföldi rendszermérnök (expert!), önkritikus unix-specialista, aki nemrég résztvett egy 'rapid hungarian language course'-on. Egy hónapnyi intenzív relaxa-nyelvtanfolyamon sikeresen elsajátította a magyar nyelvet, és most végre megismertetheti a naiv, alul-képzett magyar informatikai társadalmat magvas bölcs gondolataival.
- Nemrég regisztrált másod-, harmad-nickje valamelyik ismert troll-nak. :-)))

Jaj, a photoshop-osokat nagyon bírom. Mintha a win userek 120%-a fotoművész lenne és ilyen szintű program nélkül egyébként se lehetne élni.
Ahogy tapasztalom, a win userek 130%-a fel se tudja telepíteni.

Ja gondolod -> de ennél rafkosabbak a photoshop -os kollégák. Igen meg tudod crakelni, de egy dolog (ami komoly felhasználásnál számit) nem fog menni -> még pedig a nyomdai színre bontás. Ha nem hiszed járj utána.

LOL

--

"No trees were destroyed in the sending of this message. However, a large number of electrons were terribly inconvenienced."

A photoshop egy etalon a grafikai programok között. Nem feltétlenül trollkodás, ha valaki ezt a tudást keresi, miután meggyőzték róla, hogy használjon linuxot desktopon, mert mindenre van egyenértékű alternatíva. Sajnos nincs, és pont a photoshopot baromi sokan használnak (webdesign, fotóretus, nyomdai előkészítés, vagy bármilyen más, akár hobbi grafikára). Az, hogy sokan warezba nyomják, az más kérdés, sajnos linuxra a photoshop szintű pro alkalmazásokból egyelőre fizetős alternatíva sincs, amit lehetne warezolni. Ha megkérdezel 1000 embert aki csak próbált vagy sikeresen váltott is linuxra, hogy mik azok az alkalmazások, amik hiányoznak, akkor a photoshop és egyéb adobe programok (flash,dw,illustrator,indesign) lesznek az első helyen, aztán egyéb multimédia (videó vágás/szerkesztés), CAD programok stb. Ezekre lenne igény (tavaly év végén volt is valami ilyen felmérése a novellnek, legalábbis volt benne ilyen kérdés).

tibike fyi azzal kezdodott a thread h azt allitottad h amarok nincsen windows alatt, amit az eggyik fo m$ troll megcafolt -mutan o kepes hasznalni a googlet veled ellentetben-

most eljutottunk odaig h ha esetleg valaki winampot, itunest vagy neadj isten media playert(fuj mocskos m$ berenc) hasznal akkor indokolnia kell h miert nem amarok?

lassan kezd kurvakinos lenni ahogy vergodsz...

#toy like ppl make me boy like

Mi van???

Az a fő MS troll hülyeséget állított, mivel még nincs rendes Amarok Windowsra, csak folyamatban van a fejlesztése.

most eljutottunk odaig h ha esetleg valaki winampot, itunest vagy neadj isten media playert(fuj mocskos m$ berenc) hasznal akkor indokolnia kell h miert nem amarok?
Ezt honnan szoptad, miért kellene indokolnia?

lassan kezd kurvakinos lenni ahogy vergodsz...
Ha nem bírod tovább, bármikor feladhatod.

Mivel nekem válaszoltál, ezért jelezném, hogy igazad van! Egy hétnél tovább soha nem használtam még Amarokot. Sajnos néha aludnom is kell és ilyenkor nem hallgatok zenét.
Viccet félretéve. Ubuntut használok a munkámhoz, illetve otthon is desktop OS-nek és Amarokot zenehallgatásra már egy jó ideje. Ettől még fenntartom, hogy a Linuxos programok esetében is megy ugyanaz a "marketing duma", mint az MS oprendszerére fejlesztett termékek esetén. Az egyik oldalon pénzt akarnak kivakarni a dologból, a másik oldalon, meg felhasználókat szerezni. Nem kell ezt túlmisztifikálni!

valoban ez eleg kritikus pontja a windows felhasznalasanak. en olvastam az ibm peticiojat az ms iranyaba h vagy lesz amarok xp-re vagy visszamondjak a 30.000 xp licenszes szerzodesuket ev vegeig

nem lennek meglepve ha a tobbi multi is hasonlo lepesre szanna el magat. megse jarja h az itunes, winamp, mediaplayer mellett pont a piac 90%at lefedo amarok ne legyen windowson, ami raadasul az m$ hibaja

#toy like ppl make me boy like

Sorry! CS2 license-em van csak és nem azért használok Linugzot, hogy Windows programokat warezoljak rajta. Azt meghagyom a Win usereknek. :)
Meg mondjuk ez egy márciusi blog bejegyzés, amióta volt egy két változás a Wine esetében is (1.0)...
Szóval megérne egy próbát a CS3 az új Wine-nal. Na, majd ha lesz időm, akkor lerántom a trial verziót az Adobe-tól. De ez nem ma lesz... Nem állítom, hogy megy, csak megérne egy próbát...

Érdekes, amíg nem volt Linuxra Flash, addig a trolldumák között szerepelt hogy mekkora szar, és hogy nem is kell. Most a Silverlight, az aktuális célpont...
Lehet fosni attól, hogy nem lesz soha Silverlight Linuxra, és bizonyos tartalmakhoz nem fognak hozzáférni a lúzerek, de nem kéne belőle ideológiákat gyártani. Úgyis mindenki tudja miről van szó...

Nem, arra elég a GIMP is (bocs, magas labda volt :), egyébként nincs bajom a gimppel, kisebb dolgokra sokszor használom). Ha viszont nem ebből az ultragagyiból indulunk ki, mint minimum szint, akkor hamar kiderül, hogy a photoshopnak nincs használható alternatívája, a gimből alapvető dolgok hiányoznak (layer effektek, layerek összekapcsolása, text layerek normális kezelése, layer groupok, adjustment layers, stb). Ha a GIMP kb a photoshop 5-6(1998-2000) layer és szöveg kezelését tudná, akkor boldog lennék. A 2.6 biztos jó lesz -2.5.1-et próbáltam-, csak még odébb van.

Nem is vitatja senki. Én csak arra akartam utalni, hogy sokszor pont azok sírnak a leghangosabban a Photoshop után, akiknek aztán rohadtul nincs szükségük a funkcionalitására:
1. Mert úgyis túl tehetségtelenek ahhoz, hogy bármi értelmeset csináljanak benne
2. Amit meg csinálnak, arra a Tuxpaint is elegendő lenne

Egyébként pontosan tudom, hogy van, ahol a Photoshop az elvárás. Sőt: bizonyos helyeken a Mac-nek sincs alternatívája. Nem mintha a Photoshop nem futna Windowson is, de az igazán jó grafikusok jelentős része le se ül PC elé - ilyenkor a cég vagy beéri gyengébb grafikussal, vagy tovább keresgél, vagy lenyeli, és kifizeti azt az árkülönbséget, ami a két konfiguráció között van. Ez utóbbi egyébként a grafikus fizetések mellett már nem is olyan magas összeg. Itt még a Windows sem valódi alternatíva, mert egy tényleg jó grafikus megteheti, hogy azt mondja, csak Macen hajlandó dolgozni. Nincs annyira sok tehetség a piacon...

Csakhogy a userek jelentős része nem ebbe a kategóriába esik. Ahogy fentebb is írtam: kevés az igazi grafikus, Bill Kaulitz honlaphoz pedig tök felesleges a Photoshop...

Hat ez halovany :D
En azokat a "Trollokat" (?) kedvelem, akik nagy tudasuak, es open-source forumokba jarnak hulyet csinalni az egyszeru open-source kozossegi tagbol. Ezeket szeretem, mert azon kivul, hogy sokat lehet tanulni toluk, altalaban humorosak is.

open-source forumokba jarnak hulyet csinalni az egyszeru open-source kozossegi tagbol
VS.
sokat lehet tanulni toluk

Majd keress ra, hogy mennyi (szakmailag) hasznos es segitokesz hozzaszolas szarmazik a az ilyen embertol ott ahova trollkodni jarnak... :)

Ha a trollkodas "muveszetet" szeretned elsajatitani toluk akkor nem szoltam.

--
maszili

Van itt 2 fő közülük, bármennyire is fáj bevallani.
A többinek általában fogalma nincs, miről is beszél/ír.

Van itt (név nélkül):
-Zenwalkot használtam, de mosmá' sz.ralinux.
-Frugalware -t használtam, de mosmá' sz.ralinux, mervótegyolyantopik.
-Éhes
-C# fejlesztő
-FreeBSD, stb. admin vagyok, aki Linuxot is adminolok, mer' sz.ralinux.
-Vezetőfejlesztő vagyok, szerveren Linuxot használok, de sz.ralinux.

kötöjelkötöjel
//:wladek's world

Nekem azért hiányérzetem van. Szerintem nem fedi le azokat, akikkel én találkoztam már.

--
Fedora is a cutting edge distro that tests new and bleeding edge software.

hianyolom az a kategoriat ahova a hup kommentelok nagy %-a tartozik

ez a tipus pedig a "felraktam a debiant mosma mindent tudok az informatikarol" tipusu troll

fobb ismertetojegyei:

-mindegy mi a problema a megoldas linux
-openszorsz=gpl
-compiz nelkul nem boldogul, command line az valami regi dolog meg a 80as evekbol
-az osszes microsoft termek neveben az s betuket $ csereli es igy hasznalja mindenhol
-mindenki mas troll aki barmilyen csekely kis kritikat is meg mer fogalmazni a linux/gpl iranyaba
-mocskosmod lenezi azokat akik m$ termeket hasznalnak

flame on

#toy like ppl make me boy like

Kiegészítés a "bármi a megoldandó feladat, a Linux a megoldás" tipusú trollhoz:

- Bármi a feladat, összetákoljuk nyílt forrásból, de csak ha jó a licensz
- Nem ismerjük el hogy csődöt vallhatunk
- Amit abszolút nem tudunk megvalósítani, arról deklaráljuk hogy nem is akartunk igazán
- Fél napokat hekkelünk alapdolgokon, amit amúgy nem is kéne piszkálni
- Megtanuljuk kezelni a béta állapotú szedett-vedett GUI-kat, és közben az OS X-ről álmodozunk
stb...

"az osszes microsoft termek neveben az s betuket $ csereli es igy hasznalja mindenhol"
A KDE-sek meg mindent K-val írnak :)

De ilyen dolgokat generálni is könnyű:
-mindegy mi a problema a megoldas nem a linux
-openszorsz=bsdl
-mindenki mas troll aki barmilyen csekely kis kritikat is meg mer fogalmazni a bsdl iranyaba
-mocskosmod lenezi azokat akik linuxot hasznalnak

Amúgy én azt nem értem, hogy ha a Windows annyira könnyű, és annyira nem kell hackelni, akkor miért minden problémára az a válasz, hogy érteni kell hozzá?

Andi, really. Take it from me. If I tell you something, I'm usually right.

Nem te vagy az, akit a múltkor belinkeltek, hogy akkor meg egy Mac OS X fanblogban osztottad a tulajt?

Erről jut eszembe egy sztori. Volt egy munkatársam, aki a (foci) drukkerkocsmában állandóan kétfelé osztotta az észt (hol az ETO fórumban fikázott, hol a Fehérvárban). Előbb-utóbb ráakasztotta mindkét tábor, hogy "internetpatkány". Jó lesz vigyázni a jó hírnévre. :)

--
trey @ gépház

"-az osszes microsoft termek neveben az s betuket $ csereli es igy hasznalja mindenhol"
"-mocskosmod lenezi azokat akik m$ termeket hasznalnak"

Ebben azért fellelhető némi inkoherencia, nemde? :)

Egyébként miért is gond ez? Szerintem az m$ string egy szakmai körökben is teljesen elfogadott rövidítés lett. Na jó, talán ők magukat nem hívják így...

Nem meggyőződés, csak rövidítés. Nekem kb. annyira fontos e két karakter mögött rejlő ideológia, mint hogy milyen színű a start gomb az XP-n. Pont ezért kérdem, hogy másnak miért gond ez, mert már korábban is felmerült, és akkor is furcsállottam az indulatokat körülötte.
Egyébként a kérdés elméleti, én legutóbb C64-en írtam le.

A részvényes - E típusnak pénze fekszik nyilt forrású programokból élő cégek részvényeiben, vagy tulajdonosa ilyen cégnek.

Az Ugh-meri-kin - Ez a neandervölgyi a Microsoftot támadja, azt állítva, hogy a zart forrású es fizetős szoftverek kizsákmányolók illetve kapitalisták vagy szimplán csak amerikaiak.

A vandál - Az összes közül a legveszélyesebb. Mindegy, hogy szövegszerkesztésről és MS Wordről, vagy éppen a grafikai munkákról és Photoshopról van szó, az összehasonlítás mindig a GIMP vagy az OpenOffice.

Rip-Van Winkle - Ez a troll az, amelyik legutoljára a Windown 98-at próbálta, vagy a haverja adott neki a egy Vista DVD-t, ami nem ment az öt éves Tesco-ban vásárolt PC-jén, és egy életre az a meggyőződés rögzült benne, hogy a Windows soha nem is lépett túl ezen a szinten.

A Red Baron - "Nem jó szerverplatform", "Nem lehet használni rajta ezt a nyílt forrású programot", "Egyszer próbáltam, de nem működött", stb. Hiába készíted elő a világos okfejtésű cáfolatodat, a Red Baron már messze jár, mielőtt reagálni tudnál.

Az állását védő - A motivációi - akárcsak a részvényesnek - anyagiak.

--
“A well placed underscore makes the difference between a s_exchange and a sex_change”
— 8048 Users Manual, Intel 1977.

Egyébként (nem akarok új szálat nyitni) a bejegyzésben 8-szor szerepelt a Linux szó. De hogy ne csak negatívan kritizáljam, van itt egy jó rész, csak rosszul felhasználva:
'Imagine if you judged Windows by a glimpse you caught in 1993 of Windows 3.1 running a hotdog-stand color scheme. Or judged Apple by the MacIntosh system 7 of 1991.'
"no video codec le a win32vel", de "Gentoohoz lehet meg tul fiatal vagy"

A trollokat nem szeretem, mert rondák és nem lehet érteni, mit beszélnek:-)

A nyílt forrás meg kb. olyan dolog, hogy volt egy csávó, aszongya, itt ez a 386-os, na eből többet is ki lehet hozni. Ír valamit, aztán megkérdi, érdekel-e valakit, mi kéne még bele. Ha valakit nem érdekel, ne nyúljon hozzá, de ne is fikázza. Esetleg írjon jobbat.

Azt se értem, miért keveredik a nyílt forrású oprebdszer a nyílt forrású felhasználói programokkal. Egy rendszer minőségét alapvetően nem az határozza meg,
mennyi program és milyen célra készül hozzá.

Van aztán egy vállalati marketing, ami szerint dollármilliárdokkal és zárt forrással lehet biztosítani a minőséget. Ezzel szemben áll ugye a nyílt forrás, ami érthetetlen módon nem csak boot-olni képes.
Másrészt tömegeket ismerek, akik abban a meggyőződésben élnek, hogy eleve elrendelt és természetes állapot, hogy a gép lelassul, lefagy, reboot, de persze felhasználóbarát. El se tudja képzelni, hogy enélkül is van számítógép.

Ha valaki tényleg össze akarja hasonlítani a nyílt és a zárt forráskódú rendszereket, lehetetlenre vállalkozik, mert a zárt forráskódot ugye nem lehet tanulmányozni...

Másrészt tömegeket ismerek, akik abban a meggyőződésben élnek, hogy eleve elrendelt és természetes állapot, hogy a gép lelassul, lefagy, reboot, de persze felhasználóbarát.

Majd csak kinövi most már a Linux és a felhasználói is ezeket a gyermekbetegségeket... ;)

Ha valaki tényleg össze akarja hasonlítani a nyílt és a zárt forráskódú rendszereket, lehetetlenre vállalkozik, mert a zárt forráskódot ugye nem lehet tanulmányozni...

Tipikus HUP-hippi mantra, de attól még hogy sokan és sokszor leírják nem lesz igaz.

A 386-os korszak óta más lett a mérce az élet szinte minden területén.

A nyílt operációs rendszer és a nyílt programok nem keverednek, mert a nyíltságuk az összetartozást jelenti. Ugyanez vonatkozik a fejlesztőkre is. A minőség relatív és szubjektív. Az operációs rendszer minőségét az határozza meg, mennyire képes ellátni azt a feladatot, amire szánták. A legtöbb Linux disztribúció talán nem is arra használja a Linux kernelt és az azt operációs rendszerré kiegészítő programokat adó alapot, amire szánták.

"Van aztán egy elvakult marketing, ami szerint ingyen és nyílt forrással lehet biztosítani a minőséget. Ezzel szemben áll ugye a zárt forrás, ami érthetetlen módon nem csak boot-olni képes.
Másrészt tömegeket ismerek, akik abban a meggyőződésben élnek, hogy eleve elrendelt és természetes állapot, hogy a gép lelassul, lefagy, reboot, de persze a log-okban ott van minden. El se tudja képzelni, hogy enélkül is van számítógép." :D

"Ha valaki tényleg össze akarja hasonlítani a nyílt és a zárt forráskódú rendszereket, lehetetlenre vállalkozik, mert a zárt forráskódot ugye nem lehet tanulmányozni..." Az átlagos felhasználókra ez nem igaz. Nekik az a lényeg, hogy azt kapják, amit szeretnének.

:)

Jól alakul ez a szál:-)
Évek óta várom, valaki odabökjön a linux kernel forrásra, hogy ezt és ezt nem így kéne, mert amúgy jobb. Legalább egy valaki, ha már "vannak egy páran". Meg jó lenne melléállítani egy megvalósítást.
Meg egy epenist:-)

Évek óta várom, valaki odabökjön a linux kernel forrásra, hogy ezt és ezt nem így kéne, mert amúgy jobb. Legalább egy valaki, ha már "vannak egy páran".

Ezek szerint az elmúlt években semmit se fejlődött a Linux, mert úgy jó évek óta ahogy van? :)

Az elkövetkezendő években ne csak várjad, hanem olvasgass is utána bátran... ;)

De igen, a linux fejlődik, határozottan.

Mármint minek olvassak utána? Volt valakinek olyan ötlete, hogy az ütemező így sz@r, emígy kéne? (tudom, új van, cfs, de nem azért, mert előtte sz@r volt, hanem mert fejlődik, és nem egy troll találta ki).

Még talán megkérdezném, hogy tulajdonképpen mire válaszoltál...

Arra a hülyeségre reagáltam amit írtál...

Azzal, hogy 'évek óta senki nem mutatott rá semmire, hogy másképp csinálva jobb lenne' azt implikálod lényegében, hogy évek óta nem fejlődött semmit a Linux. Ugyanis pontosan úgy fejlődik valami (nem csak a Linux, hanem bármi más is), hogy valaki rámutat egy módszerre, amellyel egy adott feladatot gyorsabban, hatékonyabban vagy akár biztonságosabban lehet megoldani.

Mondom, jól alakul ez a szál...
Először is: tanulj egy kis jómodort. Nem mindenkitől tűröm el, hogy lehülyézzen.
Másodszor: ha legközelebb írsz, olvasd el mire, és gondolt át, mit. Kezdd a "fejlődés" szó jelentésének tanulmányozásával.
A téves értelmezésedet pedig ne vard a nyakamba.

Mind a hat típust az jellemzi, hogy nem kap örömöt a nyílt forrástól. Nevezhetjük őket gonosznak, szándákosan hülyének vagy együgyűnek, szerintem a lényeg az, hogy keresnek valamit, amit nem találnak.

:)

ahogy b_e sem tudta nem észrevenni, a nyílt forrás és a linux fogalmak - szándékosan vagy tudatlanságból - összemosásra kerültek (pikáns adalék továbbá, hogy ha desktopnál maradunk, akkor a legnépszerűbb és legjobb nyílt forrású alkalmazásokat túlnyomórészt windowson használják, és elsődleges célplatformjuk a windows)

Ez hogyan kapcsolódik ahhoz, amit írtam? :)

A legnépszerűbb nyílt forrású alkalmazások nyilván a Windows-hoz köthetőek, mert több Windows fut a számítógépeken, mint ahány nyílt operációs rendszer. A nyílt forrású alkalmazásokat nyílt operációs rendszeren futtató felhasználóknak számából és a nyílt operációs rendszerek felhasználóinak számából képzett arányt tekintve viszont fordított a helyzet.

:)

Na trollkodom egy cseppet.

A nyilt forraskodu cuccok kozul en a mini toolokat kedvelem (svn, tortoisesvn, 7zip, foldersize, mplayer, stb,stb). ezek tenyleg jok, kis komplexitasuak, egyszeruek, kicsik, kenyelmesek. Azt gondolom, hogy az open source fejlesztesi modell az ilyen jellegu projektekre idalis. A bazaar kitermeli a kedves, jo kacatokat, ahogyan a valodi bazarokban is egyszeru szolgaltatasokat, termekeket kap az ember.

De ha egy kicsit is komplexebb "solution"-re lenne szuksegem, akkor latvanyosan csodot mond (legalabbis szamomra) az open source. A legutobbi ilyen eset egy egyedileg osszeallitott thin client oprendszere volt. Adtam eselyt a linuxnak, a tapasztalataim: Lassu, felkesz, sok szivas, sok konfiguralas. Egyszeruen nem mukodik. Ledaraltam, feltettem helyette egy WinFLP-t, elsore vitte az 1680x1050-es felbontast, es nagyon furge. Minimalis plusz konfiguralast igenyelt. Mivel CompactFlashen van, read-only a filerendszere, es hibernalasbol indul.

Szoval egy picit osszetettebb esetekben a linuxra nagysagrendekkel tobb idot kell raforditani. A bazaar latvanyosan nem birja a komplexitast.

A Linux semmivel nem jobb, vagy rosszabb, mint bármi más, csupán a piaci részesedése miatt kevesebben gondolják úgy, hogy portolni kellene a fejlesztéseiket rá.
De az miért van, hogy ha pl. megjelenik az FF legújabb riliz, vagy bármi, akkor jöttök fröcsögni?
Ilyenkor a prog.hu -n kellene nyomni az ipart, ha már ekkora megértésre vágytok, nem?

kötöjelkötöjel
//:wladek's world

"csupán a piaci részesedése miatt kevesebben gondolják úgy, hogy portolni kellene a fejlesztéseiket rá"

Nem csak ez az egyetlen dolog ami miatt nincs annyi kereskedelmi szoftver Linux alá.
Ennek vannak komoly üzleti oldalai is, nem Linux alá kell alkalmazásokat portolni, hanem n+1 disztró alá, és ez költség. Ezeket támogatni kell, ez is költség. Stb.

igazabol az meg rendben lenne

de ha a kernel verziok kozti valtozasokat nezed akkor eleg meredek feladatot adsz a fejlesztoknek

stable kernelapi ftw

http://www.kernel.org/pub/linux/kernel/people/gregkh/misc/2.6/stable-ap…

es akkor jon az ilyen

+Simple, get your kernel driver into the main kernel tree (remember we
+are talking about GPL released drivers here, if your code doesn't fall
+under this category, good luck, you are on your own here, you leech
+.) If your
+driver is in the tree, and a kernel interface changes, it will be fixed
+up by the person who did the kernel change in the first place. This
+ensures that your driver is always buildable, and works over time, with
+very little effort on your part.

eleg nagy akadalynak latom h mig mas OS nem kenyszerit ilyesmikre addig a linux igen

flame on

#toy like ppl make me boy like

Ennyire nem akartam belemélyedni a véleményem kifejtésébe, mert féltem tőle hogy felesleges leírni. :)

Az általad írt listát még megtoldhatjuk a userland rész hasonló jellegű problémáival. Nincs egy határozott "körvonalú" platfrom (vagy alap, standard), amire építkezni lehetne. Nincsenek állandó és hosszú életű technológiák amikre fejlesztőként számítani lehetne, mert fontosabbak a szabad elvek, mint a technológiai érvek. A Linux desktopként túl gyorsan "mozgó célpont".

Mi benne a kettős mérce? Macfanboy után linuxfanboy és MS hater is lettem? Pedig nincs is benne M$ :)

Az, hogy szerintem jót tenne a Microsoftnak, ha csökkenne a részesedése és rákényszerülne arra, hogy jobb termékeket készítsen? Vagy az, hogy véleményem szerint az Apple nem fogja open source-á tenni az OS X-et teljes egészében? (És itt nem GPL-re gondoltam, válogathat ha akar, de szerintem nem fog)

Vagy melyik része a kettős mérce?

Teljesen leírtad az én véleményemet. Hosszú évek után pont erre a felismerésre jutottam.

Nem csak az a baj hogy nincs koordináltság bizonyos esetekben, hanem az is, hogy nagyobb, és összetettebb projecteknél nincs elég alapos tervezés sem, és az implementációs részben is elmaradnak azok a részek, amik a robotmunka kategóriába tartoznak. (ezt a fizetett fejlesztől elvégzik) Ami érdekes, vagy "jutalmazó" feladat, arra ugranak, ami nehéz, és jellegtelen, az meg látványosan nem megy.
Ezek már a fejlesztési modell hibái közé tartoznak.

Nem talaltam letoltes gombot. :)

Es vannak fentartasaim azzal kapcsolatban, hogy kezelni fogja-e az usb-s touch panelemet. Vagy a SIS chipsetes alaplapot. Az RDP pedig katasztrofalisan lassu linux alol. Fanless, mozgo alkatersz nelkuli geprol van szo, a hatekony szoftver implementacio itt szamit.

Hardware support listat nem talaltam. (A "tech specs" valami vicc.)

(Egyebkent meg csak annyit mondtam, hogy a bazaar modell komplex solutionre nem alkalmazhato hatekonyan.)

Én meg csak annyit, hogy az emberek - köztük te is - hajlamosak összemosni a nyílt forrást "az ingyenes, letöltöm, összehaxolom, szívok vele, nem szupportálja a fejlesztő, stb"-vel, miközben vannak fizetős nyílt forrású megoldások is, amelyek ugyan nem letölthetők, hanem megvásárolhatók, illetve nem kell vele szívnod, mert megbízhatod vele a céget, integrátort, aki megcsinálja neked. Ja. Pénzért.

--
trey @ gépház

Igazad van, valoszinuleg osszemosom. Ebben az esetben a nyilt forras azt jelenti, hogy letolthetem a SUSE thin clientet, es hasznalhatom? Szivesen kiprobalnam, honnan tolthetem le?

Szerk.: Latom le kene toltenem az egesz enterprise dektopot... Valaki meg tudja mondani, hogyan kell ebbol thin client installt gyartani? Es hogy supportalja-e a Sis Mirage integralt videot? Hogy megy-e valami hibernate szeru? ReadOnly-ra tudom-e csinalni a filesystemet?

Azzal nincsen gond. Legyunk konstruktivak. Nalam egy db 2 gigas CF kartya van, ezen kell megoldani, hogy iras ne tortenjen ra, es mindig hybernatebol ebredjen fel.

Win alatt ezt kellett tennem:
2 gigas NTFS particio, WinFLP rainstallal, driverek rainstallal, hybernate bekapcsol (512 mega rammal). EWF filesystem filter driver rainstallal, registryben bekonfigural (reg file futtatasa), hibernate engedelyezese, EWF bekapcsol. Ujraindit, hibernal. Kesz.

Kozelitoleg ez kellene linux alatt:
Linux: 1.4 giga linux filerendszer, 0.6 giga hybernate swap filerendszer. Kernelben hybernate bekonfigural, lefordit. Hybernate scriptek megir. Mini linux distro osszealit. (Es itt most nem vagyok teljesen tisztaban a dolgokkal, hogyan is fog mukodni az, hogy a filemuveletek kozul a read a linuxos filrendszerbol tortenjen, az iras pedig a memoriaba?) A distro deployolasa a CF-re, boot konfiguralas. (Ez eddig mar joval tobb muvelet, mint amit winnel csinaltam, es az X-et meg el sem kezdtem konfiguralni...)

Ezen kivul a linux keszitese soran folyamatos a para, hogy az adott kernel verzio supportalja-e x y alaplapnal, z videokartyanal a hibernalast, egyaltalan a videokartyat meg birja-e hajtani widescreenben (Sis Mirage). Jonnek a szivasok, hogy probaljuk ki akkor a a.b verzioju kernellel, utana az a.b+1 verziojuval. Mar majdnem minden jo, de a hang elromlik, stb. ah, szopas az egesz.

De igazabol az RDesktop lassusaga miatt dontottem a win mellett.

Ja igen, a patch vadaszatot ki is felejtettem. ;)

(Jol gondolom, hogy unionfs-el lenne a mem fs es a cf-en levo fs osszefesulese? Mennyire transzparens ez a hybernate szamara? A unionfs patch lehetove teszi, hogy menjen a suspend unoinfs-re is?)

szerk: a swapet amugy is kikapcsolnam CF eseten, arra mehet a hybernate.

azon, hogy egy sima unionfs-hez kernel patch kell, azon mar regen besirtam es kb az volt egyik utolso csepp a poharban, amitol kialakult ez a szaralinugz meggyozodes

--
“A well placed underscore makes the difference between a s_exchange and a sex_change”
— 8048 Users Manual, Intel 1977.

"A legutobbi ilyen eset egy egyedileg osszeallitott thin client oprendszere volt. Adtam eselyt a linuxnak, a tapasztalataim: Lassu, felkesz, sok szivas, sok konfiguralas."

Ez erősen függ a feladattól és az azt kivitelező csapat kavlitásától is. Mondok egy példát. Egyik ismerősöm évek óta fejleszt embbeded cuccokat Windows alatt. Most kaptak egy faladatot, ahol egy géppel nyolc monitort kellett meghajtaniuk. Természetesen Windows-zal kezdtek, mert azt ismerték. A fejlesztés felénél olyan technikai problémákba ütköztek, ami iszonyú lassúvá és insabillá tette rendszert. Ekkor az egész alapot kidobták és kipróbálták ugyanezt egy Linux alapú rendszerrel. A cucc azóta is stabilan fut és köszönik, de nem akarnak visszatérni a Win-es aapra ebben a projectben.
Ezzel nem azt akartam mondani, hogy a Linux az über platform ami mindenre jó, csak azt, hogy igenis vannak olyan feldatok, amikre jobban használható, mint a Windows és ez fordítva is igaz lehet. Abban nem hiszek, hogy a Linux csak apróságok kivitelezésére jó, míg a Windows a "nagy projectek" racionális választása.

Szép is lenne, ha minden agyhiányos linuxfanboynak írt válaszért fizetne az MS, vagy adnának részvényt...
(ja, és még mindig Linuxot használok...)

sztem szar a linux, mert nem tetszik a logója, a microsoftot meg nem szeretem mert nem tudok CON könyvtárat csinálni, az apple-t mg vallási okokból tiltott gyümölcsként kezelem.

ICH BIN ZUPATROLLIE.