Apró élményeim a Linuxszal

Van egy gagyi Toshiba MP3 lejátszóm. A célnak megfelel, ráadásul ingyen volt. Tök mezei MSD-ként látszik. Elvileg.

Windows alól bedugom, megy. OS X alól bedugom, megy. MorphOS alól bedugom, megy. A Linux meg közli hogy:

charlie@stronghold:~$ dmesg | tail -f | grep partition
 sda: unknown partition table

Ebben csak az a szép, hogy a parted viszont látja a partíciót rajta, és semmi hibát nem jelez ki rá, mint ahogy más rendszer alatt futó partícionáló programok sem.

charlie@stronghold:~$ /sbin/parted /dev/sda print
WARNING: You are not superuser.  Watch out for permissions.

Disk /dev/sda: 512MB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: msdos

Number  Start   End    Size   Type     File system  Flags
 1      16.4kB  511MB  511MB  primary  fat16        boot

Information: Don't forget to update /etc/fstab, if necessary.

WTF?

Jaigen, természetesen:

stronghold:/usr/src/linux# cat .config | grep -B 3 MSDOS_PART
CONFIG_AMIGA_PARTITION=y
# CONFIG_ATARI_PARTITION is not set
CONFIG_MAC_PARTITION=y
CONFIG_MSDOS_PARTITION=y

Hozzászólások

Sima fdisk mit lát belőle? Parted asszem "megtalálja" a hibás/nem szabályos particiokat is.

1., Nincs sima fdisk. PowerPC-s a gep, es asszem a sima fdisk az i386 only... :) Legalabbis az Etch/PPC-bol nem birom elovarazsolni. Repobol se.
2., Ez meg mindig nem magyarazza meg, hogy a tobbi rendszer miert latja (a mikro-minoritas MorphOS-t is ideertve). Boldog Linux 2.0/2.2-s bekeidok, amikor egy olyan winyorol futtattuk a Linuxot, (Ti486DLC/40-en, Cyrix 387 FPU-val, es 8MB RAM-mal:) amin az elso szektorok badek volt, es a Linuxon kivul semmi mas nem birta osszekaparni az onnan kiolvasott bitmakostesztabol a particios tablat...
3., Igen, tudom, hogy a parted latja a hibas/nem szabalyos particiokat is. Sot, szokott is gyartani olyat, Amiga RDB cimszo alatt. De ezt csak igy a margora.... :)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Eddig oke, de a mac-fdisk csak a Mac particiokat fogja neked kezelni, a "peces" cuccokat, mint az USB MSD-k altalaban, nem. Amugy a gepben levo winyon Amiga RDB van, mert hogy nem is Mac... :)

stronghold:~# parted /dev/hda print

Disk /dev/hda: 20.0GB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: amiga

Number  Start  End     Size    File system  Name     Flags
 1      516kB  128MB   127MB   ext3         LNXBOOT
 2      128MB  640MB   512MB   linux-swap   LNXSWAP
 3      640MB  20.0GB  19.4GB  ext3         LNXROOT

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Van amiga-fdisk is :-) Viszont ami talán jónak tűnik, az a pmac-fdisk, de nem osztom tovább az észt olyanhoz, amihez nem értek ;-)
Annyit még a korábban írtakhoz hozzátennék, hogy több olyan pendrive is fordult meg nálam, amit linux alatt nem láttam, win alatt meg simán használta a tulajdonos - a legtöbbnek olyan volt a part táblája, hogy 4 elsődleges partició volt rajta, de csak az egyiknek volt valós területe, vagy hogy fogalmazzam meg...

Latom nem vilagos. :) Ha egy MBR (azaz "peces") particios tablat hasznalo pendriveot radugok egy nem-PC gepre, meg ugyanugy egy peces particionalo eszkoz szukseges hozza. Ha raengednem az amiga-fdisket, ami RDB-t kezel, vagy a Maces/PMaces fdisket ami meg Apple particios tablat kezel, akkor abbol az eszkozbol egy "pece", vagy pl. egy MP3 player eseteben sajat maga szamara is csak bitmakosteszta marad. Ez ket-harom tok mas formatum ugyanis, hasonlo celra, mint mondjuk kepformatum eseten a JPG, a PNG es a GIF. Nyilvan egy JPG beolvaso program sosem fog beolvasni egy GIF-et. Hasonloan egy amiga/pmac/stb-fdiskkel megparticionalt lemezt radugok egy PC-re, abbol az fog latszodni, hogy ures es/vagy hibas. Holott errol szo nincs, ugye, egyszeruen csak mas a formatuma. :)

T'om, hogy peces fejjel ezt esetleg nehez lenyelni, hiszen annyira biztos pontnak tunik a particios tabla milyensege, de mas gepeken az is mas (es szerencsere jobb, mert az MBR igazabol egy rakas legacy hulladmany szar). :)

Egyebkent igen, nekem is van olyan pendrajvom, amin hulyeseg volt a particios tabla, ujraparticionaltam es meggyogyult Linux alatt (mondjuk mashol ennek ellenere siman ment, heh). De ez nem az az eset.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Nem tud. Ez egy faek egyszerusegu cucc. Egy promoanyagban volt, ajandekkent... Kb. leptetes, play, stop es hangero van rajta, oszt kesz. De arra jo, hogy a BKV-n (vagy seta kozben ha eppen sztrajk van) zorogjon valami a fejembe befele. Ja, es teljesen elmebeteg, BALNA ALAKU... Konkretan ilyen. Normalis?! :)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

ROTFL, ez kész van nagyon :-)
Egyébként nekem is ajándékként mellékelt kacatom van, feltételeztem, hogy annál nem lehet már sutább, és az tud formázni. A pech, hogy gyakran muszáj is, mert vmi érthetetlen okból ha a gépen törlöm a zenéket, 5-ből 1-szer nem látja az utána felmásolt cuccokat, csak ha leformázom. Ha fdisk-kel particionálom, semmilyen zenét nem lát rajta, bármilyen beállításokkal particionálok ill. formázok.

kölcsönös, szimpátián alapuló természetes reakció :)

Bár kérdésedre sajnos nem tudok válaszolni, azt megerősíthetem, hogy linux képes hajmeresztő dolgokat produkálni ilyen téren. Pl. van egy FujiFilm digitális gépünk, amit az első usb csatlakozók valamelyikébe szoktam bedugni. Windowson. Ugyanis linux alatt csak akkor látszik, ha hátulra dugom be. (Ha előre dugom be, akkor annyira nem történik semmi, hogy dmesg-ben sem jön létre semmilyen bejegyzés rá.) Más eszközzel még nem jött elő a probléma.

Ez inkább az usb vezérlő sara (meg nyilván a driveré is, ha win alatt meg megy), az én gépem is ilyen, nagyobb áramterhelést igénylő cuccok linux alatt csak az alaplapi usb-n mennek, usb rack még ott sem. Ugyanezen distro, u.a. konfig másik gépen, másik alaplapon hibátlanul kezel mindent.

A terhelési probléma kizárt, mert az áramot a fényképezőgép akksijáról szívja le, amikor csatlakoztatom.

De az usb vezérlő/driver lehet rossz. Az biztos, hogy elöl és hátul teljesen más cucc van, mert az elsők azok 1.1-esek, a hátsók 2.0-s usb csatlakozók. Éljen a via csúcstechnológia. :)

Egyeltalan nem biztos, hogy a VIA sara :( Az USB layer kb. 4-5 ujrairast elt meg eddig, en is ugy jartam, hogy valahol a 2.6.20 kornyeketol kezdve az mp3-lejatszom nem mukodik. A mokas az, hogy ha be van dugva, es barmi mas usb-s kutyut csatlakoztatok, azok sem mennek. De ha lehuzom az mp3 lejatszot, azonnal mukodik mind. Minden letezo usb/ mass storage debug opciot bekapcsolva sem ad ertekelheto infot a kernel, igy nem is ment bugreport :(

Hja, ez a gep is, VIA chipsetes, alaplapilag (es USB1.1), meg a benne levo USB2.0 kartya is VIA. Viszont mivel MorphOS alol gyonyoruen megy a cucc mindket controlleren, ezert a hardver hibat kizarnam, mint lehetoseg...

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Nekem is van egy (másmilyen) MP3 lejátszóm, ugyanez volt a gond. A probléma forrása: az egész 1 partició. Vagyis nem /dev/sda1, hanem /dev/sda. Próbáld meg igy mountolni!

--
Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.uni.cc

Probaltam, azonnal, mikor nem mountolta automatice. Nem megy, ofkoz. Egyreszt ha olyan lenne, akkor a parted nem latna rajta particiot szerintem, masreszt akkor tapasztalataim szerint MorphOS alatt is kezzel kene mountolni. :) De kosz az otletet.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-