Thunderbird - IMAP

Sziasztok,

A munkahelyemen eddig outlookot hasznaltunk. A sorozatos hibaktol tele lett a zsebem es feltettem a Thunderbird-ot (2.0.0.6). Szepen be is allt, azonban van 7-8 alkalmazott, akiknek van 1-1 kozos konyvtara ami mindenki szamara hozzaferheto. Ide huzzuk at az emaileket. Eloszor 2 mappa tartalmat lehetett megnezni, tobbet nem engedett (unable to your imap server. You may have exceeded the maximum number of connections to this server). Erre nemi guglizas utan azt talaltam, hogy a kapcsolatok szamat 5-rol 2-re kell allitani. Nem ertem miert, de ez utan lehetett tokeletesen hasznalni. Ezutan athuztam egy emailt az egyik kozos mappaba es attol kezdve mindig ugyanazt a hibauzenetet adja, nem enged egyet sem megnyitni.

Eleg fura szamomra ez a hiba. Halas lennek, ha valaki megosztana otletet, mert tanacstalan vagyok s ceges levelezesrol lenne szo.

Koszi:

Dani

Hozzászólások

És milyen IMAP szervert használsz? Egyébként mind1, cseréld cyrusra :)

senki?

--------------------------
Debian etch, 2.6.18-3

Korábbi cégemnél kb 15 levélcímet kezeltettem a TB-el, szóval szerintem az IMAP szerver a hunyó.
És én is Cyrus-imapd-t használtam...

--
by Mikul@s

Ha Potato fut, akkor valószínűleg uw-imapd lehet ott, ami nem szereti ha több kliens piszkál egy mailboxot, főleg ha a boxok nagyok. Hasonló problémák miatt váltottunk, és a szerencse a dovecot-ra esett. A kollega által említett cyrus is jó alternatíva. Nagy számú leveleknél nagyot dob a dolgon, ha az mbox (common unix mailbox format asszem) helyett maildirt használsz. Mboxnál az egy mappában lévő összes levél egy fájlba van sűrítve, az imap szervernek rossz esetben végig kell nyálazni az egész fájlt, amikor a kedves user le akarja tölteni a 25 megás csatolmányt (amiben egyébként 5 tif fájl van...) Az mbox formátumot levelezésre találták ki, nem fájl küldözgetésre. Viszont a maildir formátum minden egyes mappát külön könyvtárban és minden levelet külön fájlban tárol. Az imapd-nek így könnyebb dolga van, amikor keresgélni kell, mert csak a fájlok elejéből kell a levélfejlécet beolvasni, illetve konkrétan rá tud mutatni egy-egy levélre. Érdemes bekapcsolni az indexelést, mert akkor az imap szerver fölöslegesen nem mazsolázza a fájlokat, hanem egyből tud válaszolni a kliensnek. Maildir esetén az MTA-t (exim, postfix, qmail, stb..) is tudatni kell erről. Egy kis stat: 3 gigás mappa, 1500 levél, a dovecot imap portjára 100 megás lan-on csatlakozott a Thunderbird úgy, hogy akkor lett beállítva neki a postafiók. Mielőtt még a dovecot indexelt volna, a kliens a levélfejléceket kb. 30 mp alatt töltötte le, eközben a szerveren (P4, Linux 2.4.32, ReiserFS 3.6) minimális load emelkedés volt tapasztalható. A Thunder miután letöltötte a fejléceket, elkezdte az összes levél tartalmát is leszedni, a load eközben 0.1, a hálózat relatíve jól kihasználva. Ezután egy másik Thunderben is beállítottam az imap accot, az meg már - az indexnek köszönhetően - 1-2 másodperc alatt behúzta az 1500 levél fejlécét, miközben a load szinte meg sem mozdult. Ebben a felállásban szinte lényegtelen, hogy hány kliens zúzza ugyan azt a boxot, dovecot doksiban külön kihangsúlyozzák, hogy erre tervezték. A maildir mellett szól még, hogy könnyű a szerveren pakkolgatni a leveleket, mappákat. Amit még nagyon szeretek benne, hogy a Thunderbird perzisztens kapcsolatot tart az imap szerverrel, és a percenkénti lekérdezés mellett ha új levél érkezik, akkor a szerver szól vissza a kliensnek, hogy héé, jött egy leveled, frissíts. Ergo, ahogy az MTA leteszi a levelet, azonnal megérkezik Thunderbird-be. Ha jól olvastam anno, a cyrus is tudja ezeket, nálunk azért lett dovecot, mert Debian Etch alatt apt-get install dovecot-imapd után kevés konfigolás és szarakodással megkaptuk eme funkciókat, több hónapja stabilan működik és nem utolsó sorban állítólag biztonságos is.

Dovecot: http://www.dovecot.org/
Mbox-ból Maildir-be konvertáló perl script: http://batleth.sapienti-sat.org/projects/mb2md/
Maildir: http://en.wikipedia.org/wiki/Maildir
Mbox vs. Maildir: http://www.szabilinux.hu/qmail/node27.html

--
JSI

grat, nagyon szép öszefoglaló

mivel gyorsan és minimális konfigolással akartam egy működő szervert magamnak, másik 2-3 gépemen dovecot fut nekem is...

ha több funkcióra vágyom, akkor cyrus

annyit fűznék az összehasonlításhoz, hogy a cyrusnak nem dobhatok be fájlkezelővel levelet (ami 1 fájl ugye) valamelyik mappájába, mert nem fog róla tudni, ellentétben a dovecottal... (legalább is nem magától, bár talán meg lehet neki "mutatni", de ennek nem olvastam utánna)

--
by Mikul@s

Nagyon koszi a reszeltes leirast :)
Fentebb javasoltak h a kapcsolatok szamat 1-re kell allitani. Igy 2 napja mukodik a TB. Attol tartok ez csak tuzoltasra lesz jo. Nagy az emailforgalom es a szerver (meg a kliensek is) neha behalnak. Az egesz szervert ujra kene pakolni, csak a rendszergazda b*ik akarmit is csinalni.

--------------------------
Debian etch, 2.6.18-3