Szóval szembejött a gyömbérkovász fogalma (ginger bug) valami YT shortsban, kedvet is kaptam hozzá, hogy kipróbáljam. A "tudomány" mögötte annyi, hogy a gyömbérben (bio gyömbérben!) él laktobacilus, ami kiválóan alkalmas arra, hogy házilag készítsünk vele bélbarát üdítőt. Ugyanaz a process, mint egy kenyér kovásznál:
- Fogj egy gyömbért, mosd meg és reszelj le belőle kb 1 evőkanálnyit, majd tedd egy alaposan kimosott befőttes üvegbe
- Adj hozzá 2 deci vizet (kiszellőztetett, vagy szűrt / ásványvíz)
- 1 evőkanál cukor
- Fedd le egy ronggyal és naponta etesd meg 1 kanál reszelt gyömbérrel és 1 kanál cukorral
5-7 nap után felhagy a habzással (co2 képződés) és használható itókákhoz. Ilyenkor már nem kell naponta etetni, hűtőben korlátlan ideig életben lehet tartani heti 1 etetéssel (felhasználás előtti napon érdemes megetetni és kitenni a pultra, hogy magához térjen a hibernációból).
Eddig kétféle frissítőt csináltam, egy citromosat és egy narancsosat:
Citromos:
- 1 egész citromot kifacsartam egy fél lime levével egyetemben
- kapott 4 deci szűrt vizet
- fél deci érett gyömbérkovász
- 1 teáskanál cukor
Narancsos:
- 1 egész narancsot cutterban leturmixoltam
- kapott 4 deci szűrt vizet
- fél deci érett gyömbérkovász
- 1 teáskanál cukor
Mindezt csatos üvegbe töltöttem és hagytam a pulton szobahőmérsékleten dolgozni a kovászt, majd betettem a hűtőbe. A kovászon pótolni kell a szűrt vizet.
Az eredmény egy fanyarkás, joghurtos jegyeket hordozó könnyed itóka lett enyhe szénsavval. A szénsav mennyiségét a hozzáadott cukorral lehet növelni, vagy pedig a pulton erjesztés közben. Alkohol minimális mennyiségben képződik (voltak Youtuberek akik lemérték, több napon keresztül <1%). Gyakorlatilag bármilyen gyümölcsből lehet ezzel a móddal frissítőt készíteni, de akár teából is.
A hétvégén gyömbérsört fogok főzni, csak bírjam kivárni a 2 napot fogyasztás előtt...
- neutrino blogja
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
- 440 megtekintés
Hozzászólások
Erről valamiért a captain törp jutott eszembe, akinek a kedvence a gyömbérszörp: https://www.youtube.com/watch?v=WypgnFhAHpc Captain törp - Hupikék Törpikék - Buli van Aprajafalván
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Neeeee!
Most ellenállhatatlan késztetést érzek, hogy hallgassak egy kis Hupikék Törpikéket!
De sajnálatosan (annyira azért nem) épp Hobo - Vadászatot hallgatok, és az albumot megszakítani nem szabad :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
A cukor az erjedéshez kell? Nem lehet valamivel kiváltani?
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Nekem is ez jutott eszembe, hogy jó lenne kiváltani. Ha naponta kerül bele egy kanállal, az elég sok a végén, nem?
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
A bacilus megeszi és lebontja, cserébe alkohol pisil és co-t fingik :D. A végeredmény egy száraz ital lesz, kiváltani nem tudod (az édesítőszert nem eszi meg a baci)
Aláírás _Franko_ miatt törölve.
RIP Jákub.
neut @
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Ezek a bacik (gombák?) rászokhatnának már a reformkosztra. Akkor ez most ha jól értem, alkoholos erjedés? A végeredmény gyömbérbor vagy gyömbérsör?
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Írta is, hogy minimális alkoholtartalma lesz a végeredménynek. Amúgy szerintem bor, mivel gabona nincs a receptben.
/* az alkoholtartalmat hogy lehet növelni? */
Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.blogspot.com
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Öntesz bele patikai alkoholt? :D
Amúgy szerintem idő és körülmények függvénye, mint a bornál, hogy előbb must majd bor.
Ha meg több kell, akkor jön a lepárlás.
Színes vászon, színes vászon, fúj!
Kérem a Fiátot..
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Több cukrot teszel bele és tovább hagyod szobahőmérsékleten erjedni. Ilyenkor arra kell figyelni, hogy naponta "megböfögtesd" az öveget, mert a CO szétvághatja. De ezek nem azok a bacik amik nagyon sokat tudnak gyártani. Ugyanez a recept gyömbérsörnél úgy alakult az egyik YT videóban (amit nem találok), hogy 1 nap erjedés után 0,2%, 2 napnál 0,5%, 3 napnál 1% alkoholtartalom volt.
Aláírás _Franko_ miatt törölve.
RIP Jákub.
neut @
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Mivel co is képződik, így inkább gyömbérsör.
Aláírás _Franko_ miatt törölve.
RIP Jákub.
neut @
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Azért remélem, CO nem képződik!
Ha CO2-re gondolsz, az a bor erjedése során is képződik.
Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.blogspot.com
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Ecetes víz.
3 dl víz
1 teáskanál ecet (vagy több, ízlés szerint)
Elsőre bizarrnak tűnket, de régen ezt itták üdítő gyanánt, persze ez bio házi élő ecetre értendő. Savanykás, igen finom cukor nélkül is és nem mellesleg nagyon egészséges. Elképesztően jó ízű ecetek vannak és mintha éledezne a kihalt ecetkultúra.
A neten elég sok ecetkészítési technika van, én két lépesben csinálom, elsőre bor (hordó kotyogóval, anaerob) utána oltom ecettel. Több éve próbálkozom, már külön baktériumkultúrákkal kísérletezek. Nagyjából bármiből lehet csinálni. Mármint gyümölcs, csirkéből pl. nem :D
A tömegek sohasem szomjúhozták az igazságot. A nekik nem tetsző bizonyságok elől elfordulnak és inkább a tévedést istenítik, ha ez őket elkápráztatja. Aki illúzióba ringatja őket, úr lesz fölöttük, de áldozatuk az, aki megpróbálja őket kiábrándítani.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
3 dl víz
1 teáskanál ecet (vagy több, ízlés szerint)
Ilyet én boltban kapható almaecettel szoktam csinálni. Tényleg finom savanykás alma íze van.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Próbálj meg csinálni magadnak ecetet, elég könnyű és köszönő viszonyban sincs a legtöbb boltival, bár mostanában lehet kapni prémium élő eceteket is.
A tömegek sohasem szomjúhozták az igazságot. A nekik nem tetsző bizonyságok elől elfordulnak és inkább a tévedést istenítik, ha ez őket elkápráztatja. Aki illúzióba ringatja őket, úr lesz fölöttük, de áldozatuk az, aki megpróbálja őket kiábrándítani.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni