Fermentálás, gyömbérkovász, házi üdítő

Már több mint két éve 95%-ban Sodastreames szódát iszok itthon, ami már kezd unalmas lenni. Nézegettem milyen lehetőségek vannak és így bukkantam a fermentált házi üdítők világára.

Szóval szembejött a gyömbérkovász fogalma (ginger bug) valami YT shortsban, kedvet is kaptam hozzá, hogy kipróbáljam. A "tudomány" mögötte annyi, hogy a gyömbérben (bio gyömbérben!) él laktobacilus, ami kiválóan alkalmas arra, hogy házilag készítsünk vele bélbarát üdítőt. Ugyanaz a process, mint egy kenyér kovásznál:

- Fogj egy gyömbért, mosd meg és reszelj le belőle kb 1 evőkanálnyit, majd tedd egy alaposan kimosott befőttes üvegbe
- Adj hozzá 2 deci vizet (kiszellőztetett, vagy szűrt / ásványvíz)
- 1 evőkanál cukor 
- Fedd le egy ronggyal és naponta etesd meg 1 kanál reszelt gyömbérrel és 1 kanál cukorral

 

5-7 nap után felhagy a habzással (co2 képződés) és használható itókákhoz. Ilyenkor már nem kell naponta etetni, hűtőben korlátlan ideig életben lehet tartani heti 1 etetéssel (felhasználás előtti napon érdemes megetetni és kitenni a pultra, hogy magához térjen a hibernációból).

 

Eddig kétféle frissítőt csináltam, egy citromosat és egy narancsosat:
 

Citromos:
- 1 egész citromot kifacsartam egy fél lime levével egyetemben
- kapott 4 deci szűrt vizet
- fél deci érett gyömbérkovász
- 1 teáskanál cukor

 

Narancsos:
- 1 egész narancsot cutterban leturmixoltam
- kapott 4 deci szűrt vizet
- fél deci érett gyömbérkovász
- 1 teáskanál cukor

Mindezt csatos üvegbe töltöttem és hagytam a pulton szobahőmérsékleten dolgozni a kovászt, majd betettem a hűtőbe. A kovászon pótolni kell a szűrt vizet.

Az eredmény egy fanyarkás, joghurtos jegyeket hordozó könnyed itóka lett enyhe szénsavval. A szénsav mennyiségét a hozzáadott cukorral lehet növelni, vagy pedig a pulton erjesztés közben. Alkohol minimális mennyiségben képződik (voltak Youtuberek akik lemérték, több napon keresztül <1%). Gyakorlatilag bármilyen gyümölcsből lehet ezzel a móddal frissítőt készíteni, de akár teából is.

 

A hétvégén gyömbérsört fogok főzni, csak bírjam kivárni a 2 napot fogyasztás előtt...

Hozzászólások

A cukor az erjedéshez kell? Nem lehet valamivel kiváltani?

Több cukrot teszel bele és tovább hagyod szobahőmérsékleten erjedni. Ilyenkor arra kell figyelni, hogy naponta "megböfögtesd" az öveget, mert a CO szétvághatja. De ezek nem azok a bacik amik nagyon sokat tudnak gyártani. Ugyanez a recept gyömbérsörnél úgy alakult az egyik YT videóban (amit nem találok), hogy 1 nap erjedés után 0,2%, 2 napnál 0,5%, 3 napnál 1% alkoholtartalom volt.

Aláírás _Franko_ miatt törölve. 
RIP Jákub.
neut @

Szerkesztve: 2025. 06. 18., sze – 14:32

Ecetes víz.

3 dl víz
1 teáskanál ecet (vagy több, ízlés szerint)

Elsőre bizarrnak tűnket, de régen ezt itták üdítő gyanánt, persze ez bio házi élő ecetre értendő. Savanykás, igen finom cukor nélkül is és nem mellesleg nagyon egészséges. Elképesztően jó ízű ecetek vannak és mintha éledezne a kihalt ecetkultúra.

A neten elég sok ecetkészítési technika van, én két lépesben csinálom, elsőre bor (hordó kotyogóval, anaerob) utána oltom ecettel. Több éve próbálkozom, már külön baktériumkultúrákkal kísérletezek. Nagyjából bármiből lehet csinálni. Mármint gyümölcs, csirkéből pl. nem :D

A tömegek sohasem szomjúhozták az igazságot. A nekik nem tetsző bizonyságok elől elfordulnak és inkább a tévedést istenítik, ha ez őket elkápráztatja. Aki illúzióba ringatja őket, úr lesz fölöttük, de áldozatuk az, aki megpróbálja őket kiábrándítani.

Próbálj meg csinálni magadnak ecetet, elég könnyű és köszönő viszonyban sincs a legtöbb boltival, bár mostanában lehet kapni prémium élő eceteket is.

A tömegek sohasem szomjúhozták az igazságot. A nekik nem tetsző bizonyságok elől elfordulnak és inkább a tévedést istenítik, ha ez őket elkápráztatja. Aki illúzióba ringatja őket, úr lesz fölöttük, de áldozatuk az, aki megpróbálja őket kiábrándítani.