SSD upgrade - Dell Latitude 5300 2-in-1

Sziasztok

Adódott egy olyan probléma a fent emlitett laposon, hogy a Toshiba SSD (KXG60ZNV256G NVMe TOSHIBA 256GB) amivel jött a gép elkezdett "dadogni" és a linux is sleepből egyre gyakrabban eldobálja a mentett állapotot, úgy tűnik smart log-ot nézve egyre több "crit warning" jön elő, és a meghajtó a ludas. Eleinte csak pillanatokra akadt meg amikor ezen a drive-on volt, de mivel kivülről bootolok persze gondoltam mindenre, de nagyobb másolások/backup alkalmával feltüntek az ugrások, nyekkenések szóval jó gyerek módjára lapátolom le amit csak tudok, és imádkozom ne dögöljön meg menet közben. A kérdés az lenne, hogy mivel a gép teljesen Intel bele van, segitene-e stabilitásban egy Inteles SSD mondjuk egy hasonló NVMe 660p, vagy 670p, 760p ha sokáig meg akarom még tartani a csillió kis fáljt ami fontos lenne, és kéne egy olyan progi ami esetleg meg tudná próbálni 1:1 tükörben ingyen menteni az OS-t, és a hónapok alatt belegyúrt programok beállitásait. Win nincs, ext4-et kellene egy üres rágógumi 2280-as drive-ra menteni, ami egy ilyen Inteles lenne, ha a tapasztalatok és ti itt azt mondjátok, hogy stabil mint a beton. Szóval Intel vagy nem Intel - és mi az a progi képes teljes lemezképet menteni?

Thx,

Z

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 10. 27., v – 17:29

mi az a progi képes teljes lemezképet menteni?

Nekem ez eddig bevált. Mi a baj vele ?

sudo dd if=/dev/sdX of=/dev/sdY

utána át kell méretezni a particiót és ellenőrizni. 

gpt azért még igényel javítgatást utána, bár lehet akár egy gparted is meg tudja automatikusan csinálni utána.

Meg a gyakorlat kicsit kalandosabb lehet, például ha csak egy nvme slot van, akkor mondjuk pendriveről bebootolni egy live linuxot és usb keretbem lévő út nvme meghajtóra átmenteni - bár gépfüggő / ssd függő, tudja e stabiln árammal ellátni. 

Szerkesztve: 2024. 10. 27., v – 18:34

Nem segít ha Intelt veszel, egyébként amiket látsz, az raktársöprés, nem gyárt már ssd-t az Intel.

A felhasználásnak megfelelőt válassz. Ne kelljen rá hůtés, ha kell legyen DRAM cache, elég SLC cache legyen ahoz, amit csinálsz, ne a legaljából, hanem középmezőnytől felfele válogass.

Clonezilla megcsinálja. Kell egy USB-s lemez az image-nek, vagy egy USB ház az új SSD-nek, s akkor megy disk2disk a klónozás.

Ha már belinkeltem a másik most futó SSD-s témában is, itt is itthagyom: SSD-k spec listája: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1B27_j9NDPU3cNlj2HKcrfpJKHkOf-Oi…

a solidigm vette át az intel ssd üzletégát és supportját

clonezilla

hup.hu##article[data-comment-user-id="16401"]

hup.hu##article[data-comment-user-id="4199"]

Intelt ne! Nincsenek vele a legjobb tapasztalataim. 660p 1 év használat után úgy halt meg, hogy semmi nem ismeri fel, a rajta lévő adatok kuka. Mindegyik QLC-s SSD, ami azt fogja eredményezni, hogy az SLC cache erejéig hozza majd a ráírt tempót, aztán majd amikor közvetlenül a QLC-be írsz az meg 30-40 MB/s-re visszaesik...

Amit én vennék: Samsung 990 Pro, WD Black SN 850X, Kingston KC3000

Persze FW frissítést mindegyikre érdemes felrakni.