Google Location Sharing/Apple Find My/egyéb platformon ... személlyel osztom meg a pozícióm

Véleményem szerint családtagok, szorosabb baráti kapcsolatok esetén kétségkívül előnyös, ha látjuk, épp merre jár a másik fél, azonban mikor a főnök kéri/várja el ezt a beosztottjától, az a privátszférába való beférkőzés, nem kicsit.

Eredetileg "kivel osztod meg" akart a kérdés lenni, de mivel csak egy opciót lehet jelölni, inkább számszerűsítettem a válaszlehetőségeket. Nézzük a nem hétköznapi feleket (pl. szomszéd, kedvenc pékségben az eladónő :)) hozzászólásban!

Választások

Hozzászólások

Senkivel és senkitől sem kérek ilyet.

Olyat viszont ismerek, aki ezzel tartja pórázon a feleségét :D

trey @ gépház

A megosztás nálunk kölcsönös.
Tudom/tudja mikor ér/érek haza és el lehet kezdeni melegíteni a vacsorát. Látom, hogy időben ér haza, így még belefér egy séta vagy bevásárlás, stb.
Nem csak paranoiásak vannak ezen a világon!

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Kikapcsolt GPS-el, wifi-BT helymeghatározás tiltással erősen kétlem, hogy ők tudnák.

Adotornyok alapjan haromszogelessel is mukodik gondolom, ilyesmit a "butatelefonom" (=felokos) is tudott. Sony Ericsson J105 Naite, se GPS se wifi nem volt benne, a BT 2.0 nem hiszem hogy szamit ilyenkor. Tudott 3G-t, de nem fizettem elo netre mert draga volt, igy arra az infora nem tudott tamaszkodni. Sosem tett pontosan a terkepre, mindig rajzol egy kort, hogy hol lehetek, de relativ pontos volt. Amit a linkelt cikk ir, hogy "you have to input your location by hand" hulyeseg, sosem kellett ilyesmit csinalnom.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Ezt a szolgáltató tudja. A google nem tudja. Ha az általam emlitett beállitások mellett mégis követi a usert, akkor előbb-utóbb nagyon picsán rúgnák.

"To improve Location services and estimate the location of a device, Google uses publicly broadcast Wi-Fi information from wireless access points and GPS, cell tower, and sensor data. This data is limited to information about the wireless access point itself, including its location." (forras)

Ugy latom kezdheted perelni a Google-t. (Mondjuk a "tudja" es a "koveti" nem ugyanazt jelenti.)

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Alkalmanként van ilyen, például amikor két baráti társaság egy helyen nyaral, akkor 1-1 ember megosztja a másikkal, hogy épp merre járnak.

Szerkesztve: 2024. 10. 16., sze – 09:12

Család + 2 barát: 6. Sokszor jött jól. + Ideiglenesen idegenek is 1 órára rendszeresen (és akkor nem kérdezgetik, hogy mikor érünk oda valahova).

Apple családi megosztás a feleségemmel.

Mi saját hosztolású pozíciómegosztót használunk. Indokolt esetben kapcsoljuk be, előre megadott timeout-tal.

Családon belül van mindenkinek állandó linkje, amin látni lehet, ha a pozíciómegosztása aktív.
Családon kívüli megosztásokhoz generálni lehet random linket, ami arra a session-re érvényes.

Legnagyobb problémám, hogy a megosztás aktiválásakor fellép egy adott battery drain, hiszen menni kell a GPS-nek, és az eszköz periodikusan küldi be a pozícióját.
Szeretnék e helyett valami olyasmi megoldást kidolgozni, ami MQTT-t használ, és nem küld állandóan pozíciót, csak ha valaki ,,ránéz": egyfajta poll utasítás kérné be mindig a pozícióadatot, csak olyankor, amikor szükség van rá.

Alkalmanként, öcsémmel, hogy lássa hol jár a vonatom. Ez megbízhatóbb, mint a MÁV helyzetjelentése :)

Nekem/künk a Homeassistant csinálja. Nem ez a cél, csak melléktermék. Automatizmusok vannak rá, mint riasztó, fűtésvezérlés, külső bejárati világítás, ilyesmik. A mellékhatás, hogy a térképen jelöli annak a pozicióját, aki nincs otthon.

@pink a pollhoz:

  • az eszköz location szervíze mindig fut és nem kapcsolja le a GPS-t, tehát az aksinak kb mindegy. Legalábbis ez. (kivéve, ha direkt lekapcsolod, de akkor meg semmi sem megy, amíg vissza nem kapcsolod -> gmaps, pl innen szedi a forgalom sebességeket is)
  • a megosztás esetében, ha ránézel, akkor most is polloz _szerintem_. Mikor megnézed valaki pozícióját, akkor fut egy frissítés, illetve írja a gMap, hogy hány perce volt az utolsó frissítés.

 

Utóbbiban lehet, tévedek és csak androidot használunk.

Jah a location service lehet, hogy mindig fut. De feltételezem, igyekszik okosan gazdálkodni a batteryvel. Pl. milyen gyakran ébred fel a GPS chip, számol fix-et. Illetve ennél sokkal alacsonyabb szintű dolgokkal is biztosan trükköznek.

Az a gondom, hogy amikor megy a megosztás (mi nem a google szolgáltatását használjuk, hanem own-hosted, open source megoldást), akkor

  • egyrészt mindig pontos fix-et számoltat a location service-szel, így az nem tud félalvó módokba menni
  • aktívan küldi a kapcsolaton a webszerverünk felé, ami magának az eszköznek is magasabb éberségi állapotot jelent, gondolom

Az lenne a cél, hogy alapban ne csináljon semmit, csak ha MQTT-n jön egy poll parancs, akkor éledjen fel, kérje le a pozíciót, és a poll-ra válaszoljon. Ekkor csak az mqtt event figyelésnek kell mennie pozíciómegosztás esetén.

mi nem a google szolgáltatását használjuk

Valahol de... :-) A telefonon csak a location service ad infot egy ideje. Az meg akkor is megy, ha nem kérdezel semmit sem tőle. Viszont lehet kérni, hogy "most frissítsen", de ez nem kötelező, az utolsó adatot anélkül is megmondja. Az akku érdekében összesen annyit tehetsz, hogy nem triggereled a frissítést.

  • aktívan küldi a kapcsolaton a webszerverünk felé, ami magának az eszköznek is magasabb éberségi állapotot jelent, gondolom

No, ez meg már eszköz független dolog. Tehát elvben lehet ilyet, de megoldást nem tudok. Amit írsz célként, az csak a megosztást végző service-re tud igaz lenni. A location és az OS ettől önállóan is megosztja a helyet (mmint a guglival)

Filozófiai síkra nem szeretném terelni a kérdést.
A lényeg, hogy ha a megosztás aktív, gyorsabban merül a teló.
Nulladik közelítésben éltem két feltételezéssel:
. Az egyik, hogy ha folyamatosan lekéri egy alkalmazás a pozíciót, maga a GNSS chip többet fogyaszt.
. A másik, hogy a pozíció rendszeres elküldése miatt is növekszik a fogyasztás, egyrészt az adatforgalmazás, másrészt a sleep mode-okból való állandó felébredés miatt.

Szeretnék egy akkutakarékosabb megoldást találni. Erre volt egy ötlet, hogy csak MQTT poll alapján küldje el a pozíciót. Persze ilyenkor is meg kell oldani, hogy a poll event-et generáljon, stb. stb. Egyelőre nem indultam el ezen az úton, csak ötletelek.

Persze, a Gugli ettől még gyűjtheti titokban a pozíciómat. Location history-t kikapcsoltam, ennyit tudok tenni.

Nem a filozófia miatt :-D

A mondandóm veleje az volt, hogy nem a GNSS chip fogyasztása lódul meg (az úgyis megy, ha a location engedélyezett), hanem a gyakoriság és a hálózat használata miatt (plusz, ahogy írod is, "kevésbé alszik" a kütyü).

csak MQTT poll alapján küldje el a pozíciót

Ezt akár meg is tudod csinálni, de ehhez is kell a hálózati figyelés, ezáltal az "ébrenlét" is. Vagyis nem fog kevésbé merülni az akku, szerintem. (ráadásul egyel több processed is fut). Akkor lehet(ne) akkut spórolni, ha az MQTT figyelése nem folyamatos és a gyakorisága kisebb, mit (az amúgy ismeretlen) G-féle ébredés. De ez meg a túloldalon megjelenő látszólagos pontosság rovására megy/mehet.

Szóval, szerintem lehet ilyet, de több befektetést igényel, mint ami hasznot hoz.

ezt ugy oldjak meg hogy a google fele push notifications-al kuldenek egy uzenetet, hogy "ebredj fel". erre az app felebred, es lekerdezni a tenyleges infot. a googles notify meg allitolag kevesebb enegriat eszik.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Nekem eleg regi HA fut, azota valtozott a hely adatok kezelese? Nalam annyit tud, hogy ha a mobilom adott (elore definialt) zonaba erkezik vagy zonat elhagy akkor latszik csak a helyzet (logban). Olyat nem tud, hogy mutatja adott mobil poziciojat kvazi eloben.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Ezt nem tudom. Amióta használok hozzá mobil klienst, így van. (egyszer, szerintem véletlen bug, még a tracking is megjelent a térképén valami fél órás előzménnyel)

A zónázásra használom én is, arra futnak automatizmusok, de ettől függetlenül, aki elmegy otthonról és van mobil kliense, az megjelenik a HA térképén a kb aktuális helyével. Annyi ráhatás lehet rá, hogy a kliensben szabályozhatod a pontosságot meg a frissítési gyakoriságot. Nálam azért nem jó ezeket visszavenni, mert elég tréfás, mikor sötétben bebotorkálok, lepakolok otthon, aztán felkapcsolja a kapu világítását... :-D

Gyanitom, hogy 11, vagy tobb a valasz. Ha egyszer bekapcsolom a GPS-t, es elinditom a navigaciot, akkor a Google ezt az infot meg is osztja a 1867-es paragrafus 19-es alcikke alapjan barkivel is.

A feleségemmel látjuk egymást. Állandó a megosztás... Mi a praktikus oldalát fogjuk meg. Pl, látom, hogy pár perc múlva hazaér...odateszek egy kávét. Vagy látja, hogy úton vagyok akkor nem kell vacakolnom vezetés közben írogatással... tudja, hogy kb mikor jövök...  A gyerek meg még aprólék. A nagytesó féle adatvédelem miatt aggódom egyedül... Azért, hogy látjuk egymást nem igazán, mert nincs mit titkolnom.
Amúgy alkalmi jelleggel ha megyünk közösen szélesebb körben családdal, akkor ideiglenes megosztást használunk. 

Ez azt jelenti, hogy folyamatosan mindennap osztrjátok a pozíciótokat? Nincs ebben valami nyomasztó? Nekem nagyon furcsa érzés lenne szerintem, hogy potencionálisan mindig figyelnek.

Nekem feleségemmel van megosztva, illetve apukámmal. 
Feleségem az ő testvérével és anyukájával, is megosztja kölcsönösen.

Semmi kényszer nem volt benne, nem is ellenőrzés miatt van, hanem csak kényelmes. Gyakori, hogy egy 3-4 órás intervallumon belül érkezek (pl tegnap este is 23 óra és hajnal 4 között bármikor), és így nem kell hívogatni, meg nekem sem üzeneteket néznem, miközben vezetek. Ránéz, hogy hol járok, és máris tudja, mivel számoljon. Illetve apukámnál is ugyanezt a helyzet. Egyszer Pesten van, egyszer Adonyban, és én is ingázok elég nagy távokon. Ha mondjuk pesten jár, és beugrana hozzám, előbb ránéz a térképre; és ha látja, hogy ~300 kilométerre vagyok, akkor nem hív fel, hogy a környéken van, beugorhat-e látogatóba, mert tudja, hogy üres a lakás.

Csak úgy jó dolgunkban nem ellenőrizgetjük egymást, hogy ki merre jár, de amúgy meg nem is titok. Így nem különösebben zavarna az sem, ha egész nap engem követne, bár neki is van ennél jobb programja.

Nagy Péter

Gyerek 40 fölött. Jó látni, hogy Stockholmban hol mászkál :)

Aki egyedül megy veszélyes helyekre az hülye, ha nem osztja meg a családjával. Ez nem valamiféle beteges féltékenység.

Felhívod a konzulátust.

De amúgy ne csak ilyen extrém esetekre gondolj, elmész valahova, a család meg azt látja, hogy a telefonod full máshova indul meg. Hogy kiraboltak, vagy berúgtál és eltévedtél, az nyilván nem derül ki, de ha a képernyő másik oldalán értelmes ember van, akkor ki tudja értékelni a helyzetet.

elmész valahova, a család meg azt látja, hogy a telefonod full máshova indul meg

Pl. rajottel, hogy tankolni kell? A csalad nem nezi 3 percenkent, hogy merre jarsz, tehat ezt eszre sem veszik elvileg.

Hogy kiraboltak

Akkor sokat fog segiteni az ellopott mobil aktualis helyzete az en megtalalasomban... Esetleg ha a tolvajokat elkapjak es hajlandoak beszelni az segithet, de nem tennem fel ra az eletem.

vagy berúgtál és eltévedtél

Ez elegge hatareset, ha valaki reszeg attol meg tud telefonalni, ha annyira satura itta magat akkor segithet a pozicio bevinni kijozanitasra. De ha valakit ilyesmi rendszeresen fenyeget (=alkoholista) szerintem nem fogja senki figyelni a masik oldalon merre jar.

Ha elmegyek talalkozni a helyi drogkartellel akkor bekapcsolom ezt a funkciot. Amugy pedig ha van ertelmes eloleny a masik oldalon vele valoszinuleg tartom a kapcsolatot naponta es nem a nyomkovetobol fogja levonni azt a kovetkeztetest, hogy valami baj van, hanem abbol hogy nem valaszolok az uzeneteire/hivasara.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Mi  a hatranya? Miert ne osszuk meg egymassal a helyzetunket?

Ez egyeni izles/preferencia.

De mi a konkluzio? :)

A fenti: van aki szereti, van aki nem szereti.

Abban egyetertek hogy altalaban praktikus. Nekem pl. nincs felesegem, az exemmel pedig nem szivesen osztanam meg :)

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

vagy csak siman egyedül tekersz, gyalogolsz kietlen helyen.

Ok, itt lehet letjogosultsaga. Elesel, nem tudsz mozdulni, mobil kiesik a zsebbol, taskabol, esegleg eszmeletlen vagy, betorik a kijelzoje es nem tudod hasznalni, stb.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Sokat számíthat, hogy az egy hetes külföldi út tervezett vége után 3 nappal kezd el keresni a hatóság, mint eltűnt személy, vagy az eltűnésed utáni másnap.
Ha tudod, hol jelentkezett be utoljára a telefon, és elmondod a helyi hatságoknak, nagyobb eséllyel találják meg közterületi figyelő kamerákon is.
Ha segítségre van szükség, mindegyik kontinensen van helyi rendőrség, akikkel fel lehet venni a kapcsolatot, és még helyismerettel is rendelkeznek.

Nagy Péter

Sokat számíthat, hogy az egy hetes külföldi út tervezett vége után 3 nappal kezd el keresni a hatóság, mint eltűnt személy, vagy az eltűnésed utáni másnap.

Mint fentebb irtam, ha valaki abbol veszi eszre hogy eltuntel, hogy nem jossz haza idoben az regen rossz. Mar par ora mulva eszre kellene vennie ha nem reagalsz az uzeneteire.

Ha tudod, hol jelentkezett be utoljára a telefon, és elmondod a helyi hatságoknak, nagyobb eséllyel találják meg közterületi figyelő kamerákon is.

Ebben igazad van.

Ha segítségre van szükség, mindegyik kontinensen van helyi rendőrség, akikkel fel lehet venni a kapcsolatot, és még helyismerettel is rendelkeznek.

Ebben nem vagyok biztos hogy ilyen egyszeruen mukodik. Sosem probaltam meg ki, de azert kivancsi volnek ha felhivod mondjuk a szenegali rendorseget egy ilyen bejelentessel akkor mit mondanak ra. (Elso korben erdekes lesz a telefonszamukat megtalalni)

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Sosem probaltam meg ki, de azert kivancsi volnek ha felhivod mondjuk a szenegali rendorseget egy ilyen bejelentessel akkor mit mondanak ra. (Elso korben erdekes lesz a telefonszamukat megtalalni)

Fentebb irtam mar, kozulatust kell keresni, nem a szenegali rendorseget.

Szenegalban persze IIRC nincs kozulatus, ugyhogy hivod a hotline-t, ok majd kapcsolnak, ahova kell. +36 80 36 80 36

Terepfutás közben simán érhet baleset, aztán éjszaka ott hűlsz ki az erdőben. Akár sima túrázás közben is megtörténhet hasonló. Nagyon banális módon is rá lehet cseszni, könnyen ott maradsz valahol, ha mozgásképtelenné válsz és sose találnak meg.

Lefedettség nélküli helyen érdemes külön gondolni rá, hogy tudj pozíciót, vészjelzést küldeni. Pl. APRS tracker (ham engedély szükséges hozzá) vagy műholdas megoldás, pl. Garmin InReach (előfizetés szükséges hozzá).

Nyilván ha csak a plázába jártsz, ezek nem lesznek relevánsak.

Alapvetően a Google Maps-ben meg van osztva a pozíciónk, mivel a gyereknek még nincs telefonja, így kapott egy Find My Device chipolot. Van egy az autókulcson és egy a feleségem házkulcsán. Egész jó.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

így kapott egy Find My Device chipolot. Van egy az autókulcson és egy a feleségem házkulcsán. Egész jó.

Ez elofizeteses? Jol mukodik? Ugy hallottam az AirTag a legjobb, a tobbi hasonlo messze mogotte kullog megbizhatosagban, de konkret tapasztalatom nincs.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Jól működik. Nagyon egyszerű.

 

Először nem jó eszközt vettem, mert sima Chipolo ONE-t rendeltem, ami csak a saját appjával működik és kb. 5 millió felhasználója van, ami nem sok.
Létezik a Chipolo ONE Spot, ami Apple kompatíbilis és van a Chipolo ONE Point. Na ez utóbbi az, ami Android Find My Device kompatíbilis.

 

Bekapcsolod, a telefonom mindjárt felugrik az értesítés, kb. 2 gomb a párosítás és ennyi. A nagy számok törvénye alapján pontosabb lesz a helymeghatározás, mint az almás esetben, mert jóval több Androidos eszköz van a világon. Mondjuk az offline helymeghatározás konfigurációját érdemes átállítani, mert akkor kis forgalmú területen is pontosabb lehet a helymeghatározás.

 

Oviban a gyereket szoktam látni, vagy ha épp sétálnak és akkor nézem meg, akkor azt is.
A Google hálózatát használja, ami nem előfizetéses. Egy problémám, hogy az útvonalat nem jelzi, csak az aktuális pozíciót. Lehet, hogy valahogyan meg lehet azt is nézni, de nem volt anniy időm nyomogatni.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Többféle gyártónak vannak különféle termékei.
A Chipolonak is van többféle terméke, egyik ezek közül a ONE.

A Chipolo ONE-ból 3 fajta létezik:

- Az eredeti Chipolo ONE. Ez akkor jött létre, amikor még nem volt almás vagy droidos kereső hálózat. Saját app kell hozzá, kompatíbilis Androiddal és iOS-el is. De nem tudja az iTag és Find My Device technológiát.
- Chipolo ONE Spot - iTag kompatíbilis, Androidot nem támogat.
- Chipolo ONE Point - Google Find My Device kompatíbilis, iOS nem támogatott.

 

Itt és itt némi plusz infót lehet gyűjteni.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

mert jóval több Androidos eszköz van a világon.

Erre en is gondoltam, most latom, hogy minimum Android 9 kell hozza, ugy emlekeztem, hogy magasabb verzio szukseges. Igy tenyleg jo, bar valoszinuleg sok Android 6+ verzio van meg hasznalatban, azok nem fognak segiteni a keresesben.

Mondjuk az offline helymeghatározás konfigurációját érdemes átállítani, mert akkor kis forgalmú területen is pontosabb lehet a helymeghatározás.

Ez mi? GPS nincs benne, hogy tudjon offline helymeghatarozast, nem ertem.

A Google hálózatát használja, ami nem előfizetéses.

Ez jo, akkor minden Android telefonon mukodik? Elolvasom majd mit irnak rola.

az útvonalat nem jelzi, csak az aktuális pozíciót. Lehet, hogy valahogyan meg lehet azt is nézni, de nem volt anniy időm nyomogatni.

Szerintem azt nem tudja egyik sem, csak az "aktualis" poziciot, ami akkor aktualis ha van a kozeleben mobil ami kozvetiti a jelet.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

 

bar valoszinuleg sok Android 6+ verzio van meg hasznalatban

Ha jól számolom, akkor Android >= 9 verziójú az eszközök 86%-a.

 

Ez mi? GPS nincs benne, hogy tudjon offline helymeghatarozast, nem ertem.

Nincs benne GPS, az teljesen más technológia, ahhoz adatkapcsolat is kellene, hogy tudjon kommunikálni. Akkor kicsit elmerülök a történetben. Ez úgy működik, hogy minden Android Find My Device támogatott eszköz egy speciális Bluetooth Bacont, ún. Eddystone Framet sugároz bizonyos időközönként. Ehhez nem feltétlenül kell Chipolo vagy egyéb nyomkövető, ezt tudják bizonyos fülhallgatók vagy egyéb tartozékok is. Hasonló elven működik az iTag is. Szóval nem sima Bluetooth. Léteznek olcsó, kínai bluetooth-os tagek, amik annyit tudnak, hogy állandó kapcsolatban vannak a telefonnal és ha leszakad, akkor jelez a készülék és/vagy az eszköz. Egy biciklizés, kirándulás során az is bőven elég lehet ha nem akarod elhagyni a cuccidat. De ez ennél több.

Szóval sugároz egy Eddystone framet, amit az arra alkalmas készülékek érzékelnek hozzávetőleg 10-20 m távolságból. Amikor az eszközt párosítod a készülékeddel, akkor belekerül az e-mail címed, hogy azonosítható legyen az eszköz. Ez titkosított formában van, csak te tudod kiolvasni illetve az arra jogosultak, Bűncselekmény gyanúja esetén a google kiadhatja hatóságoknak is a tulajdonosi adatokat. Szóval egy random arra kószáló telefon nem tudja, hogy kinek az eszköze mellett, sőt egyáltalán nem is jelzi, hogy bármilyen eszköz adatait begyűjtötte. Ez egyszerűen a háttérben történik.

Amikor egy-egy androidos eszköz elhalad egy-egy ilyen ketyere mellett, akkor annak a ketyerének az azonosítója és az azt érzékelő készülék(ek) pozíciója lesz a felhőben eltárolva. Lényegében ebből tudjuk, hogy merre jár az eszköz. Nagy népsűrűséggel rendelkező helyeken ez nagyon pontos.

Na és itt jön a konfiguráció. De először még pár szót a működésről: mivel nincs benne GPS és semmi  bonyolult összetevő, egy átlagos CR2032-es gombelemmel várhatóan 2 év az üzemidő.

Android oldal:

Először is fel kell dobni a Find device appot, ha még nincs fent a készüléken.
Az appot megnyitva, a jobb első sarokban az avatarra nyomva van néhány lehetőség. Pl. idegen készüléken be tudunk jelentkezni vendégként és megkereshetjük az elveszett telefonunkat. Amikor az enyémet ellopták akkor ezzel, de leginkább a bekapcsolt Google Maps helyzetmegosztással és a helyelőzményekkel találtam meg.

Vannak olyan Pixel készülékek, de lehet, hogy Samsung vagy egyéb gyártók készülékei is, amik képesek ilyen Eddystone frameket kibocsátani kikapcsolt állapotban is, hogy megtaláld a lerakott eszközödet. Az enyém csak akkor bocsát ki ilyen jeleket, ha a be van kapcsolva és offline állapotba kerül (az nem tiszta, hogy ki kell kapcsolni hozzá a wifit + mobilnetet vagy elég ha nincs online kapcsolat mert nem jó a térerő vagy nincs elérhető / nem ad internetet az elérhető wifi). Szóval vannak készülékek amik kikapcsolt állapotban is tudják sőt, van amelyik akkor is kibocsátja az Eddystone frameket, ha lemerült és azért kapcsolt ki. Onnantól kezdve még mindimum 2 órán keresztül. Ez elég jó fícsör lehet tényleg ha elhagyod a cumót.

 

Vissza a konfigurációhoz. A készülékkereső beállításokban be kell kapcsolni, hogy "A készülékkereső használata". Ezután eltelik pár óra vagy nap és jönni fog az értesítési sávra egy értesítés, hogy mostantól az eszköz az offline készülékkereső hálózat része. Na ezekután fog megjelenni mégegy menüpont a Készülékkereső beállításokban, ami eddig nem volt: Offline eszközök megkeresése.

Ha ezt kiválasztjuk, akkor 4 féle opció van. Van olyan, hogy:

  • Ki: Ilyenkor csak online eszközkeresés működik.
  • Hálózat nélkül: lényegében csak a közeli offline eszközeidet tudod megkeresni vele, illetve látod, hogy legutoljára hol volt a közeledben egy-egy ilyen offline eszköz.
  • Hálózattal csak nagy forgalmú területen: Ilyenkor már az eszközöd is gyűjti más offline eszközök Eddystone framejeit és te is megtalálhatod a saját eszközödet, de csak nagy forgalmú helyeken. Ez a default.
  • Hálózattal bármely területen: Ez az ajánlott a leghatékonyabb és legpontosabb találatokhoz. Ugyanaz, mint az előző, csak ha már egyetlen eszköz is érzékeli az offline kütyüdet, akkor feltölti a pozícióját a felhőbe és nagyobb esélyed van friss adatokat látni.

 

Miután a beállítások megvannak, a valóságban akkor van egy eszközöd, mondjuk én a Chipolo One-ról tudok nyilatkozni. Eszköt kibont, megnyom, csipog. A telefon feldob egy üzenetet, hogy észlelte, akarom-e csatolni a google fiókomhoz. Igen, oké. Elfogadom az EULÁt és kb. ennyi. Lehet neki nevet adni és kész.

Innentől kezdve a többi eszköz között a főoldalon látszik, ha megnyitom az eszközkeresőt.

Ha a telefon észleli a közelében lévő offline eszköz Eddystone frame-jét, akkor azt fogja kiírni, hogy a közelben van.
Ha kiválasztok egy ilyen offline eszközt, akkor térképen mutatja a legutolsó ismert helyet. Pl. a gyerek állítólag otthon van még. A legutóbbi adat reggel 7:00, ez látszik a térképen. Ez azért lehet, mert az óvónéniknek vagy nincs megfelelő verziójú android telefonjuk, vagy nincs aktiválva a funkció és nem járt a gyerek olyan helyen, ahol más eszköz fogta volna a jelét. Délután, amikor már mennek a szülők a gyerekekért, akkor szoktam látni frissebb adatot, hogy az oviban van, mert valakinek a telefonja fogja a jeladó jelét és feltölti a felhőbe, hogy láthassam.

 

Ha a közelben van egy eszköz (kb. 10m-es körzeten belül), akkor lehet rajta hangot lejátszani, így könnyebben meg lehet találni illetve képes arra a telefon, hogy grafikusan és szövegesen is megmutassa, hogy a keresett eszköz mennyire van közel hozzád. Ha elindulsz egy irányba és csökken a jelszint akkor értelemszerűen a másik irányban lesz. Nagyon egyszerű, adja magát.

Van egy opció, hogy megjelölés elveszettként. Erre még nem jöttem rá, hogy ez mit takar és mire jó.

 

akkor minden Android telefonon mukodik

Android 9 és felfelé.

 

Az útvonalat csak a saját helyelőzményeimben látom és az online eszköz, a telefonom.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Léteznek olcsó, kínai bluetooth-os tagek, amik annyit tudnak, hogy állandó kapcsolatban vannak a telefonnal és ha leszakad, akkor jelez a készülék és/vagy az eszköz.

Szerintem ilyet mar lattam, sz*rok.

 

A leiras erdekes, utananezek en is, lehet beruhazok egy ilyen chipolo one-ba. Ez ugye nem vinnyog ha nincs a kozelben a tulajdonosa bizonyos ideig mint az airtag?

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

A megjelölés elveszettként arra lehet jó (Apple esetén legalábbis), hogy a közelben járó készülék tulajdonosának feldob egy üzenetet, hogy elveszett tárgy van a közelben, és lehet hozzátenni egy üzenetet, amit a feldobott link alapján megnyithat a megtaláló. Ha a megtaláló becsületes, ez alapján várhatóan kapcsolatba tud lépni a tulajdonossal.

https://support.apple.com/hu-hu/guide/iphone/iph1b451b75f/ios

Gyanítom, hogy Androidon is hasonló a funkciója.

A zsebében :D

Tudja, hogy neki abból haszna származik ha magánál tartja. Ha elhagyja, nem téma, megkeressük, de eddig még nem hagyta el.

Igazából lehetne belőle nyakláncot is csinálni, de mivel már ezt így megszokta, nem bolygatom.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...