CUPS beállítása a legújabb bugok nyomán - CVE-2024-47076, CVE-2024-47175, CVE-2024-47176 and CVE-2024-47177

Fórumok

Gondolom hallottatok a legújabb CUPS bugról. A kérdésem az, hogy tudja-e valaki, hogy hogyan kellene beállítani a nyomtatást Linuxon úgy, hogy bizstonságban is legyünk, de működjön is a nyomtatás?

Erről a bugról van szó: https://www.thestack.technology/critical-9-9-linux-bug-cups-your-ears-t…

A legtöbb helyen USB-n nyomtatok, de van ahol hálózati nyomtató van.

Dsiclaimer: nagyjából semmit nem tudok arról, hogy hogy működik a nyomtatás Linuxon, és a bug részleteit se nagyon ismerem.

Annyit hallottam, hogy egy kraftolt UDP csomaggal létre lehet hozni egy nyomtató bejegyzést, amit ha használ a user, akkor az távoli kódfuttatásra alkalmas - ráadásul rootként, ha ez számít. Azt is állította a bug felfedezője, hogy egy rakás másik szálon is elindulhatott volna, mert az UDP üzenet parszere tele van hibákkal, akár még egyéb hibák is lehetnek itt. A legjobb lenne teljesen lezárni mindent. De ha lezárjuk, akkor fog működni a nyomtatás?

Hozzászólások

kikepzo nagy CUPS szakértő, remélem fog tudni segíteni és megtalálja ezt a topicot.

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

Szerkesztve: 2024. 10. 05., szo – 11:04

"hogyan kellene beállítani a nyomtatást Linuxon úgy, hogy bizstonságban is legyünk"

-- Lenne szíves megmondani, merre kell mennem?

-- Az attól függ, hová akarsz jutni - felelte a Fakutya.

Szóval elmehetünk abba az irányba, hogy mi az a biztonság ésatöbbi. És épeszű ember ennyi információ alapján nem ad semmi tanácsot.

Vagy megnézed, hogy fut-e a cups-browsed és ha nem, akkor ennyi volt, ha meg igen, akkor kitalálod, hogy tényleg kell-e hogy fusson (ezt csak te tudod eldönteni, de valószínűleg nem kell).

Így van. Ha nem nyomtatsz hálózatról, akkor nyugodtan kiiktathatod a cups-browsed szolgáltatást, anélkül is simán nyomtat helyi USB-s nyomtatóval a CUPS, nem kell neki a működéséhez.

Nálam nem csak a cups-browsed nem fut, de alapesetben a CUPS sem, ha nagy ritkán nyomtatok, egy saját készítésű scripttel addig elindítom a nyomtatás idejére a CUPS service-t, aztán a nyomtatás után csak egy billentyűleütés, és már nem is fut a CUPS se.

Egyébként attól függően, hogy milyen disztrót és tárolót használsz, akár már lehet, hogy kijött a rendszeredhez a javított verzió, amiben már nincs meg ez a sebezhetőség.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Szerkesztve: 2024. 10. 05., szo – 21:55

Már mimagyarok is keressük a sebezhető hostokat. ;)

https://www.abuseipdb.com/check/195.228.75.121

Amúgy ha versenyszféra lennék gyorsabban reagálnék arra, hogy botnet része a szerverünk. De nem mérgelődöm.