Bemutatták a Remarkable 2 Pro-t

Mivel nem az erősségem az újságírás, így csak fórumtémába küldöm be.

 

https://remarkable.com/store/remarkable-paper/pro

A bemutatóról szóló élő esemény felvétele itt érhető el:

https://www.youtube.com/live/gcuoqE3Qumk

 

Nekem van egy sima RM2, amivel tökéletesen elégedett vagyok. De komolyan elgondolkodtam a váltáson, főleg az olvasófény miatt, de a színes kijelzőtechnológiával szerintem méltó örököse az elődnek. Nem beszélve a mégjobb válaszidőről, ami eddig is volt olyan szinten, hogy szinte teljesen real papír érzést adott.
 

Az ára nekem egy kicsit borsos, viszont 100 napig rizikómentesen kipróbálható (mint ahoy ez az előddel is lehetséges volt).

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 09. 04., sze – 16:36

Ha nincs elővétel kedvezményekkel, akkor mondjuk ráér gondolkodni, hogy kell e, amikor lesznek reviewk :D Egyébként szerintem a végén azon múlhat a dolog, hogy van e valami jó rendszer, hogy hova kerülnek a jegyzetek. Meg, hogy van szinkronban laptoppal, telefonnal. Jó e ebook olvasónak is és ott milyen formátumokat hogy kezel, hogy kezeli azoknál az olvasás közbeni jegyzeteket. Legalábbis én akkor vennék ilyet, ha beépül jól a többi eszköz közé és van egy kényelmes documentum fogyasztási workflow.

 

szerk: amúgy most láttam, hogy Remarkable 2-ben nem lehet aksit cserélni egyáltalán! Szóval amikor annak vége, akkor kuka :o Kérdés ez kezelve van e itt valahogy.

Szerintem szoftveresen minden benne van a sima monokrómban is, így tudok róla nyilatkozni, mert már több, mint 2 éve használom.
Egyrészt, mivel az akkuja hetekig bírja, így tutira nem mostanában fog megpusztulni. Egyébként cserélni lehet mindent is. Meg van rá a technológia. Szerintem semmivel nem bonyolultabb, mint egy mai modern okostelefonban.

No.. a jegyzetek.
Többféle formában létezik. Tudsz létrehozni jegyzete(ke)t, amibe csak úgy firkálsz.
Tudsz létrehozni füzeteket, különböző mintázatokkal.
Mindent mappákba tudsz rendezni.
Mindent tudsz tag-elni, tudsz létrehozni könyvjelzőket is, amikre aztán bármikor rá lehet keresni.
Nyilván lehet kedvenceket is megjelölni, szűrni különbözőképpen a doksik között.

 

Van lehetőség doksikon belül részeket kijelölni, másolni, kivágni, átméretezni...
Rétegeket lehet létrehozni

ScreenShare lehetőség által akár prezentáció során is használható.
E-mailben is el lehet róla küldeni bármit. Például én ide szoktam "nyomtatni" az aláírandó doksikat, aláfirkálom és visszaküldöm magamnak e-mailben. Mondjuk a digitális aláírás óta ez már nem annyira gyakori, de még előfordul.

A legtöbb dolog gesztusvezérelt, A lapozás kb úgy működik, mint egy könyvben. A 80 éves papi is aki először fogja a kezében, reflexből lapoz és működik neki.
Lehet multitasknka is nevezni, mert a doksik közt a váltás 2 ujjas gesztussal történik. Ilyenkor előjön egy szalag, amiről az előzőleg használt dokumentumokat kiválaszthatjuk.

Saját cloud-ja van a RM-nek, windowsra, MacOS-re van desktop app is (Linuxra azt hiszem van többféle nem hivatalos is), illetve androidra, de mivel semmi nem kell hozzá csak egy böngésző, én desktopon csak böngészőt használok.
Be lehet állítani saját cloud tárhelyet is. A Drive-ot próbáltam, de igazából semmi szükségem rá.

pdf-et, epubot használok leginkább, de megjeleníti a png, jpg fájlokat is az biztos. A többiről nem tudok nyilatkozni.
Ha jól emlékszem, pdf-ben lehet keresni.

Van lehetőség kézírás helyett gépelésre is virtuális billentyűzeten (itt biztosan van magyar kiosztás) vagy a foloival (ilyenem nincs), ami fizikai billenytűzetes tok. Szerintem felesleges.

Van kézírás felismerés. Magyarul is. Eleinte fizetős volt, de már egy ideje ingyenes lett.

Akinek van rá indíttatása, szét hekkelhető az eszköz, akár böngészőt is lehet rá varázsolni és egyéb appokat.

 

A cerka nyomásérzékeny, a hegyek kopnak, vannak hozzá pót hegyek. A gyerek gyorsan el tudja koptatni :D

1-2 hetente van szoftverfrissítés, ami mindig hoz valami újat és az új release notes mindig megjelenik. Legutóbbi frissítéssel többek között például az jelent meg, hogy egyszerre 2 féle íróeszköz ikon jelenik meg egymás mellet, így nem kell menüt nyomkodni és álállítani mondjuk a ceruzát szövegkiemelőre, hanem csak egyszerűen átváltasz közöttük egyetlen koppintással. A 2 eszköz szabadon választható. A leírás alapján úgy gondolom egyébként, hogy akinek 2 fizikai ceruzája van, azokhoz be tud állítani külön-klön funkciót is, tehát csak felkapod és egyikkel írsz, a másikkal kiemelsz mint a valós papír esetében. A drágábbik tollnak pedig a másik fele radír egyben. Az oldalán mágnesesen rögzíthető a toll.

 

Nagyon frankó guide van az eszközön belül, ami ábrákkal, leírásokkal elmagyarázza, hogy hogan működik az eszköz és milyen lehetőségeid vannak.
 

Online is elérhető guide-ok: https://remarkable.com/using-remarkable

Amikor suliba jártam, a NoteSlate-el hitegették az embereket. Az eredetiből aztán nem lett semmi, pedig nagyon jó lett volna ha nem kell több kiló könyvet naponta magammal cipelni. Később megvalósult, de köze nincs az eredeti koncepcióhoz. Talán pont a RM áll hozzá a legközelebb. Most, hogy ilyen és ehhez hasonló eszközök érhetők el, az iskoláknak szerinem nagy segítség lenne a diákoknak is. Van egy tippem, hogy ha az okostelefont és a tabletet meg mindenféle bizbaszt tiltanak, akkor tiltanák ezt is, pedig ez semmivel nem tud többet, mint ami: elektronikus papír.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Nagyon köszi a szuper részletes ismertetőt!!

Ha olvasol egy epubot, ott aláhúzhatsz, meg adhatsz jegyzeteket szövegrészekhez? És ezek hogy vannak tárolva, utólag átnézheted, exportálhatod könnyen?

Amúgy redditen írták, hogy nem lehet aksit cserélni és rákerestem youtubeon és nem találtam semmilyen videót róla. Szóval ha meg is lehet csinálni, nem hiszem, hogy egy egyszerű menet.

szerk: meg úgy tűnik a cloud-ért fizetni kell havidíjasan.

Kipróbáltam.

Először az epub esetén be kell állítani a margókat, szövegelrendezést (sorkizárt, balra igazított), szövegméretet. Utána kezded el olvasni.

Ha benne jegyzetelsz, aláhúzol, firkálsz, kiemelsz, akkor minden megmarad.

Exportálni png, svg és pdf formátumban lehet. Megadod, hogy mettől meddig tartó oldalakat vagy csak azt az egyet.

 

Akksi cseréről attól, hogy nincs videó, még meg lehet csinálni. Én szétkaptam a cuccot, semmivel sem nehezebb, mint bámi más esetén. De nem értem miért ragadsz le ennél, 2 éves eszköznek gyári állapotú az akkuja még ezt nyugodtan kijelenthetem.

 

Cloudra nem kell fizetni.
Én sem fizetek, mégis működik.

Integrációban hozzáadott tárhely akkora amekkora... nekem 100 gb a drive-om.
A gyári felhő meg ugye az eszköz háttértárát szinkronizálja. előfizetés nélkül az 50 napja nem használt doksik a felhőből törlődnek (de az eszközön továbbra is megmaradnak). Amint megnyitod valamelyiket vagy belefirkálsz, mindjárt visszakerül a RM felhőbe is.

Egyébként az előfizetés díja országonként változó. Nálunk nem vészes. A kiterjesztett garancia miatt is érdemes használni.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Köszi megint! valami txt-be lehet esetleg exportálni a jegyzeteket? A usecase az, hogy elolvasok egy könyvet vagy hosszabb szöveget és a végén akarok írni belőle valamit, egy posztot vagy egy blogbejegyzést. És akkor a közben írt szöveget használhassam.

 

Ah ok, így értem a cloudot, azt hittem akkor van egyáltalán csak bármi cloud ha fizetsz.

 

aksi: a redditen van akinek három év alatt elpusztult benne az aksi. nekem is legtöbb eszközömbe ez előbb utóbb elhal. szóval szerintem ez fontos kérdés. de elivileg írnak valami olyat, hogy ez jobban sustainable, aminek valami EU jogszabály lehet az oka, szóval lehet itt ez egyszerűbb lesz. (én is kiszoktam cserélni aksikat, de pl nem erősek az ilyen skilljeim, szóval számít mennyire egyszerű)

mint egy mai modern okostelefonban.

 

Aminél szintén nincs megoldva.

Itt puposodik az ötödik akksi a konyhaasztalona mobilban (a képernyőt teljesen kinyomta már)

Hotspotnak van használva. Amikor megkapja az új akksit az kb  a gyari kapacitas harmada-negyede.

 

Szóval nem, szemetet gyártunk, és meg be is magyarázzuk.magunknak, hogy minden oké.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem tudom milyen készülékeket sikerül venned. Nekem a "néhai" Galaxy S7-em a mai napig az anyósomnál van használatban, de nem púposodik, csak már nem bírja addig.

Az S8 képernyőbajos lett a páromnál, itt van a polcon, nem púposodik, csak használhatatlan a törés miatt. Az S10 szintén. Az én Note 10+-om itt van az aszlamomon mióta megvan az utója (év ejele óta), picit talán kevesebb ideig bírja, de nem púposodik, a párom S20FE készüléke sem púposodik (ezt már használtan vennem anno az S10 elhalálozásánál).

Aránylag sokszor olvasom a púposodó akku problémát, de nem csak azért van ez, mert közép-alsó kategóriás készülékek, és azoknál annyival gyengébb a minőség?
Félreértés ne essék, tudom az S sorozat a legdrágább, de nem is a tudása miatt veszem azt (az olcsóbb is tudja ami nekem kell), hanem azért, mert jobb minőségűnek remélem (nem cseréljük évente, fontos, hogy mennyit megy el).

De most érdekesség képpen előkerestem a Nexus 5-öst, ami az S7 előtt volt használatban, és az sincs felpúposodva. Pedig az már 10+ éves készülék.

Nekem púposodás egy mifi routernél volt, meg egy telónál amit szintén használtam nem osztásra, és amikor az aksijuk már szinte halott volt, akkor folyamatosan töltőn voltak :D

De az, hogy intenzív használatnál az aksi egy idő után már alig bírja és emiatt a készülék nem lenne tovább használható, ha nem lehetne cserélni az szerintem elég adott. Szóval ha nem is púposodik, de attól még egy szükséges dolog lehet előbb utóbb az aksi csere.

de nem púposodik, csak már nem bírja addig.

Itt a lényeg.

Ki kell cserelned az akksit, hogy újra érdemben tud használni.

Hol kapsz hozzá akksit?

Minden telefonba egyedi méretű akksi jár. Amikor a telefont legyártották, akkor azt az akksit is legyártották, és el is van felejtve az a sorozat.

Az utángyártott akksiknal ugyanez  a helyzet, azokat is akkor legyartjak, esetleg meg egy evig gyartjak kb. a telefon után.

aztán ennyi.

 

Ha most akarsz egy 5 éves mobilhoz akksit venni, akkor van az 5 éves gyari meg a 4-5 éves ugyanúgy polcon tárolt utángyártott.

Elég szar a helyzet.

 

Egy kicsit jobb a helyzet az ismertebb sorozatoknal, mint az iphone meg a flagship mobilok, samsung, pixel.

Oda (mivel több a darabszám), tovább gyártanak bele utángyártott akksit.

 

 

Régen ez jobb volt, a cserélhető akkukat lehetett külön kapni, es nemcsak mobilba volt jo egy nokia BL-5C akksi pl.

 

Azért ezt a problémát nem túl szerencsés azzal lesöpörni, hogy hülye a user....

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

> a cserélhető akkukat lehetett külön kapni

dehogy lehetett. ugyanugy csak a flagship/elterjedtebbekhez lehetett, ahhoz is altalaban csak utangyartottat, ugyanazokkal a problemakkal amit fentebb emlitesz (polcon allt evekig / gagyi minoseg). kicsit is egzotikusabb mobilohoz, hiaba cserelheto az akksi, nem kaptal sehol, meg a gyartotol se...

akkor ki kell jelolni 10 fele mobiltelefon meretu akksit oszt' mindenki olyat epitsen be. Es ezt minden evben ujra ki lehet talalni.

 

Mer igy csak szemetet gyártunk. Én már egy csomó kütyüt pont a beépített akksi miatt meg se veszek.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ebben igazad van (hogy sok szemetet gyártunk), de nem a kényszerített szabványosításnak lenne értelme, hanem a kényszerített újrahasznosítsának - visszaellenőrizve, hogy ne csak papíron történjen meg.

Akkor minden gyártó érdeke a minál nagyobb mértékben és minél olcsóbban újrahasznosítható termék gyártása lenne, és azzal lenne sokkal kevesebb szemét, nem a szabvány méretű, de elhasználódva ugyan úgy kukába dobott akkuval.

Az újrahasznosítás jó dolog, de az is egy energia és költség igényes folyamat. Szóval ha nem is kell újrahasznosítani az egész eszközt az sokkal jobb. így az optimum az lenne, ha lenne bele szabványos aksi (ami nem akkora vicc: lásd gomb és ceruzaelemek), és ami tökre megy aksi azt meg újrahasznosítani.

Nagyon tetszik, komolyan elszomorít, hogy nincs rá szükségem. :-(

Semmi nem mosódik. A kijelző frissítése nagyobb objektumok mozgatása során nem 100+ Hz, de ez teljesen irreleváns, mert mozgás és frissítés ritkán van, statikus tartalom pedig lényegében végtelen frissítési rátával jelenik meg. Nyomába nem ér semmilyen világító kijelző.

 

Filmet nem kell rajta nézni, bár lehetőség volna rá. Akár sokadik kijelzőt is lehet belőle csinálni számítógép mellé.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

rajzolásnál azért kell a frissítés, de látszik ott is hogy utánhúzás van... mert itt nem az olvasást promózzák nagyon, hanem hogy milyen szépen lehet rajzigálni színesen.
80E már kapsz egy 13" kijelzős rajztáblát 8190 szintű érzékenységgel, szögérzékeléssel. oké kell hozzá egy akármilyen laptop/asztali gép. de ott nem lesz lag...
de egy androidos tablet se az ördögtől való és azokhoz is vannak nyomásérzékeny tollak
mennyi lesz ez 200E?!:D vicc.
 

Hát az én könyveim nagyrésze is inkább szürke, mint fekete... A háttérvilágítás szerintem egy halott dolog, normálisat nem láttam egy gyártótól sem, pedig keresgéltem. Igaz, nagy szükségem nem is volt rá soha, hiszen könyv olvasásának a kiváltására gondolok egy ebook-nál. A könyv sem világít.

Milyen pocketbook-od van? Az enyém nemrég ment tönkre. Eladó? :)

könyv nálam meg mindegyik fekete, sőt a lányom könyveiben is fekete szövegek vannak.
de igazából a papír a lényeg, hogy az fehér.

PocketBook Touch Lux 4
ajándékban vettem a feleségemnek, szóval még eladni se tudom!:D
100% előtérvilágítás nélkül, a fehér háttér szürke...azon a szürke betű hááát nah.
feleségem bekapcsolta, felnyomta a világítást és elővette a telóját!:D
 
ha vennék valamit rajzolásra, az az ipadpro+pencil+procreate.  de az apple ökoszisztéma az ami visszatart!:D
szóval kézi rajzikálásra, skiccelgetésre egy lenovo tab m8-at használok ha utazok.
asztali gépen meg egy Huion Inspiroy 2 M nyúzok, ami egyszerűen zseniális milyen sokat tud  és milyen pontos 30E-ért...

rendeltem egyet, qrva kivancsi vagyok ra...

Néhány mondatos összefoglalót majd írhatnál a tapasztalatokról! Nem kell tanulmány vagy komplet teszt, csak a benyomások néhány nap vagy hét után.

Előre is köszi. :)

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Ma megerkezett. Egyelore csak az elso tapasztalatok, nyilvan majd par nap/het/ev utan ez valtozhat:

- allat jol nez ki az eszkoz, szep nagy (A4 koruli lehet), meglepoen vekony (nagyon!), de annyira nem konnyu, es mivel vekony nehez/kenyelmetlen fogni is kezben.

- egyelore rajzolgatason es ramasolt pdf/jpg file nezegetesen kivul masra nem sikerult hasznalnom, nem is tudom mit lehetne meg kihozni belole (pl. letoltheto appokat se latok sehol mint opcio)

- magyar keziras felismeres is van benne es mukodik, bar nem sokat tesztelgettem, foleg hogy a sajat irasomat meg en se tudom elolvasni :)

- pdf-be bele lehet 2 ujjal (multi-touch!) zoomolni es lehet huzgalni/gorgetni is, de turelem kell hozza, eleg lassan csinalja

- pdf lapozas/huzgalas kozben feketefeherben mutatja aztan ha elengeded akkor 1-2 masodperc utan villog nehanyat az egesz es utana szines lesz.  rajzolasnal is eloszor fketevel huzza a vonalat aztan utolag szinezodik at. kicsit fura.

- ratoltottem vektoros pdf-et (archicadbol exportalt terkep + utolag coreldrawban rarajzolt/irt dolgok), mutatni mutatja de nem lehet erdemben szerkeszteni, pedig jo lenne ha lehetne toroni vagy modositani a szovegeket, vonalakat rajta.

- ratoltottem par profi fotot, emberekrol/termeszetrol: a felbontas egesz jo (azert latszik a dithereles ha nagyon kozelrol nezed), az arnyalatokat is szepen visszaadja, de nagyon nem vivid, inkabb ilyen pasztel szinekkel operal. rendes zoldet es pirosat nem tudtam belole kicsikarni, csak ilyen halvany barnas-zoldes takonyfos szineket. a sarga es kek kb rendben van.

- van hattervilagitas bar eleg halovany, azert sotetben is latni, kerdes mennyire kimeli a szemet

folyt kov :)

A'rpi

(pl. letoltheto appokat se latok sehol mint opcio)

Saját - butácska - szoftverük van rajta, semmit nem tudsz rátölteni, valamennyire lehet az alatta lévő Linux-ra ezt-azt tenni, de az is erősen korlátozott és adott esetben factory reset kell a helyrehozáshoz, ha az update nem tud arról, hogy mit matattál az eszközön.

En csak egy reMarkable 2-t latok, meg egy reMarkable Paper Pro-t.

Jut eszembe, kanák és pláne kandzsik gyakorlásához kerestem eszközt, és a papírnál jobbat nem találtam. Létezik ezekre valami app, amivel hatékonyan lehet gyakorolni, vagy marad a félfamentes papír? A Remarkable - Boox dolgokban gondolkodtam eddig.

Nekem is szimpatikusak ezek az e-ink tabletek, de ami nekem bajom van velük, és emiatt nem vettem még:
1) ahogy írod, borsos az ára, 500-600 dollár azért durva
2) általában valami spéci platform fut rajtuk, megkötött alkalmazásválasztékkal
3) sokat olvasok este, sötétben, és nem mindegyiknek van háttérvilágítása, amelyiknek van is, azt még nem tudtam kipróbálni.

Amúgy nappal tényleg fainosak olvasni, nem fárasztják a szemet, tényleg olyan, mintha papír lenne. Kicsit ilyesmi hatást érzek ki a modern OLED kijelzőkből is, bár azoknál ez nem annyira erős hatás.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

főleg az olvasófény miatt

Évekig írták, hogy az faszság, csak kiderült, hogy van rá igény... ilyen volt a színes kijelző, a screenshare, a drive integráció... satöbbi. :D

Továbbra is az a bajom, hogy custom szoftvert tákolgatnak, amiben erényt kovácsolnak a hiányból, aztán amikor utolérik valamivel évekkel később a piacot (mint most a színes kijelzővel és a háttérvilágítással a hardver esetén), akkor persze nagy és egyedülálló újítás, hogy már azt is tudja. Előbb-utóbb végül Android lesz lassan ez alatt is, ha ezen az úton járnak, mert egyszerűen nem tudnak lépést tartani, ha minden területen újra feltalálják a meleg vizet és a kereket.... :)

Ez se A4, csak 11,8", az A4 az ~14" lenne, és vannak ebben a méretkategóriában már eszközök, bár másoknál a 13,3" szokott lenni az A4 méret, nem 11,8". A Boox-nak van évek óta színes kijelzője háttérvilágítással, de 13,3" méretben még nem, szerintem ők is ki fognak jönni nemsokára (koratavasszal jöttek ki a eInk gyártó céget 13,3" kijelzővel), a Tab X color hiányzik a termékpalettáról, de 10,8" méretben már régóta van színes eszközük.

Arra amúgy kíváncsi vagyok, hogy tudják tartani ezt az árat a reMarkable berkekben... mert az összes versenytárs drágább kicsit ebben a méretben.

Évekig írták, hogy az faszság, csak kiderült, hogy van rá igény... ilyen volt a színes kijelző, a screenshare, a drive integráció... satöbbi. :D

Pár év, és arra is rájönnek, hogy végülis nem lassú, szar, maszatos e-papert, hanem jó, nagy felbontású, színes iPad-et akartak :)

Pár év, és arra is rájönnek, hogy végülis nem lassú, szar, maszatos e-papert, hanem jó, nagy felbontású, színes iPad-et akartak :)

Van már eInk kijelzős iPad? Ha nincs, akkor az olvasni fos, a fasz se akar LCD-n olvasni, meg írni is fos, pont az LCD miatt.

Az új nanostruktúrás üveggel szerelt cuccok elvileg ezt oldják meg, csak még nem sikerült élőben látnom. 

Attól még nem jó olvasni, mert világít. Az írásélmény lassan fejlődik, csak az a baj, hogy az LCD képminőség rovására megy, szóval videót nézni és jó érzéssel írni egyszerre nem nagyon lehet.