31 éves lett a Debian!

Címkék

Isten éltesse még sokáig!

Hozzászólások

Jöhetnek a "Hogyan ismerkedtem meg a Debian-nal" sztorik!

trey @ gépház

A 2000-es évek elején SUSE alatt ráuntam a retek lassú RPM/YaST-ra. Miután a #linux.hu @ IRCnet csatornán ódákat olvastam a Debian-ról és az apt-ról (meg hogy milyen nehéz kezelni 👈 ez nem bizonyult igaznak), azonnal kipróbáltam és azóta csak Debian / Debian-alapú rendszert voltam hajlandó saját részre telepíteni és használni.

Kösz a mindent, Debian!

trey @ gépház

Így igaz, sőt szoftverhiba sem létezik, legfeljebb a költő nem gondolhat mindenre.

Aztán, ha eltalálsz egy olyan NEMHIBÁT, amire nem gondolt senki, no az a PEBKAC. :-DDDD

Szerinted.

No, szerintem pedig  olyan linuxot érdemes használni, ami fut IBM szerveren, ti. abba az ingyenszoftverbe elég milliót pumpáltak bele. ;) Még az ubuntu is, de az elég későn jött. Nemrég felpróbáltam egy kisebb gépre néhány ajánlott "lightweight" linuxot. Megdöbbenésemre több mint 80% meg se nyekkent. A debian különösen kedves számomra, hiszen 14 éve fut rajta egy elég kemény rendszerem, amivel nem győzöm kerülgetni a hibáit. (Nem, nem én akartam, csak így kaptam, mert a "szakemberek" ezt üzemeltetik alattam.) Tudom, nem lett volna szabad kernelhívást használnom.

"Tudom, nem lett volna szabad ön előtt hajtanunk." /Mondja Zselé a Csak egy kis pánik c. filmben, mikor a doktor hátulról lerombolja az autójukat/

Győr, Jedlik Ányos, délutáni info szakkör. Aki előttem használta a gépet, benne felejtett egy írott, arany/fekete kodak cd-t, amire a debian potato volt felírva. Az volt az első igazi linux telepítőm! Előtte is ismerkedtem már ilyen 2 floppy-s linux rendszerekkel. De az a 'krumpliúr' adta meg az igazi lökést!

Ha valaki magára ismer, megvan még a cd, azóta is őrzöm, visszaadom szívesen! ;-)

Szerk.: nagyon sok linux kiadást kipróbáltam már. Szerintem a DistroWatch minden idők 100-as listájának nagyon nagy hányada megvolt. Aztán a végen mindig a Debian marad. Illetve, most LMDE van az asztalin, ha jól emlékszem, de abból 2 hónapja eladtam a procit. A héten jött meg az új. Majd valamikor összerakom. A második legtöbbet használt az Arch volt.

Ezt az értékes hozzászólást Debian alól írom. :)

Szerkesztve: 2024. 08. 17., szo – 10:49

Én csak szerveren használtam Debiant, 10-es verziótól kezdve van végre UEFI boot támogatás már. Én ős Suses vagyok.A zypper sokkal gyorsabb, mint az apt. Függőség feloldásban sokkal gyorsabb. Ez tény, ezért a patchelés sokkal gyorsabb. Sajnos az opensuse minősége sokat romlott ezért váltottam Debian 10-re. Long live Debian!

Windows 7-ről váltottam Debianra 10+ évvel ezelőtt. Soha eszembe nem jutott azóta a Windows, semmi az égvilágon nem hiányzik belőle. Akkoriban úgy 30 perc volt a Debian telepításe, ma 10 perc sincs. (A ThinkPad T450-en most kaptam hozzá HUF24k-ért új akksit, van benne egy 2TB HDD, egy 256GB a /-nak és egy 1TB NVMe a /home-nak, a teraszon az akksival mostanában 8 órát simán eldolgozom vele home-office-ban. Utána az akksi hotswap cserélhető a régire, abban még van úgy 2 óra.) Próbűltam Mintet, Ubuntut meg egy csomó mindenfélét, atán valahogy mindig Debian maradt a gépemen.

Ubuntu 8.10 -> 10.04 --> Crunchbang ---> LMDE ----> Debilány!

Kábé így történt.

1997. augusztusban jelent meg a Chip különkiadása egy Debian Bo (1.3) kiadással. Korábban próbálkoztam Slackware-rel, később RedHat Linuxszal, de végül ez lett a befutó. Később volt egy kis kitérő Ubuntu irányba, aztán egy kis Arch is bejött (a notebookomon még mindig az van), de visszatértem a Debianhoz.

Nekem is egy Chip különkiadásról rémlik, de az talán 1995-ös volt, amit én próbáltam, bár a Slackware-rel is keverhetem. Amit még a korai Linuxból láttam, az a Caldera Linux és a Mandrake.

Amúgy nincs nagy gondom a Debian-nal, azt leszámítva, hogy azt, ami nekem a legfontosabb, frissesség, és dev git / AUR-ban tárolt mindenféle új fejlesztések kipróbálása, azt nem képes megadni a régi csomagverziók miatt. Kicsit szerintem már túl is van értékelve, régen ez volt a legjobb, de mára már sok másik disztró, disztróág felzárkózott hozzá.

Persze még mindig van, ami a Debian mellett szól:
1) ez érhető el a legtöbb architektúrára úgy, hogy nem kell fordítgatással szórakozni (LFS, Gentoo), ez azt is magával hozza, hogy aki egyforma rendszert akar mindenféle gépeken használni, régi, új, 32 és 64 bitest egyszerre, vagy egyformát szerveren, desktopon, annak jó választás emaitt
2) ebben elérhető alapból a legtöbb csomag
3) nem sok frissítést húz le, így aki utálja, hogy frissülget a rendszer, vagy nagyon szar a nete, annak ideális
4) azon kevés nagy disztrók egyike, ami támogatja a minimum netinstall-ból építkezést
5) a legtöbb tananyagot, tutorialt Debian-ra vagy Ubuntu-ra vagy ezek származékaira szabják, ezért ehhez kaphat valaki a legtöbb segítséget (van Debian Wiki is, ami nem rossz, de az Arch és Gentoo Wiki szintjét nem éri el)

Annak ajánlom még
1) aki szerver meg céges jellegű disztrókat akar, de a többinél elege van a corporate hülyeségekből (RHEL kódbezárása, és a licenc miatt a kódekekkel, hardveres dekódolással szórakozás, amit szándékosan kihagynak az ffmpeg, mesa csomagokból, Canonical-féle Snap erőltetése)
2) máris Debian alapú disztrót használ (AntiX, MX, Sparky, LMDE, stb.), és ki akarja hagyni a middleman-t az egyenletből.

Régen még egy olyan hátránya volt, hogy nagyon erőltette a free, nonfree megkülönböztetéssel ’rakodást, és a nonfree nem volt alapból engedélyezve, ez sok embert frusztrált hogy firmware vagy valami más csomag hiányában nem működött náluk valami hardver vagy másik program, de ezt a csorbát kiköszörülték a 12. kiadástól.

Mindenesetre szép, hogy 31 év után még mindig viszik, és nincs hanyatlóban se. Ez a másik előnye, hogy van bőven user base, fejlesztő mögötte, nem valószínű, hogy egyhamar beleállna a földbe, megszűnne.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Én is azzal kezdtem a debianos létet :) Redhat, Suse, Rőt Süveg, Mandriva, megnéztem mindent előtte, amihez hozzá tudtam jutni net nélkül, de a Debian volt, ami a legmeggyőzőbb volt, és azóta is kitartottam mellette. Volt egy pár éves kitérő, amikor túlnyomó részt Ubuntu szervereket üzemeltettem, akkor a céges gépemen is Ubuntu volt, de a saját laptopomon mindig Debiant használtam.

HBD Debian!

Alapvetően én is a debian alapú cuccokat kedvelem, néha kíváncsiságból elindulok más irányba de mindig újra itt kötök ki.

amiga utan kellett egy hasznalhato desktop rendszer.

egyik ismerosom ajanlotta, hogy "dobjam fel".

amugy regebben amigan is teszteltem linuxot, de arra mar nem emlekszem melyik volt.

neked aztan fura humorod van...

1999, Chip Magazin, Debian 2.1, 2 CD-n jött. Azóta is itt van, jelenleg 8 internetes szerveren használom a legnagyobb megelégedésemre. Long live the King! :-)

Talán a Potato volt, amit először telepítettem, még X se volt, de a parancskezelést meg lehetett tanulni rajta.

De ezt úgy értetted szerintem, hogy Te nem telepítettél X-et a Potato-ra - mert nem volt rá szükséged. Én icwm -et használtam rajta.

Valamikor 97-98-ban az akkor divatos compferen vettem az első dobozos SuSe linuxomat - hat vagy tizekét cd és egy vastag könyv mind ez cd árban. Pazar KDE gui volt, alap négy konzollal, valós kilépés a terminálba, ott is alapból hat darab stb.... - bár ez mid csak beállítás kérdése.

Aztán kezdtek jelentkezni a SuSe korláti - rosszul tűrte, ha ronggyá buheráltam.
Így találtam rá a Debianra. Mindent tudott amit a SuSe, sőt. Ütés álló.
Az ezredforduló már hibrid-Debianon ért. Azóta is minden gépemen Debian van.
Szerencsére RPi-ék is alapból ebből dolgoztak.

Debian 1.3 ... floppyról :D

“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca