A hírek szerint további Intel CPU-k érintettek a túlfesz. balhéban, az Intel nem tervez visszahívást

Címkék
Intel also revealed the full scope of the bug’s impact. We once believed the issue only happened with the most powerful Core i9 and i7 SKUs, but Intel says it’s much more widespread. The crashing issues could impact any Raptor Lake or Raptor Lake Refresh chip drawing 65W or more power. Furthermore, the bug also affects the mainstream non-K models and their K/KF/KS counterparts, Intel told the Verge.

Ugyan az Intel egyesével cseréli az érintett darabokat, tömeges visszahívást nem tervez. Részletek itt.

Hozzászólások

Aha. Ki hisz még egyáltalán nekik? Szép class action lesz ebből az óceánon túl. Vagy visszahívást kéne rendezni (értem én, hogy ez miért rémálom) vagy szépen meghosszabbítani a garanciát 5 évvel.

Évekig sütötték a processzorokat, most kiborult végre a bili.

Fura hogy sem nekem sem egyetlen olyan ismerősőmnek nincs ilyen problémája akinek 13-14 generációs intel procijai vannak, nekem i7-14000 van 65watton..... semmiféle problámát nem tapasztaltam, 3 imserösömnek is i9 van vízhűtéssel és nekeik a maxra van állítva. Úgy tűnik csak a hírekből jönnek ezek az infók a de gyakorlatban nem tapasztalni ilyet.

Aztán itt van ez a cikk amire egy haverom hívta fel a figyelmem: 13th and 14th Gen Intel CPU instability also hits servers — W680 boards with Core i9 K-series chips are crashing

Vicces volt látni hogy a hozzászólók közül az egyik kiszúrta hogy a youtubeos tesztben a procik intstabil szintre lette felhúzva....... azaz szerververként használnak desktop grade cpu-kat napi 24 órában és olyan szinten meghúzva ami már nem stabil, ezek után meg a Toms hw terjeszti ezeket a "teszteket"....

A hírek szerint főleg a K-s csúcsmodellek érintettek (Core i9-13900K and Core i9-14900K), és ott sem mindegyik romlik el.
Emiatt nem is olyan sok az érintett darabszámra, mivel az embereknek csak egy kis százaléka költ 250 ezret csak a CPU-ra.

A botrány inkább azért nagy, mert pont a legdrágább, legerősebb csúcsmodelleknél van gond. 

Nagy Péter

Igen, valóban nem a legjobb a megfogalmazás!

Inkább úgy a helyes, hogy a "felháborodás" jelentős azok között, akiket érint a hiba, mert a nagyon drága, sokszor munkaeszközként használt gépeken jön elő a hiba.

Elsősorban az Intelnek azért kellemetlen, mert ha az terjed a sajtóban, hogy az igazán drága / erős gépek esetében az Intel nem jó választás, akkor sok profittól esik el, mert pont a felső kategóriás gépeknél van a legnagyobb haszonkulcs. Azt meg maguk is elismerik, hogy bizonyos processzorokkal tényleg gond van, és emiatt ha nem is mindenki vált, sokan azért legalább kivárnak a vásárlással (ilyen személyt én is ismerek).
Másodlagosan meg azért kellemetlen, mert ha tele van a sajtó azzal, hogy az Intel CPU-k megint bugosak, és nem találják a megoldást, évek óta gond van velük, stb...; akkor sokan egy i5 helyett is egy Ryzen 5-öt vesznek, hiába az adott Intel CPU 99,999%-ban biztos, hogy nem érintett a hibában. (amikor engem kérdeznek, én is azt mondom, hogy 7. generációs Ryzen 5-öt vegyen az Intel helyett, mert utóbbival kb. ~10 gépet üzemeltetek, és tudom, hogy azokkal nincsen gond)

Nagy Péter

Ja, én semmi olyat nem akartam mondani, hogy az Intel ezen fog csődbe menni. Legfeljebb annyit tudok biztosan mondani, hogy ezen hírek miatt a múlt hónapban legalább 1 vásárlót vesztett. Egy kedves grafikával és animációval foglalkozó ismerősöm a korábbi Inteles gépe helyett most AMD-set vett otthonra, mert az új gép már nagyon kellett neki, és (többek közt) a lehetséges hiba miatt inkább egy Ryzen 7-et vett.

Nagy Péter

Igen. Azért az elég kellemetlen lehet (a következő verziók miatt is), ha nem tudják igazán, hogy mi okozza a problémát, csak találgatnak. Ha nem érkezik egy megnyugtató válasz, és megoldás (várjuk meg, hogy lesz-e új eset), akkor lehet hogy jópár vásárló inkább az AMD-t választja majd két generáció múlva is, nehogy mellényúljon.

Hát, ha Intelt 1-2 CPU generációnyi, csúcsmodelljei közötti, akár 10%-os meghibásodási arány csődbe vinne, akkor ott azért más gond is van a háttérben.
Nekem magával a céggel abszolút semmi bajom. Mostani gépemben is Intel SSD van, és teljesen elégedett vagyok vele.

Azzal, amit az Intel az elmúlt kb. 10 évben csinált a CPU-k terén, már inkább van gondom, de ez főleg a személyes negatív tapasztalat miatt:

  • Korábban egy 6. generációs Intel Core i7-em volt. Amikor megvettem azt a gépet, nagyon szerettem. Aztán 2-3 évvel később, amikor még bőven jó volt, kiderült a Meltdown/Spectre sebezhetőség, és a javítása teljesen tönkretette a gépemet számomra. Számos addig használt program, ami teljesen elfogadhatóan futott, a javítás után használhatatlanul lassú lett. Volt olyan projektem, aminek a fordítása a kb. 30 másodpercről 5 percesre ugrott, egyik napról a másikra. Itt nem magával a sebezhetőséggel, vagy annak a javításával van gondom, hiszen ez bármelyik gyártóval megeshetne. Az igazi probléma az volt, hogy a 7. és a 8. generációs CPU-kat már eleve úgy adták ki, hogy tudtak a sebezhetőségről; tudták, hogy a javítása sok téren jelentős lassulást fog okozni; de úgy voltak vele, hogy majd megszívja a felhasználó, őket nem érdekli.
  • Ugyanezt a mentalitást megcsinálták most újra a 13. és 14. generációs csúcsprocesszoroknál. Tudják, hogy érinti a hiba, abban sem biztosak, hogy tudják-e teljesen javítani, de azért eladják őket, nem csinálnak se visszahívást, se garancia-kiterjesztést. Ha megvetted, és épp érintett a hibában, így jártál. Lehet, hogy csak 5% hibás, de azt az 5%-ot eleve úgy adják el, hogy tudnak róla, hogy selejt, de nem érdekli őket.
  • Amíg az AMD-nél az AM4 foglalat volt használatban, és jó volt processzor generációkon át, addig az Intelnél volt LGA 1151 (gen1), LGA 1151 (gen2), LGA 1200, és LGA 1700, mert ott "lehetetlen" volt megoldani, hogy egyazon CPU foglalat véletlenül akár 3 generációnyi CPU-hoz is jó legyen. Az AMD most az AM5-nél jár, jó a 7. 8. és 9. generációs Ryzenekhez (ezzel már most beelőzött kompatibilitás terén minden Intel foglalatot az elmúlt 15 évből), és jó eséllyel még 3 éven át jó is marad a következő generációkhoz (de biztosan tovább lesz jó az aktuális processzorokhoz, mint egy Intel LGA 4677). 

Nekem a Pentium MMX 200 Mhz-től a 6. generációs Intel Core i7-ig szinte kizárólag Intel processzoraim voltak, (a kivétel egy AMD Phenom II X6, de az is csak azért, mert egy Celeron árában megkaptam, és annál azért erősebb volt), és éveken át bárki másnak is ajánlottam az Intelt. A mostani helyzetben, és az Intel mostani hozzáállásával viszont már nem bízok benne, hogy amit most veszel Intel CPU, arról nem fog kiderülni egy év múlva, hogy valami már jelenleg is ismert sebezhetőség javítása lefelezi a teljesítményt. Mindezt úgy, hogy az AMD aktuális processzorai akkor is megállják a helyüket a versenyben, ha feltételezzük, hogy az Intelnek sincs semmi rejtett hibája.

Nagy Péter

Nem kókányolok gépeket, összeépített (megtervezett, összereszelt, azok közül is közösségi "ez működik" plecsnivel ellátott) gépeket (laptop) veszek, így ezek, a többnyire tákolgatókat érintő problémák messze elkerülnek.

#worksforme (azt se tudom milyen CPU van a gépemben, ha direkt meg nem nézem)

trey @ gépház

Nem kókányolok gépeket, összeépített (megtervezett, összereszelt, azok közül is közösségi "ez működik" plecsnivel ellátott) gépeket (laptop) veszek, így ezek, a többnyire tákolgatókat érintő problémák messze elkerülnek.

A hatodik generációs I7 egy laptopban volt (amikor megvettem, még "működik plecsnivel"), meg Intel matricával, de a Meltdown a gyártó bevallása szerint érintette.
Annyi, hogy én megnéztem előre a CPU típusát, sőt, a mai napig tudom fejből: Intel Core i7-6770HQ.

Nagy Péter

Nem, de a gépen addig időben lefutó program olyan szinten lassult le a "javítástól", hogy a gép már az eredeti céljára használhatatlanná vált. (persze kalaptartónak, poháralátétnek, ablakkitámasztónak továbbra is jó)

Nagy Péter

Hát, a BIOS frissítéskor (changelogban sem) nem írták, hogy ez nem csak elméleti sebezhetőséget javít, hanem használhatatlanságig degradálja a gépet. Akkor meg még nem ismertem az Intelnek azt a filozófiáját, hogy "szar a proci, de jól van az úgy".
Azóta már tudom, hogy aki Intelt vesz, az úgy járt. Ha elromlik, vagy gyárilag hibás, vessen magára.
De 2018-ban ez az információ még nem volt köztudott.

Nagy Péter

Bocs, hogy belerondítok, de kísértetiesen hasonlító sérülékenység érintette emlékeim szerint az AMD és az ARM processzorokat is ... mondjuk éppen nem Meltdown-nak, hanem Spectre-nek hívták de végül is lényegtelen :D

Ebből a mondatból kihagytad az Intelt. Helyesen: 

Bocs, hogy belerondítok, de kísértetiesen hasonlító sérülékenység érintette emlékeim szerint az INTEL mellett az AMD és az ARM processzorokat is ... mondjuk éppen nem Meltdown-nak, hanem Spectre-nek hívták de végül is lényegtelen :D

És akkor már tegyük hozzá, hogy a Meltdown sebezhetőség javítása jelentős teljesítménycsökkenést okozott, különösen a rendszerhívások és a memóriakezelés intenzív műveleteknél, míg a Spectre javítások kevésbé voltak közvetlen hatással a teljesítményre. Továbbá a Spectre sebezhetőségek architektuális okokból sokkal jobban érintették az Intelt, mint az AMD-t, például azért, mert az Intel processzorok spekulatív végrehajtása során megengedhetik a felhasználói szintű alkalmazások számára, hogy hozzáférjenek a kernel memóriájához, ami tulajdonképpen a Meltdown sebezhetőséget is okozta, míg az AMD-nél ezt nem engedi meg. De az AMD processzorok branch predictorai amúgy is kevesebb spekulatív adatot tárolnak, és más architektúrával rendelkeznek, ami miatt ott eleve nehezebb ezt kihasználni.

Nagy Péter

/me ásít mintha a Meltdown és Spectre veszélyeiről szóló "nagyonveszíjjesss", "logójaivan" webodalakat olvasná

Ja, hát nálam ha elromlik a zár a bejárati ajtóban, azt akkor is megjavítom, ha a gyakorlatban általában nem jár betörő a környéken. De persze elfogadom azt is, ha valaki azt mondja, hogy "jóvanazúgy...".
Működő PoC kódok voltak/vannak, ha nem készül javítás, idővel megjelent volna a "gyakorlatban" is, és akkor máris "izgalmasabb" lett volna az a logós weboldal.

Nagy Péter

Remélem a 4790k-m nem lesz érintett... :)

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!