Szerintem annak, hogy egy operációs rendszernek mi az alapértelmezett betűtípusa/-készlete ...

Címkék

A GNOME 14 év után új alapértelmezett betűkészletet tesztel ...

Választások

Hozzászólások

Nagyon fontos, az egyik legalapabb dolog, hogy kényelmesen lehessen valamit használni / olvasni.
 

Ha jó akkor a legtöbb embernek nem tűnik fel, ha rossz az viszont valószínüleg mindenkinek.

Nem, de lehetne.

Ha jó akkor a legtöbb embernek nem tűnik fel, ha rossz az viszont valószínüleg mindenkinek.

Az alapértelmezett nem azt jelenti, hogy egyetlen, amit nem lehet megváltoztatni. Ha kettő kattintással meg lehet, a faszt se érdekli, hogy mi a default. 15-20 éve egyszer beállítottam, azóta kb. nem változott a dist-upgrade-ek során. Ha mégis, egy-két kattintásba nem rohad le a kezem.

trey @ gépház

"Az alapértelmezett nem azt jelenti, hogy egyetlen, amit nem lehet megváltoztatni."
Sehol nem állítottam, hogy nem lehet.

Elég sokat szoktál írni a minőségről. Ha egy cég ad a minőségre akkor gyárilag igyekszik olyan paraméterekkel adni a termékét ami jó.

Nyílván más ha valami jó, de neked nem tetszik és lecseréled. Valamint az is más ha gyárilag igénytelen, és azért cseréled le.

 

"Elég sokat szoktál írni a minőségről." Ehhez kapcsolódón, tudom itt szokás a személyeskedés etc. Nem az volt ezzel a célom, csak próbáltam olyan példát

felhozni amivel talán tudjuk közelíteni a nézőpontjainkat a témában.

Nem, de lehetne.

Itt mindent leírtam:

https://hup.hu/comment/3083212#comment-3083212

Nekem az első lépés telefonnál, op. rendszernél, új autóba ülésnél a testreszabás. Ha egyszer valami beállítható 10+ évre, akkor leszarom mi a default, nekem nem von le az értékéből (a minőségből) ha alapértelmezetten nem az én ízlésemre van állítva. A LÉNYEG, hogy LEGYEN VÁLASZTÁSI LEHETŐSÉGEM és a beállításom PERMANENS legyen, ne kell HETENTE újra beállítani.

Mit nem értesz?

trey @ gépház

Azt hogy ez hogy az istenbe kapcsolódik ahhoz amit írtam.

Random elkezdesz érvelni valami mellet aminek az ellenkezőjéről vagy az hogy az úgy nem jó senki nem beszélt.

Mindegy fárassz mást a baromságaiddal.

 

Ui: A RibEye steak messze túlszárnyalja a Fillet Mignont ízben!

Nem, de lehetne.

Az emberi szem, a látás sokféleképpen különbözhet és az esetleg használt szemüvegek is. - Vannak "Talpas"-nak nevezett betűk, amelyek már alapból gondot okozhatnak, de kisebb eséllyel egyes "Talpatlan" változatok is. Nagyon nehéz minden eshetőségre jól választani default-ot. És óvva inthetünk attól, hogy bárki csak design-elemként tekintsen egy rendszer alapértelmezett font-kiválasztására.

Feltételezve, hogy a fejlesztők nem eléggé odafigyelve, mennyi felhasználónak okozhatnak keserű perceket, (úgynevezett "kifolyó szemeket",) nem lehetetlen legalább a jobb kompromisszum beállítása alapértelmezettnek.

(Most a negatív betű-megoldásokról, melyek olvasással szabályosan "irtják a szemet", már ne is beszéljünk.)

A tipográfia/kaligráfia az üzen. Igényességről, kifinomultságról vagy ezek hiányáról.

A tipogràfia mit sem ér ha nem jelenik meg az àrvìztūrōtükörfúrógép. Plusz a modern os-esekben olyan tipogràfiai balfaszsàgok miatt megy a pörgés, amik egy monospace, block font esetében màr ötven éve megoldott. 

A màsik, hogy a legtöbb mérnök funkcionalitàs centrikus. Mikor elōtérbe kerül a kinézet, akkor tipikusan olyan felhasznàlókat céloznak meg, akinek a funkcionalitàs kevésbé fontos. Làsd: numerikus, grafikus és pörgōlabdàs progressbar.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

A màsik, hogy a legtöbb mérnök funkcionalitàs centrikus.

A jó tipográfia bizony funkcionális. :)

Mikor elōtérbe kerül a kinézet, akkor tipikusan olyan felhasznàlókat céloznak meg, akinek a funkcionalitàs kevésbé fontos.

Én pl. JetBrains termékeket használok fejlesztésre, mert funkcionálisan ezekben van meg, amire nekem szükségem van (vagy annyira kényelmesen, ahogy azt én szeretem). Ettől függetlenül bizony az elsők között szokott lenni, amit belövök ezeken a normális font, meg egyéb kinézetbeli beállítások: fene se akar egész nap olyan kinézetű felületet nézegetni, ami nem tetszik. (Pedig nem lehet mondani, hogy alapértelmezetten kifejezetten rondák lennének a felületeik.)

Ezzel félig egyet is értenék. A kaligráfiát nem lehet mindenkitől elvárni, mert nem lesz meg hozzá az ideje, kézügyessége, nekem sincs meg, mindig is ronda volt a kézírásom. A tipográfiai betartása hasznosabb lenne, főleg, hogy ma már nem nagy technikai malőr hozni. Bár egy UI-nál, képernyőn a tipográfiát sem kéne annyira komolyan venni, egy igényes nyomtatott anyag, meg régiességet, hagyományosságot idéző kiadvány az más lenne.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

A sokféle képpontsűrűségű felületen is jól olvasható felhasználói felület alapvető fontosságú, nem is értem, hogy miért gondolják sokan, hogy semmi jelentősége nincs.

A semmi jelentőséghez szerintem nagyban hozzájárult az "alapértelmezett" szó. Amíg csak a saját 1-2 gépről van szó, addig ha zavar, akkor majd lecserélem.

A másik dolog, hogy nem az a lényeg, hogy pontosan melyik fontot használja, valószínűleg több tucatnyi van, ami ellen semmi kifogásom sem lenne. És persze van több tucat, ami bántaná a szememet. Nekem csak annyi fontos, hogy az első halmazból válasszanak, az hogy azon belül melyiket, az nem izgat.

Pedig a jó alapértelmezések fontosak, ugyanis nem azzal akarok foglalkozni, hogy kapok egy szart és konfigurálni kell, hanem legyen jó egyből.

És alapértelmezett fontot nem neked választanak, nem a te igényeid alapján, hanem minden felhasználónak. Rengeteg eszköz igényeit kell figyelembe venni és megtalálni az arany középutat az 1376x768-as kijelzőktől a 4k displayektől, a 90 dpi-től a 400 dpi-ig.

Olyan sajnos soha nincs, hogy egyből jó. Egy új disztrónál kb. 1-2 hónap, mire kényelmesre belakom.
Mivel több gépet is használok, meg barátoknak, ismerősöknek, munkatársaknak is szoktam telepíteni, ezért az etch óta minden debian release-hez van egy install.sh fájlom, ami beállít mindent olyanra, amilyennek én szeretem.

Többszörösen nem értek egyet. Egyrészt a Linuxnak az a lényege, hogy teljes szabadságot ad, mindent konfigurálhatsz, testre szabhatsz, kicsit pocsékba megy a használata, ha ezt nem használod ki. Ennyi erővel, ha alapértelmezéseket akarsz, meg rád erőltetett default beállításokat, használhatnál Windows-t vagy MacOS-t.

A másik még fontosabb, hogy akármi is a default, akármilyen jó, mindig lesznek felhasználók, akiknek nem fog tetszeni. Nem lehet mindenki ízlésének megfelelni, egyszerűen lehetetlen. Így lehet, hogy ami szarnak tűnik neked, az másik 10 felhasználónak meg tetszeni fog, vagy fordítva.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

meg rád erőltetett default beállításokat

Minden default az rád "erőltetett" abban az értelemben, hogy úgy kapod készhez a telepített szoftvert.

Windowson be tudod állítani a betűtípust. 

MacOS-en is van tudtommal erre lehetőség, a rendszer támogatja, csak nincs kivezetve a UI-ba az, hogy átállísd. 

Persze, a betűtípust bármilyen OS-en át tudod állítani. Itt most a szemléletről írtam, hogy pl. a Windows, MacOS arról szól, hogy egy nagy cég eldönti neked, hogy mire van szükséged, mikor legyen frissítés, mikor induljon újra, mik legyenek a defaultok, van, amit ki sem kapcsolhatsz (telemetria). Aki annyira defaultot akar mindenből, meg lusta bármit is állítani, annak ez való.

Én egyébként az alap MS-os windowsos és office-os fontokat (Ariel, Tahoma, Verdana, Times New Roman, Fixedsys, Comic Sans, Calibri, Segoe UI, Lucida Console, stb.) kifejezetten utálom, vagy rondák, vagy aránytalanok (túl tömzsi, túl vékony, túl alacsony), vagy unalmasak, elavultak, rossz Unicode-lefedettségük van, zéró OpenType featureset, kb. vicc kategória. Linuxon szándékosan nem teszem fel a mscorefont-csomagot se, nehogy ilyen szutyok fontokkal fussanak akár csak Wine-ban programok, meg a böngészőben weboldalakat erre fallbackeljenek, mert látni nem bírom őket

A vicc az, hogy pedig a MS tud ha akar, pl. terminálban már vagy 3 éve a FOSS licences MS Cascadia Code fontot használom, ez elég jó, jó a hintelése, jó a Unicode-lefedettsége, kulturáltan néz ki, kritikus karakterek megkülönböztethetők (0O1Il). Előtte sok évig használtam Ubuntu Mono, Dejavu Sans Mono, Jetbrains Mono, Fantasque Sans Mono fontokat is, de azokra ráuntam x idő után.

Az Apple meg az Adobe fontjai viszont általában elég jók.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

(x) van jelentősége, de kb. a x-ed rangú kérdés

Igen, tudom, hogy ki lehet cserelni (gondolom errol is szol a kerdes), viszont nem biztos, hogy csak a sajat szamitogepedet kell hasznalni, igy jo lenne, ha a default is hasznalhato lenne. A sok ugyfelmunka utan en mar raszoktam arra, hogy a sajat eszkozon is csak azt allitsak el defaultrol, amit nagyon muszaj, mert utana szivas atszokni valami masra.

Jelentősége annak van, hogy cserélhető-e és a csere mennyire fájdalommentes.

Szerkesztve: 2024. 07. 09., k – 00:04

Van jelentősége, mert sok normi az alapértelmezett fontot használja, de a poweruser kategória úgyis lecseréli, ha nem tetszik neki. Ma már sok jó font van ingyenesen, Linux, meg úgy általánosan X11/Wayland alatt nem nehéz fontot telepíteni, ha csak a usernek kell, még root jog se kell hozzá, csak bemásolni a fontfájlokat a ~/.local/share/fonts/ mappába, ha nem létezik, létre kell hozni. Elvileg mehet a ~/.fonts/ mappába is, de az deprecated, nem biztosan veszi figyelembe minden szoftver. Plusz elvileg a cache-elés is kell, fc-cache és fc-cache-32 futtatása, de a gyakorlatban a szabványt követő szoftverek azt automatice megcsinálják, de ki lehet fogni néhány régi, elavult programot, amiknek ez a kézi cache-lefuttatás kellhet.

A betűtípusnál nem csak a kinézet számít, hanem pl. a támogatott Unicode karakterek, meg hogy a rendszeren be legyen állítva normálisan a fontsimítás, esetleg hinting, subpixel rendering, ha az is kell valakinek, hogy szépen jelenjenek meg a fontok, ne legyenek túl szögletesek, túl vékonyak, ne szivárványosodjanak, stb.. Bár ez a legtöbb mainstream full DE-s disztrónál nem probléma, mert out of the box már rendesen be van állítva minden, de kisebb illetve minimalista disztrókon dolgozni kell vele, több helyen beállítani, /etc/fonts/conf.d/ mappában a .conf végződésű XML fájlokat szerkeszteni, meg ~/.Xresources (ezt régebbi X-es programok használják), stb..

A többi részlet már csak hab a tortán, hogy milyen font, milyen formátum (OpenType, TrueType, stb.), milyen feature-öket támogat (alternatív betűkép, különböző dőlt és vékony variánsok), milyen ligatúrák vannak benne, ez már mindenkinek egyéni preferencia, hogy mire van szüksége.

Nem csak GUI-nál fontos, terminálban és tty-ban is sokat dob a felhasználói élményen egy normálisabb font. Én jelenleg terminálban a MS Cascadia Code-ot használom (előtte a Fantasque Sans Mono ment, még előtte a Jetbrains Mono, még előtte a Dejavu Sans Mono), tty-ban meg a Terminus fontnak a 232-n variánsát. A polybar panelem meg Dejavu Sans Condensed fontot használja, míg a böngésző meg a Dejavu Sans fontot.

Annyiból megértem a Gnome-ot, hogy néha jó az unalmasság, monotonitás oldására, vérfrissítésként egy új font, új színtéma, stb..

Szerk.: megnéztem ezt az Inter fontot, nem telepítettem, csak képekről. Nem tűnik kinézetre rossznak, de nem sokkal másabb, mint az eddigi Cantarell. Kicsit az Arielre, Helvetica-ra is hajaz. Három baj van vele, 1) kicsit unalmas, 2) a kis L és a nagy i ugyanúgy néz ki, 3) a 0 és az O között lehetne nagyobb a különbség. Akár úgy, hogy a 0 még keskenyebb, vagy ferde áthúzás, vagy pötty, vagy valami legyen benne.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Van jelentosege, de a legtobb esetben teljesen jo az, amit defaultnak megtesznek. Persze van, amihez lecserelem, a Fira Code nekem bejott kodolashoz, de altalanos celra nem tennem alapertelmezettnek.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

A GNOME-mal kapcsolatban inkább az az aktuálisan vicces hír, hogy "GNOME Foundation hires "Professional Shaman" as new Executive Director". Ide jutottak. 20-25 éve nagyon szerettem, aztán kiábrándultam belőle, amikor megcserélték az OK/Cancel gombot, meg letisztították a UI-t (nem maradt semmi) stb. Először a programozókat váltották az interfésznácik, aztán jöttek a woke-ok, most meg a sámán. :D Ehhez képest huszadrangú kérdés, hogy mi az alapértelmezett font. 

kiábrándultam belőle, amikor megcserélték az OK/Cancel gombot,

 

Szerintem nagyobb szopatas, amikor az ablak jobb felso sarkába teszik az OK gombot. Es a cancel nem mellette van, hanem a bal felso sarokba. Oh b+.

Jah es az OK az mar sose ok, hanem mindig elnevezgetik.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Én még sose láttam GNOME operációs rendszert. :(

Én szeretem a retrót, de ezt a szabvány VGA fontot kifejezetten utálom. Ronda, nehezen olvasható, már a DOS korszakban is utáltam. Nem is értem, hogy anno hogy nem folyt ki tőle a szemem, ráadásul akkoriban fontsimítás se volt. Valamennyire a CRT kijelzők oldották a pixelességet, de nem teljesen.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Szerintem sokkal olvashatóbb a VGA font, mint a különféle, szarul-húgyul hintelt, alacsony PPI-s kijelzőn egybefolyós, designer-monobetűtípusok, főleg egy nem magas PPI-s monitoron (80-100).

Ez viszont a kinek mihez szokott a szeme című kérdés és holmi kevés értelme van róla vitatkozni. A hangsúly a konfigurálhatóságon van.

Én senkire nem erőltetném rá a VGA fontot, aki nem kéri. Mélységesen megvetem azokat a babzsákfejlesztőket és UX-ökröket, akik azt gondolják, hogy amit ők olvashatónak látnak a 15. generációs Inteles, 1 TB SSD-s, 64 GB RAM-os, 4K monitoros konfigjukon, azt majd az egész világ könnyedén™ elolvassa, beleértve a teljesen máshoz szokott haladó felhasználókat is, hiszen ezt UX-tudományosan™ egy meetingen megállapították, babzsákon ücsörögve, szójalattés kávét kortyolgatva.

Nem értem, hogy a PPI hogyan jön betűtípusokhoz. A modern betűtípusok mind vektorosak, ha alacsony PPI-s kijelződ van, akkor megnöveled a betűtípust. Ha nagyon szar a kijelző, akkor azon minden szarul fog kinézni, csodák nincsenek, nyilván kompromisszumot igényel.

Azt jól is teszed, ha nem erőlteted senkire, mert nem csak marha ronda és szemfacsaró, de semmilyen Unicode-karaktert sem támogat. Persze, kicsit kemény vagyok a VGA fonttal szemben, 8×16 pixelen nem tudtak szebbet, meg bele kellett férjenek egy pár KB-os ROM-ba. Ma már nem csak ennyi áll rendelkezésre, kibővültek a lehetőségek, még tty konzolon is, nem hogy GUI-n.

Egyébként ezzel a Gnome-féle Cantarell, Inter és sok disztró által használt Liberation Sans betűtípusokkal nincs nagy baj, mint írtam. Kicsit unalmasak, mert túl szabályosak bennük a betűk (lehetne bennük több egyéniség, egyediesség), meg lehetne több különbség a kis L és a nagy i, meg a nulla és a nagy o között, de végül is nem olyan rosszak.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Na ezaz, hogy áttértünk a csak vektoros betűtípusokra, pedig a monitor pixelekből áll.

Értem én hogy nem skálázhatók folytonosan a pixel fontok, de nézd meg milyen szívás van a vektorosokkal, hogy szépen lehessen őket megjeleníteni a kis felbontású kijelzőkön.

A bitképes fontokkal nincs ilyen probléma.

A VGA font nekem meg 1000x jobban tetszik, mint a tipikus monospace fontok. Én azoktól kapok hányingert.

Igen. Mikor jön a vektor fontra, elsimítàs meg kutyamicsoda és lesz belōle 800x600-on egy amorf paca. És mikor reklamàlsz, a reakció, hogy "hasznàlj rendes monitort, plebs...". Miközben ez az ō termékének a beépített touchos monitora! És még meg is magyaràzza, hogy màsok mindig kötnek monitort a gépre.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Na ezaz, hogy áttértünk a csak vektoros betűtípusokra, pedig a monitor pixelekből áll.

Azért, mert eltérő monitorok eltérő sűrűségű és számú pixelekből állnak, illetve az emberek szeretnek olyat csinálni, hogy átállítják a betűméretet, mert nekik úgy kényelmesebb olvasni.

A hinting egy betűtípuson belül azt írja le, hogy pixelgrafikus megjelenítés esetén a képpontoknak a vektor mentén hogyan kéne optimálisan a képernyőre kerülniük.

Miből is állna a betűtípusokat dizájnolgató milliárdos multiknak (Microsoft, Red Hat, Canonical, Apple, Adobe stb.) megfelelően hintelni a betűtípusokat? Jahogy semmiből, csak túl milliárdosok hozzá.

Nézz meg egy Arial, Tahoma, Verdana, Times New Roman-t full hinting-gel, alacsony PPI-s (80-90) kijelzőn 8-12 pt méretben. Tűéles lesz. Nézz meg egy bármelyik másik szarul-húgyul hintelt webfontot. Homályos, olvashatatlan szar lesz.

Nos, így jön a PPI a betűtípusokhoz.

Alapvetően meghatározza az UI kinézetét, hangulatát, használhatóságát...

Szerkesztve: 2024. 07. 09., k – 21:31

Fontos kérdésnek tartom, de sajnos az "egyéb"-re kellett szavaznom, méghozzá azért, mert nem a választott betűtípusnak van nagy jelentősége, hanem annak, hogy átállítható-e úgy, hogy a UI minden egyes felületén ezt a különféle widget-készletek (Qt, GTK stb.) figyelembe is veszik és véletlenül sem az történik, hogy a babzsákfejlesztők a babzsáktermékmenedszerek szélsőséges idealizmusait, trendbuziskodásait, csiligány, szarul-húgyul hintelt, alacsony PPI-s kijelzőn életlen webfontjait erőltetik rá a felhasználókra bármilyen módon. Mert a Red Hat által fejlesztett GNOME elmúlt 10 éve nagyjából arról szólt, hogy úton-útfélen, verzióról verzióra tiporták sárba a felhasználói szabadságot, kényszerűen lemajmolva ezt a trendet hol éppen az Apple, hol éppen a Microsoft háza tájáról.

Tehát, röviden: A betűtípus jelentősége a felhasználói szabadsággal (értsd: a desktop környezet konfigurálhatóságával) fordítottan arányos.

Ebben igazad adok félig. A Gnome a 3.x-től kezdve tényleg erőteljesen butított, sok beállítást, témázást elvettek a felhasználótól, illetve a Gtk témabeállításokba meg a Gnome Tweaks-be száműzték. Sok feature-t is elvettek, pl. asztali ikonokat (ezt visszahozták végül, de sok év kihagyással), nem egész képernyős alkalmazásindítót, ablakok minimalizálását a panelra, stb.. Olyan alap dolgot, mint az accent szín, is csak most implementálták.

Ez nem Gtk-s sajátosság, a Gtk, Qt engedné a felhasználói szabadságot. Ez csak a Gnome-osok hülyesége. A social justice warrior beállítodottságukat, meg a meleg/kisebbségi éltető CoC-ukat sem állhatom ki, tipikus bullshit emberek. Sose voltak a kedvenc társulatom.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

kb mindegy ugyis azonnal cserelem arra ami nekem kenyelmes es megszokott a szep szememnek :D

Szerkesztve: 2024. 07. 10., sze – 12:15

A babzsákfejlesztő előbb betűtípust választ, ami illik az adott napi személyiségéhez, utána operációs rendszert, ami az adott betűtípussal van.

Mivel sok gépen dolgozom még zavar is egy kicsit, ha nem az alapértelmezett valahol. GUI-t még sosem állítottam át, konzolt viszont igen, ott amúgy is többet tanyázok, a saját gépemen "Inconsolata" a font.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Azért gondolom jelentősnek, mert adtak már a kezembe olyan okostelefont, amin a fontkészletet valami csiribirire átállította a felhasználó, de olyanra, hogy egyes menüpontokat csak a rutin miatt találtam meg, mert gyakorlatilag olvashatatlan volt. Valami részeg gót betűs macskakaparásra hasonlított.

Akkor most képzeld el, hogy egy babzsákon ücsörgő UX-ökör teszi ugyanezt, csak azt már nem lehet megváltoztatni olvasható betűtípusra, mert a UX-ökörcsapat a termékmenedzsmenttel egyetértésben megállapította, hogy így divatosabb™, tehát jobban™ eladható™ az okostelefon és több identitást™ ad a felhasználójának.