Boldog FreeBSDDay-t! - Élő interjúk egész nap a YouTube-on FreeBSD hackerekkel

Címkék

Erre tessék: https://www.youtube.com/@FreeBSDProject/streams

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 06. 19., sze – 17:24

Hááát, ilyenkor azt érzem, hogy rohadt kicsi a FreeBSD community ... FYI ... a 26-ból egy én vagyok, vagyis 25 ...

trey @ gépház

Egy TrueNAS-t leszámítva én sem vagyok komoly felhasználó. Ráadásul a TueNAS esetében is gondolkodom, hogy kipróbálom a Scale-t. :)
De ha elgondolkodom azon, hogy mely cégek, alapítványok, szervezetek megszűnése szomorítana el. Akkor a FreeBSD az élvonalban van. És ez azt jeleni, hogy valamit jól csinálnak.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

A minap próbáltam feltelepíteni egy FreeBSD-t, ami sikerült is, de egyelőre elakadtam az nvidia driverrel, mert az X nem megy csak 1024x768-as felbontásban, még akkor is, hogyha fel van telepítve a pkg-val a bináris csomag, és követve a handbook-ot mindent is megcsinálva, ami bele volt írva, még mindíg nem megy a natív felbontás...

A YT-on láttam videót a freebsd+nvidia telepítésről. Kérdés, hogy mennyire friss videók, de azt nézted esetleg?

Szerk: most találtam: https://www.youtube.com/watch?v=AQE8w4fvRoE&t=1961s

https://www.youtube.com/watch?v=i0HMpACPU6c

https://www.youtube.com/watch?v=5vHdJ5-drMs

https://youtu.be/1VpVvsVbT-g

Ezt néztem pont tegnap. Hát az az érzésem volt, mintha visszarepültem volna 1998-ba, mikor először próbáltam az otthoni gépemre linuxot telepíteni és valahogy elindítani azt a rohadt X-et. Fájdalmas élmény volt ezt most újraélni.

Most sikerült feltenni egy laptopra a FreeBSD-t: Ez egy Dell Vostro 1015, jó régi laptop.

A wifi telepítés kínkeserves volt: Installáláskor megtalálja, hogy egy Broadcom BCM4312 Wifi chip van a gépben, és szépen felajánla, hogy használni akarom-e. Ha igent választok, akkor elkezd hibákat dobálni. Végül telepítés után elindultam végig a kézikönyvön, amit ha végigcsinálok, akkor továbbra sem működik. A dmesg alapján egy kernel modult hiányol. Találtam egy több éves cikket, ami leírja, hogy a ports-ból hogy kell feletepíteni a drivert portmasterrel. Ezután továbbra sem működik, de miután bementem a driver könyvtárába, és futtattam egy make deinstall-t, majd egy make install clean-t (egy fórumon találtam), megjavult, és van wifi. 
Van egy USB-s wifi adapterem, amit kipróbáltam, az bezzeg rögtön működik, telepítéskor megtalálja, és beállítja. De a lényeg, hogy végül sikerült a laptop saját wifijét beállítani. A bluetooth-t meg sem próbáltam még.

Indulás után 640x480-ban jelent meg a konzol, ezt át sem tudtam állítani (ha lenne UEFI-s boot, állítólag könnyú lett volna).

Feltettem az xfce4-et. A felbontás rossz.

A kézikönyvben leírtak alapján feltettem az intel videó drivert, és a felbontás megjavult. Bootolás után is félig jó már (nincs a kernelbe befordítva a driver, hanem külön modul, ami később töltődik be). Mire bebootol a gép, a konzol is jó, és az Xfce4-ben is.

Kézzel telepítettem volume managert, és network managert, ezek működnek.

A billentyűzet xfce alatt nem akart magyar lenni (hiába állítottam be ezt telepítéskor), de ezt is sikerült megoldani.

 

A mostani állapot: Elindult a rendszer, és elkezdett minden működni, aminek kell. Ahhoz képest, hogy a fedora-s XFCE hogy futott ezen a gépen, ez elég jó, és a lényeg, hogy most kb minden a helyén van.

Nem volt egy könnyű telepítés.

 

Szerk: csak egy megjegyzés még: Ezen a laptopon a Fedora telepítés után sem működik a wifi, plusz csomagokat kell feltenni az rpmfusion repository-ból, amit engedélyezni kell előtte.

Azt vettem észre, hogy UEFI boot során, ha nem az első helyre beállított opció a boot order-ben, akkor csak max 1024x768-ban hajlandó induli a rendeszer és nem állítható a felbontás, de ha 1. helyen van, akkor indul rendesen és a natív felbontást használja a rendszer.

Ha a virtualbox-ot telepítem pkg-val akkor a kernel modul mismach-ol magával kernellel és a ports-ból telepítés nem játszik mert 2000 év mire lefordul, ha egyáltalán megy vele.

 

A lap egy Asrock FM2A75Pro4-m alaplap A8-5600K (2 mag 4 szál, 2013-as trinity APU) 12 GB ram-mal...

Integrált GPU 32 MB-ra állítva First AGP PCI-E Nvida 1060 6 GB-ra állítva... amd és intel gpu driver telepítve pkg-val bináris csomaggal 14.1 Release 1-en.

A dmesg ír neked valami furcsaságot az nvidia driver betöltésekor?

Elvileg itt van, hogy tudod lekérdezni a videókártyát: https://docs.freebsd.org/en/books/handbook/book/#x11

pciconf -lv|grep -B4 VGA

Ez mit ír?

és utána a dmesg-ben ezzel kapcsolatban van valami hiba? Nekem nincs is UEFI boot a régi laptopban, és azt tapasztaltam, hogy akkor "ugrik helyre" a felbontás, amikor betöltődik a driver.

A virtual box-os dolgot nem értettem, nem jó a port, ami fent van, a default kernellel?

Nekem eddig szerencsém van, a wifi is működik (másik chipsettel rögtön ment volna), jó a felbontás, hang, és mikrofon is van, akadás nélkül lejátszik minden videót, és úgy tűnik a bluetooth is működik (bár ott majd keresni kell valami kevésbé fapados megoldást az új eszközök konfigurálására, ami xfce alatt tud pl futni). Holnap megnézem a webkamerát, az nincs még beállítva.

NV-nél nagyon nem mindegy, hogy konkrétan milyen kártya, GPU, mert csak az ahhoz való driverággal működik. Több driverág fut egymás mellett, 340, 390, 430, 550-es ág is.

A másik, hogy nem elég a drivert feltelepíteni, hanem a /etc/rc.conf-ban hozzá kell adni kld_list="nvidia-modeset" sort. Ha továbbra sem menne, akkor a Xorg.conf-ban is szét kell nézni, hogy a Driver "nvidia" be van-e állítva, alapból be kéne, hogy legyen.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Persze, az 550es driverággal használom a kártyát, mert GTX 1060-as.  A freebsd manuálban is olvastam valamint maga az nvidia-drm és nvidia csomag telepítése során a pkg írja a csomagkarbantartó üzenetét, hogy miket kell megcsinálni, hogy menjen is a driver. Ezeket mindet megcsináltam, rc.confban benne van minden szükséges sor. Feltettem az nvidia xorgos konfig scrpitjét is a pkg-val, aminek köszönhetően nem csak egy fix natív felbontással fut a monitor, hanem az összes lehetségessel.

 

Itt az a fura, hogyha valószínűleg UEFI bug, vagy eltérő implementáció okozza az Asrock részéről azt, hogyha nem azelső boot bejegyzés lenne a freebsd akkor valamiért 1024x768-as felbontásba áll a képernyő fixen.

(Azt meg se jegyzem, hogyha a lap látja, hogy (Asrock FM2A75Pro4-m) windows van telepítve akkor kérdés nékül azt indítja el akármilyen sorrendet állítok be magában a boot menüben.)

Szerkesztve: 2024. 06. 23., v – 11:00

Amit megadtál linket az alapján csináltam meg hogy mely driver kell hozzá.  Itt nálam, ahogy korábban írtam, ha a boot sorrendben nem az első a FreeBSD bejegyzés, akkor nem hajlandó csak XGA felbontásban indulni a rendszer, akkor is, ha be van töltve az nvidia-kmod és nvidia driver is. Egyébként működik szépen ha az első opció a boot sorrendben.Nem, nem ír semmi furcsaságot a dmesg a nvidia driver betöltésekor.

.....

nvidia-modeset: Loading Nvidia Kernel Mode Setting Driver For Unix platform 550.54.14

.....

 

A virtualbox-ot (virtualbox-ose-6.1.50_1) a pkg csomagkezelővel telepítem fel, és engedélyezem az rc.conf-ban, hogy a driver betöltődjön, viszont a dmesg-ben:

KLD vboxdrv.ko: depends on kernel - not available or version mismatch.

 

Portból nem akarom felrakni a virtualboxot mert 1000 év alatt fordul le, annyi időm nincsen sajnos rá.

 

 

Bónusz: Az XFCE4-et telepítettem fel sddm login managerrel. Amikor belépek akkor csak egy sima kurzorom van és nem tölt be tovább az xfce, de ha letörlöm a .config könyvtárban a beállításait, akkor elindul...

KLD vboxdrv.ko: depends on kernel - not available or version mismatch.

Most ezt találtam: https://forums.freebsd.org/threads/virtualbox-kernel-module-fails-to-lo… 
https://www.micski.dk/2023/05/03/how-to-fix-version-mismatch-for-freebs…

Közben látom, hogy ezek fordítgatós megoldások.

Én végül a bhyve-nál maradtam, vm-bhyve-val (egy shell script-ben megírt tool/wrapper hozzá) egyszerű használni.

Az xfce-t én lightdm login managerrel tettem fel, az tökéletesen működik, azon felül, hogy lightgdm néven akartam telepíteni, és hosszú percekig nem találtam a csomagot. :)