Adatmentés telefonról

Fórumok

Asszony samsung a52s 5g-je arccal előre kőre esett, hiába a tok, hiába a kijelzővédő fólia, a kijelző a jobb szélen egy milliméteres függőleges sávban fehéren felvillan, aztán teljesen sötét. Nyilván így feloldani sem tudjuk. Jelkód van rajta, tehát usb billentyűzettel sem tudnám vakon begépelni az unlock kódot.

Van itthon egy dell usb-c dokkoló, arra rádugtam a saját pontosan ugyanilyen telefonomat próbaképp, de azzal sem ad képet hdmi-n a dokkolóra kötött monitor az én telefonomról sem (pedig az még fel is van oldva). Vagy valami nemdokkoló hanem inkább butább usb-multiport adaptert nézzek ilyen telefonra kötéshez?

Asszony telefonján természetesen temérdek pótolhatatlan audió felvétel, és videók a gyerekről. Hónapok óta könyörögtem neki h. dugja rá a laptopjára, és másolja rá a videókat, mert ő az aki bevonzza az összes adatvesztést. Hát tegnap hálistennek ez a jóslatom is bejött. Mit csináljak, h. az adatokat le tudjam menteni? Ha beugrok valamelyik gsm-es boltba ahol 50 ezerért instant kijelzőcserét csinálnak 1 óra alatt, milyen rizikói lesznek a műveletnek?

Hozzászólások

adb-vel be tudsz rá lépni?

Vagy esetleg adb pull-lal leszedni teljes particiókat?

Ez az első gondolatom.

Közben rájöttem, hogy ez több sebből vérzik:

- valószínűleg a telefon kérdez, mielőtt így beenged. Esetleg a developer módot is be kellene kapcsolni.

- lehet, hogy a partíció titkosítva van.

- nem tudom, hogy kell-e root jogosultság, esetleg a fastboot-nak van-e hasonló funkiója, amivel így leszedhetsz egy partíciót.

tehát:

1. Utángyártott kijelző?

2. Én rábíznám egy szervizesre, megkérném, hogy mentse le róla az adatokat. (akár hivatalos szervizre) Lehet, hogy jobban benne vannak ezekben. De szólni kell, hogy ne reseteljék le a telefont, ha csak kijelző cserét kérsz!

Meg mindenféle kibaszott kódot és titkosítást! - A mobil állandóan szem előtt van, - ügyelek rá, hogy így legyen. - Mi a fészkes fenének kellene magamtól bármiképpen megvédeni? (Az "asszon" meg, bármikor tanulmányozhatja a tartalmakat, ha fizikai hozzáférhetőséget észlel.., az jót tesz a féltékenységének...)

:)

Tudom, ez nem segítségnyújtás...! Bár nagyon szeretnék tudni ilyenkor...  :(

Sok konfliktust bevállaltam már az "asszonnal", hogy pár órára a mentés miatt nélkülöznie kell a telefonját. (Mert ha rábíznám, mikor tudná magáról ennyi, vagy a szükséges időre "leválasztani" az eszközt?? - Sanszos, hogy soha.)

És még én vagyok a hülye, mert nem szeretem kiadni a képeim másnak? Btw akkor kezdtem el kikapcsolni, mikor elkezdett betellni a gdrive tárhely, és hát ugye pusholta, h vegyek még. Háppersze. Semmi szükségem rá. Vagy van sd kártya hely a telóban, akkor 256-512G elég sok mindenre elég, vagy olyan telót veszek, amiben eleve van 512G hely.

De windows alatt is pusholva van, hogy vegyél tárhelyet, ez a onedrive. Úgy telepítettem fel a kölöknek a windowst, hogy ki volt kapcsolva. Pár napja szólt, hogy a sulihoz akar csinálni egy prezentációt az online powerpointtal, és erőltetik, hogy vegyen meg valamit, és nem tud prezentációt csinálni. Valahogy bekapcsolt neki (nem rendszergazda a gépen), és megtelt az 5 Gb. Az egész asztalát, meg a jó ég tudja miket szinkronizált fel a windows, és amikor ki akartam törölni, akkor az nem működött!! Komolyan megfordult a fejemben, hogy ez szándékos. :))

Egyébként kicsit furcsa ezekben a microsoft-os felhő szolgáltatásokban, hogy elküldesz egy törlést, ami nem történik meg rögtön, ott marad a resource, esetleg valami hibát is kapsz, és jobb esetben később majd kitörlődik. De közben fogalmad sincs, hogy mi történik a háttérben. Ilyen érzésem az Azure-ral is volt, amikor ismerkedtem vele, az AWS-sel pl minden rendben volt.

Telefon, onedrive, stb..: Nekem is az az első egyébként, hogy kikapcsolom mindenhol a felhőbe szinkronizálásokat. Inkább megoldom a mentést máshogy.

"Valahogy bekapcsolt neki (nem rendszergazda a gépen), és megtelt az 5 Gb. Az egész asztalát, meg a jó ég tudja miket szinkronizált fel a windows, és amikor ki akartam törölni, akkor az nem működött!!"

Működik az, csak ahogy Lenin et. is mondta, tanulni, tanulni, tanulni... (Szóval de, leválasztható a lokális fiók a felhős tárhelyről...)

Nem ez volt: kiírja, hogy hiba történt, és a fájl nem törölhető. Ezen a tanulás nem segít, ha sz*r egy program, és ezt nem a microsoft miatt írom, de én tényleg nem vagyok velük megelégedve.

A webfelületnek a lokális fiók leválasztásától függetlenül működnie kellene, és értelmes üzeneteket adni, ha van valami.

Mondj részleteket! Mert azon kívül h. tudom h. létezik ilyen sztring android-ban h. USB / ADB debugging, és lehet developer módban bekapcsolni meg kikapcsolni, azt se tudom h. eszik-e vagy isszák. Sosem volt rá szükségem h. ebbe belemerüljek.

1. https://medium.com/@swaggamingboombeach/how-to-enable-usb-debugging-on-…

Nem tudom, ez az "adb devices", és "adb put global ...." működik-e. (Method 1 a cikkben)

2. Van esetleg olyan program, amit playstore-ból kiindulva (a weblapról az install gomb megnyomásával) fel tudsz tenni, adb bridge, vagy hogy hívják. Tehát belépsz a feleséged accountjával, akkor régen legalábbis a weblapról kiindulva is tudtál programot telepíteni. Esetleg akkor http-n elérheted. De lehet, hogy itt is először jogosultságokat kellene hogy adj.

3. Mi ez az OTG kábel, itt esetleg valaki vágja? Amivel elvileg megoldható a mentést, de nem ismerem egyáltalán. (ha rendelsz egyet, akkor megérheti megvárni)

4. Esetleg fastboot-tal fel tudsz tenni olyan recovery-t, amiben alapból engedélyezve van az ADB: TWRP. De lehet, hogy ha be tudsz lépni a recovery módba, akkor ez enélkül is működik.

5. Úgy emlékszem (még a Samsung Galaxy S3 időszakából), hogy a samsung-nak van egy speciális módja, amivel a szerviz programmal (vagy valamivel) fel tudtam tölteni akár a gyári ROM-ot. Szerintem ezzel menteni is lehet a partíciókat. Ez a program/üzemmód az ODIN lehetett: https://r2.community.samsung.com/t5/Tech-Talk/How-to-Flash-Samsung-Firm… Nem tudom, hogy mentésre jó-e. De vigyázz, mielőtt felül írsz vele valamit.

Biztos, hogy le fogod tudni menteni az adataidat, csak ezeket sajnos végig kell járni.

Szerk: egy naív kérdés, és biztos próbáltad is már, de hátha nem: ha sima USB kábellel rádugod a gépre, akkor nem lehet valahogy elérni az adatokat? Töltés módban indul?

Igen, csak ezek a telók szoktak úgy is működni, mint egy sima pendrive. Ha jól emlékszem előtte megkérdezi, hogy hogyan szeretnéd csatlakoztatni, esetleg szerencséd van, és megjegyeztettétek korábban.

De a többi pontot nézd meg, segíthet.

Szerk: az első pontban írják:

adb devices
adb shell settings put global usb_debugging_enabled 1

De nem vennék rá mérget, hogy ez bekapcsolja ez tényleg engedélyezni fogja az usb debuggingot. :)

utána adb shell,

megkeresed a fájlokat, és adb pull-lal leszeded.

Az ADB szerintem ebben van: platform-tools. https://developer.android.com/tools/releases/platform-tools

Igen, csak ezek a telók szoktak úgy is működni, mint egy sima pendrive. Ha jól emlékszem előtte megkérdezi, hogy hogyan szeretnéd csatlakoztatni, esetleg szerencséd van, és megjegyeztettétek korábban.

Nem jegyzi meg. Illetve de, de a zárolt telefon az a szekuriti blokád ilyenkor. Különben bárkinek a zárolt telefonjáról lehetne usb-n adatot lopni.

Akkor szerviz.

A fastboot-ot most végigpróbáltam. Látja a telefont, a fetch parancsot nem támogatja a motorola (régen htc-vel ment), van valami readback is bizonyos telefonokon, itt nem működött.

A recovery módban nem látja az adb-t a kölök telefonja, twrp-t nem tudok telepíteni, mert nincs a kölök telefonjára (azzal elvileg menne az adb, ha lehet hinni a leírásoknak).

Igen én is pontosítanék a fentebbi hozzászólásomon, stock bootloaderen vagy recovery módban nem lesz adb, kevertem a twrp/clockworkmod custom bootloaderekkel amik alól biztos használtam már, OP esetében szerintem lényegtelen ez a vonal így.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Ha DEX képes lenne, akkor látszana a kijelzőn. Marmint monitoron/tv-n. De így felesleges az otg magában.

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Én első körben azon gondolkodnék mennyi lehet ezekből sd kártyán (egyébként is jobb lenne mindig arra dolgozni telefonon), de hdmi-usb megoldások is léteznek ha csak a kijelző a probléma. Google sync is segíthet amit fentebb írtak. Szervíz eszközökkel természetesen dumpolható az egész telefon tartalma de ezt meg titkosítás teheti nem túl optimálissá. Igazából jó lenne többet tudni a megfelelő módszer javaslatához.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

sdkártya sosem volt benne, dual sim van használatban

google sync nem syncelte azokat a fájlokat amikre szükség van

usb-hdmi megoldást írtam h. nem működik (nekem), de ha neked van tipped más módon, hallgatlak

elvégzett kijelzőcsere esetén miért lehet adatvesztés? Kötelező a csere során / végén a factory reset?

Dehogy kötelező, egy szalagkábel az egész szerintem mindenhol amivel foglalkoznod kell. Ami különböző az az, hogy mennyit kell szívni a szétszedéssel mire hozzáférsz (meg utána összelegózással). A szervíz policy miatt ragaszkodhatnak hozzá, de valószínűleg lehet beszélni velük ha értelmesek. Hdmi alatt én a butább kábeles megoldás kipróbálására gondoltam ami mehet tv-be monitorba bármibe, főleg ha dokkoló nem vitte.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Ott a pont. Lányomnak jó pár évvel ezelőtt cseréltek a telefonjában kijelződ, nem kellett letakarítani az adatokat, és a csere során sem történt ilyen - másik oldalról bizalom kérdése, hogy van-e olyan adat, fotó, akármi a telefonon, amit nagyon nem szeretne a telefon gazdája, ha akár csak véletlenül is, de meglátna egy idegen.

Elvileg egy pár éves kiskorú unokáról készült "meztelenfűrdős" video-kép is elgondolkoztathatja az embert. - Nem győzöm az ilyen "tudósítások" kapcsán eleget szidni a lányaimat.. - /De szerintük ilyenkor olyan cukik./ - (Mert nincsen egészséges paranoiájuk. Pedig minden mobilhasználat kapcsán kellene.)

:(

Aki nem ezt csinálja napi 8 órában évek óta, az (szerintem) csak nagyobb kárt okozhat benne, mint eredetileg is volt. Én inkább nem állok neki. A t490-en is sikerült letörnöm a műanyag pöcköket első szétszedéskor. A billentyűzetet is alig bírtam kicserélni, pedig 5 videót megnéztem róla, mind azt mondta  ízi és 2minutesjob. Aztán a 6. árulta el, h. ragasztva van középen, ahol nem látszik, és nem csak az a 2 csavar tartotta, amiről a másik 5 videóban pofáztak de a ragasztásról kussoltak.

Eszköze válogatja, én vagy 3-4 cserén túl vagyok - volt, amihez sikerült csak kijelzőt rendelni, pedig kerettel egyben akartam (mert ott gyakorlatilag "csak" csavarozni kell (jó, az aksi ragasztott ott is...), de a végén az is szépen összeállt - utólag még talán egyszerűbb is volt - igaz, a kiszedés során a régi, amúgy is sérült kijelző -hogy is mondjam csak- nem maradt teljesen sík :-)

olyat nem lehet, hogy asztali gepen belepsz a google accountba es bekapcsolod a szinkronizalast? ha keves a hely elofizetsz 1 honapra google one-ra.

neked aztan fura humorod van...

Nekem van olyan mini dokkolóm, amivel működik a telefon (USB/bill+egér és HDMI/kijelző is), S széria (DeX, egyébként jópofa dolog): nem jelkódom van, hanem PIN, egérrel fel tudom oldani. Nem tudom, hogy A szérián mik a lehetőségek.

Én lehet, hogy inkább Samsung szervizbe vinném.

Jövőre vonatkozóan nagyon tudom ajánlani: https://play.google.com/store/apps/details?id=dk.tacit.android.foldersy… (https://play.google.com/store/apps/details?id=dk.tacit.android.foldersy…)

DeX is available on Galaxy S9, S10, S20, S21, S22, S23, S24, Note8, Note9, Note10, Note20, Z Fold3, Z Fold4, and Z Fold5 series phones, and Galaxy Tab S4, S5e, S6, S7, S8, S9 and Galaxy Tab Active3 and Tab Active Pro series tablets --> azaz A-szérián nincs ilyen :(

Ettől mondjuk még egy buta hdmi-s screen mirroringnak mennie kellene.

Tudom, hogy DeX csak S sorozaton van, azért írtam, hogy nem tudom, A szérián mik a lehetőségek.

Egy keresés alapján lehet jó: https://eu.community.samsung.com/t5/galaxy-a-series/a32-5g-usb-c-to-hdm…, de lehet, hogy nem, mert csak usb2.1 a port: https://eu.community.samsung.com/t5/galaxy-a-series/galaxy-a50-usb-c-to…

Próbáld kideríteni, milyen port van a telefonon. Az még mindig kérdés lesz, hogy USB is átmegy-e.

Nekem konkrétan ilyen dokkolóm van hozzá: https://www.manua.ls/axagon/hmc-5g2/manual, de többfélével is működött, talán Dell dokkolóval is. Most Lenovo dokkolóm van, azzal nem működik, zavaros: kép ugyan megjelenik, egyszer meg tudtam nyomni az ebér gombot, hogy beírjam a PIN-t, de aztán eltűnik a kép, visszajön, de aztán ismét eltűnik (lehet, ha kihúzok mindenféle perifériát, akkor működne, de annyit nem játszanék vele).

Ha Szombathely környékén vagy/jársz szívesen kölcsön adom, de lehet, hogy valami boltban is ki tudsz hasonlót próbálni a környékeden. Szívesen el is küldöm kipróbálásra, ha könnyít a lelkeden, tudom nélkülözni 1-2 hétig :-)

Az a gáz, h. USB-C mögött lapulhat USB2 meg USB3.x is. (Fordítva viszont az USB 3.2 talán már csak USB-C csatlakozós lehet. Tisztára logikus.) És kb senki nem tudja megmondani biztosan, a Samsung főleg nem köti az ember orrára.

Max ha rákötöm PC-re és megnézem valami diagnosztikai programmal. Mert az h. a másolás lassú telefonról oda v. vissza, az még nem bizonyít semmit.

Kössz a felajánlást, kerítek majd pár féle USB-C adaptert. Az h. az USB3 kell valamihez, amihez az USB2.0 nem elég, az mit jelent pontosan? Displayport Alt mode-ra gondolsz, amihez kötelező az USB3, és 2.0-val esélytelen h. akármilyen adapterrel is fogna működni?

Az h. az USB3 kell valamihez, amihez az USB2.0 nem elég, az mit jelent pontosan? Displayport Alt mode-ra gondolsz, amihez kötelező az USB3, és 2.0-val esélytelen h. akármilyen adapterrel is fogna működni?

Az USB2-nek szinte biztosan kevés a sávszélessége a képernyő megosztáshoz, de hogy egész pontosan mi kell neked, nem tudom, nem vagyok annyira a témában, hogy felelősségteljesen tudjak nyilatkozni.

Notebook esetén is simán bele lehet szaladni falakba specifikáció alapján, például azt hinnéd, hogy adott porton meg tudsz hajtani két FHD-nél nagyobb felbontású monitort, aztán kiderül, hogy mégsem, mert adott AMD procinál korlát van. Elég mócsing a téma, a gyártók sem kényeztetik az embert információval, de a támogatások sem tudnak feltétlenül többet, ha kérdezed.

Ráadásul Bacsi2 úgy tűnik utána nézett a témának és nem működik. Ez alapján én nem vacakolnék, elvinném kijelző cserére, rákérdezve, hogy adatokat törlik-e. Ha adatokat törlik, akkor érdemes lehet még gondolkodni/próbálgatni (nyilván akkor is van némi kockázat, ha azt mondják, nem törlik), egyébként az energiát a jövőbeli mentésbe fektetném :-)

Még mini felbontás sem.

USB-C 3.0 esetén (általában) ott van az Alt Mode amit az támogat alapból, ezen lehet videót küldözgetni. A dokkoló csak drót ebben az esetben, az USB részén lehet, sőt általában hub is.

https://www.ti.com/video/6341176843112

Ezt én sem értettem..

Szóval ha az S6 Lite-ban USB2.0-s USB-C van, akkor semmilyen videójelnek (mivel ugye nem lehet USB2.0-n DP alt mode) nem lenne szabad átmennie? Így viszont a DeX mint fícsör mit tud egy ilyen kombinációban prezentálni? Vagy DeX over MHL módban megy ilyenkor?

Erre van a Miracast/Smart View.

@Czo: igen, elvileg lehetséges lenne. De ha már odáig jutottak, akkor be van drótozva az USB3+ is (ugyanazokat a vezetékeket használja, ezért is Alt mode), és valószínűleg támogatja a chipset is, ezért járnak kéz a kézben.

Ha a Samsung Dex nem is működik, de egy sima USB-s dokkoló amin van valami videó kimenet? Én a jómúltkoron a 3 éves Oneplus 8T-t telómat csak úgy a hecc kedvéért rádugtam a laptop dokkolómra. Egyből ment a képernyő tükrözés/egér/billenytűzet ami rá volt dugva.

Definiáld a sima USB dokkolót. Illetve h. valódi dokkoló v. port replikátorra gondolsz. 

Van itthon egy dell usb-c dokkoló, arra rádugtam a saját pontosan ugyanilyen telefonomat próbaképp, de azzal sem ad képet hdmi-n a dokkolóra kötött monitor az én telefonomról sem

Ezt írtam a nyitóban... Ennél butább dokkolóra gondolsz?

Nekem is van egy A52s 5G-m. Amikor annó utánanéztem, arra jutottam, hogy az S szériával ellentétben nincs értelmes képernyő kimenete (Type-C -> HDMI-vel nem kompatibilis). Emulátorozni szerettem volna TV-re kötni, de így elmaradt.

+ infó: az adatlapján azt írják, hogy nincs MHL támogatása, és USB 2.0-s.

Ha az enyém lenne, és kellenének róla az adatok, vennék hozzá kb. 15k-ért egy új kijelzőt, és beszerelném.

Ha nem értenék hozzá / nem merném szétszedni, akkor elvinném egy telefon szervizbe.

Szervíz + kijelzőcsere az nem kérdés. Az adatmentést szerettem volna elvégezni sajátmagam, mert a szervíz ha kontárul nyúl hozzá, ugrott minden, és nem tudom rajtuk leverni. Mert az ország 1 szervíze sem vállal garanciát adatokra szerelés közben. Azok elvesztése a világon egyedül csak nekem fog fájni, mindenki más leszarja. Ezért nem akarom addig szervíz közelébe vinni, amíg nincs meg a mentés.

Szerviz szerviz szerviz szerviz szerviz szerviz szerviz. 

Nem szervlekvár (szervíz).

Milyen rossz mozdulat es ugrott minden?? ha adat sérül akkor ahhoz elég nagy balfaszság kell!! Egy kijelzőcsere automata rutineljárás. mintha kicserélné a gumis az autón a gumit és lenullázódna az összes megtett km.