Commodore 610 (B128) mágust és szoftvereket keresek

Van egy működő Commodore 610 számítógépem, lemezegység nélkül. Gondoltam, nem nagy baj, van rajta szokványos Commodore magnócsatlakozó, majd kazettáról töltök be programokat.

Napokig küzdöttem vele, mire kiderült, hogy bár a gépen van fizikai magnócsatlakozás, ráadásul Cassette felirattal, a kernele mégsem támogatja a magnókezelést. A SAVE és LOAD műveletek "?device not present" hibaüzenettel leállnak, a rádugott magnónak pedig folyamatosan megy a motorja, nem képes azt indítani és leállítani.

Találtam egy kernelt hozzá, aminél a LOAD nem ad hibaüzenetet, de az sem kezeli a magnót. Végül most egy olyan kernelt tettem fel rá, ami a magnócsatlakozón keresztül képes a 1541-es meghajtót kezelni ... elvileg, mert kábelem még nincs a kettő közé.

A kérdésem azonban az, hogy ha valaki mélyebben ismeri a Commodore 610 vagy B128 vagy csak CBM-II néven emlegetett gép lelkivilágát, igazán mesélhetne arról, hogyan kerülhet magnócsatlakozó egy olyan gépre, ami nem kezel magnót? Értem én, hogy Business Machine, és az üzleti felhasználásban inkább lemezzel nyomultak, de akkor mégis minek rá a csatlakozó? Ha meg én derítettem ki rosszul a tényeket, akkor hogyan lehet mégis magnóról betölteni bármit is?

Mivel a gép egy kiállításon fog szerepelni, szeretném, ha valami látványosabb játék vagy demo futhatna rajta, de szoftvert is alig találtam hozzá. Van néhány lemez, ami elérhető, de ezek nem konvertálhatók TAP vagy T64 formátumba, ami persze érthető is, ha nem kezeli a kazettát. Van még hozzá egy bővítőkártyám, de EPROM-ba írható programokból is csak diagnosztikát, meg néhány utilitit találtam, látványosat egyet sem. Tehát ha valaki tud szoftver forrásokat ehhez a géphez, azt is megköszönném. És persze minden információt erről a gépről, mert úgy látom elég kevés maradt fenn.

Hozzászólások

Ah de szeretnék egy ilyet. Egy családi ismerősnek volt még gyerekkoromban, de mire felnőttem annyira hogy tudjam értékelni, már túladott rajta. :(

Szerkesztve: 2024. 05. 27., h – 16:29

Hű, ilyen B128 vasat csak képeken láttam...

A SAVE és LOAD műveletek "?device not present" hibaüzenettel leállnak, a rádugott magnónak pedig folyamatosan megy a motorja, nem képes azt indítani és leállítani.

C64 esetében az álmoskönyv szerint ez a +5VDC táphiba tipikus tünete. Rámérnél, kérlek?

Nem tudom ráakadtál-e már, de a FB-on van egy CommodoreSzerviz nevű csoport, amit egy retro gép felújítással foglalkozó úriember üzemeltet, és nagyon szép követő tábora van. Ott érdemes lenne rákérdezni ezekre.

Egyébként tippre a magnó csatlakozó a P128 (Personal) kivitel miatt is lehet rajta, ami nem kizárt, hogy alaplap szinten egyezik a B128-cal (Business). De az is lehet, hogy simán csak el van romolva a gép, azért nem kezeli jól a magnót jelenleg (azért csak 40+ évesek ezek...)