N5095 mennyi RAM?

Fórumok

Alin árulják MaiChai laptop 32GB rammal fenti procival. Az Intel oldalán  az van írva, h max 16 GB ramot tud kezelni a fenti proci. Most akkor ezt channelenként kell érteni (2x16)? Vagy kamu amit az ALi állít? Vannak képernyőképek is  a "vásárlóktól?" 32 GB ramról :-Z

Hozzászólások

Akar, lehet igaz is.

Nekem van egy Gigabyte GA-J3455N-D3H lapom, amiben egy Celeron J3455 van. Ha megnezed a speckot, itt sem egyezik, az Intel es a Gigabyte informacioja a memoriarol. Nalam, a kompatibilitasi listan szereplo 8 GB meretu Kingston memoriabol van benne 2 db, amely gond nelkul mukodik evek ota (2017 novembereben vettem).

Igen, pl Synology 918+ esetén sem támogatott hivatalosan a 16GB, mégis megy.

Nem csak NAS-oknál, de egy Dell Latitude i5 2. generációs laptopnál is ugyanez volt nekem.

De más esetekben is előjött ez már sokszor, Intel gyakran kevesebbet ír a specben, mint ami valóban működik. És itt sokszor feljön, hogy az, hogy kiírja a gép helyesen a RAM-ot, az nem azt jelenti, hogy ki is tudja használni. Viszont a gyakorlat azt mutatja, hogy de, ki tudja használni.

Szerkesztve: 2024. 02. 22., cs – 07:33

Én biztos vagyok benne, hogy kamu ez az ali-s hirdetés. Túl alacsony az ár, 2 tera SSD + 32 giga RAM önmagában kerül annyiba, mint amennyiért a gépet adják. Ezt én nem hiszem el, túl szép speckók az adott árért, még akkor is, ha alacsony frekis a RAM, meg a legolcsóbb 2 terás, noname, QLC SSD-ről beszélünk. Ilyen olcsó, low budget laptopba max. 256 gigás SSD-ket és 4 giga RAM-ot tesznek általában.

Egyedül a proci reális csak a konfigban, meg az akku. A többi teljességgel sántít, meg ellentmondásos is, mert a részletes leírásban említ 16/32 giga RAM-ot, az SSD-nél még 256/512/1024/2048-at, most akkor melyik? Szerintem ne rendeld meg. Mondjuk nem is tudnád, mert azt írja, hogy nincs készleten.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Ja, értem. Még így is tartom, mert a legdrágább konfig, 331 GBP (annak mutatja nálam, mivel a UK-ből nézem), 32 giga RAM + 2 TB SSD csak önmagában kerül máshol 220 GBP körülbe, akkor 110-ért kapod meg az egész gépet, IPS FullHD kijelzőstől (ez a UK-ben megint önmagában 100+ GBP), meg világításos billentyűzetestől. Én ezt nem veszem be, túl szép, hogy igaz legyen.

Mondom, ennél erősebb, jobb brand gépekbe ennyiért max. csak SD kártya, kicsi SSD, 4 giga RAM, HD kijelző, TN panel, stb. van csak. Az a része nem biztosan kamu, hogy az N5095 megeszik 32 giga RAM-ot, mert az Intel elírta, de maga a hirdetés még mindig kamuszagú.

Illetve én azért sem hajtanék 32 GB RAM-ra, mert olyan feladatokhoz, meg annyi program futtatásához, amikhez annyi kell, ahhoz ez a proci lesz gyenge. Mondom, sokszor 1000 GBP körüli gépekbe is csak 16 giga RAM van, meg 512 GB SSD.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Szia!

 

Nem biztos, hogy kamu. Mármint alin lehet kapni 2tb ssd-t 12 ezer Ft-ért. És láttam más fórumon olyat aki vett és használja gond nélkül.

Ettől függetlenül lutri az egész... Mi van ha pár hónap múlva elromlik? Hova viszed gariztatni? Mi garantálja hogy stabilan működik?

Én úgy vettem észre, hogy a nagyobb notebookokat gyártó márkáknál nem csak a terméket fizeted ki, hanem a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokat is.

Pl.: Dell-nél a "kijövős" garancia. 3 nap alatt megcsinálják a géped bárhol vagy a világban. Másik példa szintén Dell, a szoftver update windows-ra. Egyben megkapod a friss drivereket és nem kell keresgélni őket külön külön, mint az IT kor hajnalán...

A Dell csak egy példa, más nagyobb gyártó is tud ilyet.

 

Én azt gondolom érdemes ezt is mérlegelni a vásárláskor.

Ez egy teljesen biztosan kamu hirdetés, 4 TB SSD nem lehet ilyen olcsó, ráadásul a megadott sebességértékek is irreálisan jók, meg látszik hogy a WD SN szériát próbálják hamisítani vele, hogy mind a neve, címkéje hasonló legyen. Ennyiért még 2 terás SSD is bajos lenne.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Egészen pontosan mire jó egy harmatos CPU-s, sok RAM-os laptop (gyakorlatilag) gari nélkül?

Ennél azért sokkal biztosabb választás egy használt/felújított márkás business gép, hasonló áron. Az tény, hogy a legtöbb ilyenbe nem lehet 32 GB memóriát tenni.

Köszi mindenkinek a válaszokat! Ami leginkább rémisztő, h akkor ezek szerint az Intel által megadott adatok kérdésesek! Azt h az Ali-n némileg zsákbamacsak jellege van a termékeknek sajnos nem újdonság. Bár nálam évek óta fut onnan vett nvme ssd. 
Hát tény h nem erőmű ez a proci, de azért csak 4 mag amit fel lehet tekerni 2.9 GHz -re! Mondjuk 4 MB cache elég karcsú.  

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Nem mindig:

Synology DS918+ NAS gyárilag 8Gb memóriát támogat. Egyszerre 2db memóriafoglalat van rajta.

Az Intel szerint a benne lévő Intel Celeron J3455 processzor csak 8gb memóriát támogat: https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/95594/intel-celeron-processor-j3455-2m-cache-up-to-2-3-ghz.html

Ennek ellenére simán csattinthatsz bele 2db 8gb-os modult, és kezeli a 16 gb memóriát: https://www.youtube.com/watch?v=vZC1IBhlS-w

https://www.google.com/search?-b-d&q=ds918%2B+16gb+ram

hup.hu##article[data-comment-user-id="16401"]

hup.hu##article[data-comment-user-id="4199"]

Hát ezt mondom: ez a rémisztő h az Intel spec kérdéses! Az alap, h az Aliban nem bizunk, de h az Intelben sem lehet...

Vagy az van, h bele lehet tenni több memóriát, kijelzi, de nem használja csak specben írt mértékig? 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Intel J41xx , N1xx ilyen , 8 helyett 16-tal megy.

 https://hup.hu/comment/3008178#comment-3008178

Ali azért nem pont ilyen ott 8 tera helyett kapsz 8  Gigabájtot, (egy idén nyitott shop,  2 vevővel , azért a tippmixen nem tennék rájuk)

Lehet egyrészt úgy van vele az Intel, ha többet akartok, vegyetek drágábbat, másrészt a partnerek felé is jelzés, hogy az Intel csak erre vállal garit, esetleg tényleg lehet selejtesebb széria, ami instabil több RAM-mal de a papírformát tudja az is. Ilyenekre gondolnék. Az szerintem se baj, ha többet tud, mint a papírforma, így tervezhető, mit szeretnénk vele kezdeni.

Az Intel specben miért ne lehetne bízni? Azt írják 8 GB támogatott. Tehát ha 8 GB-ot teszel bele tuti jól fog működni. Ebben mi a nem megbízható infó?

Az, hogy akár többel is megy, nem igazán jelent semmi. Ha működik és neked pont az kell, akkor nyertél. Ha nem működik, vagy nem jól működik, akkor meg az Intel előkapja a specifikációját, hogy "dehát, mi leírtuk, hogy ez max. 8 GB-tal működik szerintünk"...

Akkor lenne az Intel adatlap megbízhatatlan, ha azt írnák 16 GB támogatott, de egy csomóan beszámolnának olyanról, hogy 8 GB felett nem, vagy nem stabilan működik az adott CPU...

A Synology esetek ennek a továbbfejlesztett verziói, amikor is a Synology által max. 8 GB-ra írt NAS-ba a user 16 GB-ot tesz. Na, onnantól ha bármi baj lesz (adatvesztés elsősorban egy NAS-nál), akkor a Synology széttárja a karják, hogyhát mi 8 GB-ot mondtunk. Így akár szoftverhiba miatt is lehet a gond (hogy semmi köze a több memóriához), máris nem tartoznak semmi magyarázattal. Ez náluk még meg van fejelve azzal, hogy van Synology cimkés RAM modul, 5x áron, és ha nem olyant használsz (bámekkora összkapacitásban), akkor ők kapásból nem tehetnek semmi hibáról, mert nem supportált a memória típusa.

Rákeresten a neten, hogy Neked ne kelljen: https://superuser.com/questions/1696524/can-a-cpu-support-more-ram-than-specified-by-intel

To answer the overarching question: "Intel Ark is usually right, but not always."

Some specifications from any product sheet can be considered to be "usual-case," whereas external factors can limit or increase performance. For example, the Intel i7-8550U lists its base clock speed as 1.80GHz. But, one can exceed this limit by overclocking with supporting hardware.

To answer the specific question about the Intel i7-8550U, some Intel 8th Generation U-series processors may support 64GB of memory natively.[1]

Quoted from [1], Section 2.1.1.1, Table 2-5:

Supported DDR4 Non-ECC SODIMM Module Configurations (H/U-Processor Lines)

Raw Card Version DIMM Capacity DRAM Device Technology DRAM Organization # of DRAM Devices # of Ranks # of Row/Col Address Bits # of Banks Inside DRAM Page Size
E 32 GB 16 Gb 2048M x 8 16 2 17/10 16 8K

By using two such 32GB DIMMs, 64GB system memory can be achieved.

A példában olyan CPU szerepel, aminek az Intel szerint 32 GB a felső határa. De a gyakorlati tapasztalat (és a részletes adatlap szerint) van olyan kombináció, amikor 64 GB-tal is jól működik.

Szóval, a hozzászólás írója szerint bizonyos CPU modelleknél a részletes dokumentációban lehet olyan memória konfiguráció (bizonyos kódú CPU, bizonyos memória fajtából, bizonyos DIMM felépítés esetén), ami több teljes rendszermemória ad ki, mint ami az Intel ARK specifikációban szerepel. Sajnos annyi időt már nem szántam erre, hogy kikeressen az N5095 CPU ezen részletes adatlapját, valamiért az Intel jól eldugja a kifutott modellek ilyen dokumentumait, 2 perc alatt nem lett meg, elengedtem.

Az általad linkelt oldalról: "Intel Ark is usually right, but not always."

Szóval vissza loop oda, h az Intel speckó nem megbízható, számos esetben attól eltérő működés is megvalósul, ami jelenség oda vezet, h az AliExpressz oldaláról pontosabb infóhoz lehet jutni. Ez sztem erősen rémisztő! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Az olcsóbb procikban a memóravezérlőt visszavágják, letiltanak benne dolgokat (csatornát, címezhető biteket), ezzel is szegmentálnak. Vagyis szerintem már nem kéne ezzel játszaniuk, 32 giga ma már nem luxus, lassan már a 64 se lesz az. Írom ezt úgy, hogy az én felhasználásomra elég 16.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Vicces,mert nekem sincs olyan gépem itthon amiben 16 nal több memória lenne! :-) 
Igen, én is ilyesmire gondoltam, h  valamiképpen tiltva van, de kinaiak meghackelték, h menjen 32 vel. De úgy tűnik  hackelés nélkül is elképzelhető h tudja. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Egy nagyon régi mobil i5-i7 teljesítményét azért hozza az N5095, de a mai felhozatalban nem valami acélos se a 2,9 GHz, se a 4 MB cache. Mai prociknál ilyen 4-5 GHz körüli órajel, meg 16-32 MB cache szokott sztenderd lenni, mobil fronton is.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Azért írtam régit. 1-4 genes i5-ök 2 mag 4 szál, 3 MB cache voltak, az i7-ek 2 mag 4 szál, 4 MB cache. Azoknak a szintjét meghaladja.

A PassMark CPU tesztje azt mutatja, hogy kb. ezekkel a procikkal van egy szintben:
Intel Core i3-6100 @ 3.70GHz
Intel Core i7-7567U @ 3.50GHz
Intel Pentium Gold G6500 @ 4.10GHz
AMD Ryzen Embedded R1606G
AMD Opteron 3380
Intel Celeron N5095A @ 2.00GHz
Intel Core i5-2500 @ 3.30GHz
Intel Pentium Gold G6400 @ 4.00GHz
Intel Pentium Gold G5600F @ 3.90GHz
Intel Core i5-2500K @ 3.30GHz

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Szerkesztve: 2024. 02. 22., cs – 20:17

...háát egy gyártó oldali link kellene igen csak. Ki a "tököm" gyártja ezt a "vingcsuncsimbum" laptopot. Biztos van gyártói kapacitása, hogy ennyiféle színben tud fröccsöntetni.

Mindegy. Lényegtelen.

Az Intel specifikációs oldala mond valamit. Elméletileg az hihető kéne, hogy legyen. (max 16GB)
Igen ám, de a Notebookcheck oldalon van 1 érdekes, Intel oldalon nem említett tény.
-"A korábbi N-sorozatú Celeronoknak és Pentiumoknak legfeljebb 8 GB DDR4-2400-as memóriával kellett beérniük, egy N5095 azonban hivatalosan legfeljebb 16 GB DDR4-2933-as vagy LPDDR4x-2933-as kétcsatornás RAM-mal kompatibilis. "
Az egész cikk: https://www.notebookcheck-hu.com/Intel-Jasper-Lake-Celeron-N5095-SoC.555048.0.html  

A "vagy LPDDR4x-2933-as kétcsatornás RAM-mal kompatibilis." kifejezés mire utalhat?
Arra amit a kolléga a topik indítóban is felvet, hogy két csatornásból, akkor dupla annyi, mint az Intel specifikációban?

Ilyen "noném" valamit nem vennék, bár mennyire csábító is.

Szerkesztve: 2024. 02. 24., szo – 21:22

Nagy eséllyel hamisítvány. Találtam olyan Xiaomi tabletet, amibe lehet SIM kártyát tenni és működik a mobilnet rajta. Csak a Xiaominak nem létezik ilyen tabletje... Van ahol más volt a fizikai mérete, mint a gyárinak. Felébe került pont, mint az eredeti. Van amelyikben több memória vagy nagyobb tárhely volt, mint ami létezik. Tele a Youtube hamisított Aliexpresszes termékek vizsgálatával... Szerintem kapsz egy működő laptopot, ami nem 100% az lesz, ami le van írva, aztán ha visszaküldöd, a saját pénzeden postázva, csomagolva, akkor 60 nap múlva visszakapod a pénzed, a feladás költségét is, de a csomagolásét nem, ha mindent jól dokumentálsz. Ha valamit elrontasz, akkor nem kapod vissza a pénzed.

Én nem vennék ilyen processzorral laptopot, de mindenkinek mások a szempontjai.